Σάββατο, 04 Οκτωβρίου 2014 21:28

Ξεκινούν αποζημιώσεις κτηνοτρόφων για καταρροϊκό

Γράφτηκε από την

Μέσα στο επόμενο 10ήμερο ξεκινούν οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό, τόσο για τη χρήση εντομοαπωθητικών, όσο και για τα θανόντα και τα θανατωθέντα ζώα από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Το ίδιο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν και οι αποζημιώσεις για την ευλογιά των αιγοπροβάτων.

 

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από σύσκεψη που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος, παρουσία του γ.γ. του υπουργείου Μόσχου Κορασίδη, περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών του αγροτικού τομέα, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, διευθυντών των περιφερειακών υπηρεσιών κτηνιατρικής, εκπροσώπων των κτηνοτρόφων κ.ά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος που θα αποσταλεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, η οποία θα διευκρινίζει με διαφάνεια και με σαφήνεια το πλαίσιο παροχής των αποζημιώσεων αλλά και την επόμενη δέσμη μέτρων που θα ληφθεί για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου, ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε 33 νομούς της χώρας, με τις εστίες μόλυνσης να ανέρχονται σε 906. Συνολικά έχουν προσβληθεί 207.705 ζώα, εκ των οποίων τα 181.971 είναι πρόβατα, τα 24.769 είναι αίγες και τα 965 βοοειδή. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα πρόβατα όπου η νοσηρότητα φτάνει στο 5,96% και η θνησιμότητα στο 0,83%.

 

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ειδική μελέτη προκειμένου να προσδιοριστεί εάν έχει αναπτυχθεί και σε τι βαθμό φυσική ανοσία στον καταρροϊκό πυρετό και ήδη έχουν  ληφθεί περισσότερα από 2.000 δείγματα αίματος από 13 νομούς. Τα πρώτα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι παρουσιάζονται υψηλά ποσοστά ανοσίας σε περιοχές όπως η Ξάνθη (100%), ο Εβρος (75%) και η Λακωνία (75%). Τα αποτελέσματα της μελέτης θα αποτελέσουν σημαντικό οδηγό για το θέμα του εμβολιασμού του ζωικού κεφαλαίου.