Κυριακή, 05 Οκτωβρίου 2014 17:28

Παράνομες οι παρακρατήσεις των κοινοτικών επιδοτήσεων

Γράφτηκε από την

 

"Παράνομες και προκλητικές παρακρατήσεις κοινοτικών ενισχύσεων για οφειλές ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ" είναι το αντικείμενο ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Καρασμάνη, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση και Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτησή τους, υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση, ψηφίζοντας τον ν. 4254/2014, παραβαίνει τόσο την κοινοτική, όσο και την εθνική νομοθεσία, που προβλέπουν ξεκάθαρα την καταβολή των ενισχύσεων ή επιδοτήσεων στους δικαιούχους στο ακέραιο. Τονίζουν μάλιστα ότι με την προβλεπόμενη διαδικασία συμψηφισμού τους με οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ και συνεπώς την καταβολή μέρους αυτών στους δικαιούχους, η χώρα μας κινδυνεύει με νέα πρόστιμα από την Κομισιόν».

 

Με την ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς: «Να καταργηθεί η παράνομη διαδικασία του ανωτέρω νόμου και να απαγορευθεί ο συμψηφισμός των κοινοτικών επιδοτήσεων ή ενισχύσεων με τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Να προβούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα απαγορεύουν την παρακράτηση ποσού από τις κοινοτικές επιδοτήσεις ή ενισχύσεις από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ιδιώτη, τραπεζικό ίδρυμα, ασφαλιστικό φορέα, κ.λπ., χωρίς τη συγκατάθεση του δικαιούχου, διασφαλίζοντας την καταβολή τους στο ακέραιο, όπως προβλέπεται από την ενωσιακή νομοθεσία. Να προβλέψουν τη δυνατότητα καταβολής των αγροτικών κοινοτικών ενισχύσεων ή επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες μέσω επιταγής πληρωτέας με την εμφάνισή της σε όλες τις τράπεζες της χώρας, καταργώντας την υποχρέωση της καταβολής τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε τραπεζικούς λογαριασμούς».