Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 07:45

Η παραγωγή σύκων δεν καλύπτει τη ζήτηση

Γράφτηκε από τον
Η παραγωγή σύκων δεν καλύπτει τη ζήτηση

Η μειωμένη φετινή παραγωγή σύκων προκαλεί προβλήματα και στους τυποποιητές - εξαγωγείς, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση και να είναι εντάξει στις απαιτήσεις των πελατών τους. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους μείωσης των εξαγωγών και απώλειας αγορών, ενώ η συνολική εικόνα επιδεινώνεται με τη μείωση στην παραγωγή και άλλων αγροτικών προϊόντων του τόπου μας.

Την πραγματικότητα αυτή περιγράφει στην "Ε" ο Μεσσήνιος εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας, και εκφράζοντας την ανησυχία του επισημαίνει την έλλειψη κρατικής μέριμνας για παραγωγούς και εξαγωγείς, καθώς και την απουσία σχεδίου για την αγροτική πολιτική.
Ειδικότερα, ο Γ. Γκούμας αναφερόμενος στη φετινή παραγωγή σύκων της Μεσσηνίας σημειώνει: «Στο θέμα της ποιότητας δεν διαψευστήκαμε, ήταν καλή η ποιότητα, η καλύτερη των τελευταίων χρόνων. Ομως, υπάρχει μείωση του προϊόντος, μειωμένη παραγωγή κατά 20% και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Το ενδιαφέρον των πελατών μας για τα σύκα είναι πολύ υψηλό, αλλά έχουμε φτάσει να μην μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις τους. Πρέπει να υποστηρίξουμε τις αγορές που ανοίγουμε. Δεν είναι καλό να δημιουργείται μια αστάθεια, υπάρχει κίνδυνος απώλειας αγορών».
Παρατηρεί πως «θα πρέπει να δούμε σοβαρά το θέμα της αναδιάρθρωσης, για να αυξηθεί η παραγωγή» - και διευκρινίζει: «Εχει ζήτηση το σύκο. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να αναπτυχθεί το σύκο. Εμείς έχουμε παραγωγή 2.500 τόνους και ανταγωνιζόμαστε τους 50.000 τόνους που παράγει η Τουρκία. Και σύκα, ειδικά φέτος, δεν έχουμε τη δυνατότητα να προμηθευτούμε από άλλες περιοχές, λόγω των ζημιών και της μείωσης της παραγωγής και στην Εύβοια. Υπάρχει πρόβλημα στο πώς θα καλύψουμε τις συμφωνίες με πελάτες».
Ο Γ. Γκούμας προτείνει «σχεδιασμό για αύξηση της παραγωγής. Αν συρρικνωθεί κι άλλο η παραγωγή, θα μειωθούν αισθητά οι εξαγωγές». Και σημειώνει: «Είμαστε σε κρίσιμη καμπή. Μεμονωμένες προσπάθειες δεν μπορούν να ευοδωθούν, αν δεν υπάρχει κρατική μέριμνα - και τέτοια δεν υπάρχει. Κινδυνεύουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Από την εξέλιξη αυτή θα αυξηθούν τα προβλήματα ανεργίας. Χωρίς πρώτη ύλη, χωρίς προϊόν, δεν μπορείς να έχεις ανάπτυξη και εξωστρέφεια».
Εκτιμώντας πως δεν υπάρχει σχέδιο για την αγροτική πολιτική και κρατική φροντίδα, επισημαίνει: «Δεν έχει γίνει τίποτα όσον αφορά την προσπάθεια αύξησης της παραγωγής. Υπάρχει μείωση των εξαγωγών και στον κλάδο των τροφίμων. Η παραγωγή συρρικνώνεται, όχι μόνο στα σύκα. Και στην ανοιξιάτικη πατάτα θα έχουμε μείωση Θα καλλιεργηθεί λιγότερη πατάτα, όπως φαίνεται από τις παραγγελίες του πατατόσπορου. Δεν υπάρχει σχέδιο για την αγροτική πολιτική. Το υψηλό κόστος παραγωγής έχει επιπτώσεις και σε μας. Δεν υπάρχει βοήθεια από το κράτος, και σε παραγωγούς και σε εξαγωγείς, που αντιμετωπίζουμε τη βαριά φορολογία και την έλλειψη χρηματοδότησης».
Γ.Σ.


NEWSLETTER