Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014 08:01

Από τα 3 ευρώ ξεκίνησε το μαυρολίσιο ελαιόλαδο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Από τα 3 ευρώ ξεκίνησε το μαυρολίσιο ελαιόλαδο

Με καλές προοπτικές ξεκίνησε η φετινή ελαιοσυγκομιδή, με την αρχή να γίνεται όπως κάθε χρόνο στην ευρύτερη περιοχή της Χώρας από τις μαυρολιές. Οι αποδόσεις είναι αρκετά καλές για την εποχή, η παραγωγή είναι σε σχετικά καλά επίπεδα -αν και κάποιες περιοχές περίμεναν ακόμη μεγαλύτερη-, η ποιότητα επίσης είναι πολύ καλή, ενώ το κυριότερο είναι πως οι τιμές στο ξεκίνημα άγγιξαν τα 3 ευρώ το κιλό και κινούνται πάνω από τα 2,90 ευρώ, μια τιμή σίγουρα καλύτερη από το περσινό ξεκίνημα, όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί. Ευελπιστούν δε να κρατηθεί σε αυτά τα επίπεδα και στη συνέχεια αφού θεωρείται μια καλή τιμή. 

Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει εδώ και 10 μέρες περίπου, λίγο νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, από κτήματα που έχουν μικρή παραγωγή και συνεχίζεται σε αυτά με την μεγαλύτερη. Η ελαιοσυγκομιδή αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, ενώ από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά αναμένεται να ξεκινήσει και η συγκομιδή στην κορωνέικη ποικιλία.

 

Για το ξεκίνημα της ελαιοσυγκομιδής ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου Λάζαρος Σύρνος επισήμανε: «Ξεκίνησε το μάζεμα της μαυρολιάς, είναι μια καλή χρονιά, έχει καλές αποδόσεις και ελπίζουμε να παραμείνουν οι καλές τιμές για να μπορέσουμε να βγάλουμε τις φορομπηχτικές υποχρεώσεις που μας έχουν επιβάλει οι τροϊκανοί. Το μάζεμα έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 10 μέρες και ήδη σήμερα διώχνουμε το πρώτο βυτίο. Ολα πάνε καλά. Οι αποδόσεις για την εποχή, καθώς ξεκινήσαμε λίγο πρώιμα, είναι αρκετά καλές, είναι 8-10 κιλά ανά σακί, επίσης η ποιότητα είναι πολύ καλή. Οι τιμές για το πρώτο βυτίο που έχουμε κλείσει είναι στα 3 ευρώ, όχι ότι είναι οι καλύτερες, καθώς το περσινό λάδι που πουλήθηκε πριν λίγες μέρες ξεπέρασε τα 3 ευρώ και πιστεύουμε να κρατηθεί το φρέσκο λάδι πάνω από 3 ευρώ. Φέτος όμως από θέμα παραγωγής θα είμαστε περίπου 40% περισσότερο από πέρυσι και αναμένεται μια καλή χρονιά».

Ο Παναγιώτης  Αϊβαλής που μάζευε τις ελιές του υπογράμμισε: «Εχουμε ξεκινήσει εδώ και 10 μέρες, οι ελιές πάνε καλά σε αποδόσεις, το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν δέσει πολύ καρπό όπως περιμέναμε, καθώς φέτος ήταν η χρονιά τους. Αυτό κατά τη γνώμη μου οφείλεται στην άσκοπη χρήση γεωργικών φαρμάκων που έχουμε κάνει και έχουμε εξαφανίσει τα ωφέλιμα και τα πουλάκια και έχουμε φτάσει οι ελιές να θέλουν κάθε μήνα ρέντο. Στις τιμές έχουμε τα ίδια όπως κάθε χρόνο, τιμή για το φρέσκο λάδι δεν υπάρχει, σιωπηρά ακούγεται στα 2,90 με 2,95, σε γενικές γραμμές είναι καλή αυτή η τιμή, μακάρι να κρατηθεί έτσι μέχρι το τέρμα».

Ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών "Νηλέας" Γιώργος Κόκκινος μας είπε: «Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει σιγά - σιγά, οι πρώτοι παραγωγοί ξεκίνησαν από τις 10 του μηνός και τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν και οι υπόλοιποι, από τις μαυρολιές. Οι πρώτες ποιότητες είναι πολύ καλές, απίστευτα καλές θα λέγαμε και οργανοληπτικά και χημικά, ενώ και η παραγωγή αναμένεται ικανοποιητική για την Χώρα και την ευρύτερη περιοχή. Οι τιμές από ό,τι φαίνεται θα είναι καλύτερες από πέρυσι, καθώς πέρυσι ξεκινήσαμε αρκετά πιο κάτω από ό,τι φέτος που είναι στα 2,95, χωρίς όμως αυτή η τιμή να χαρακτηρίζει το φετινό λάδι, καθώς ακόμη είμαστε στην αρχή. Υπάρχει αισιοδοξία όμως ότι φέτος θα είμαστε σε καλύτερα επίπεδα. Οι αποδόσεις είναι καλές, ακούγεται για 15-18% που για μαυρολιά είναι ικανοποιητικές. Οσον αφορά την κορωνέικη, αυτή θα ξεκινήσει από τις 10 Νοεμβρίου και μετά».

 

Ο παραγωγός Παναγιώτης Χριστόπουλος μας είπε: «Εχει ξεκινήσει πολύ καλά η χρονιά, εδώ και περίπου μια εβδομάδα μαζεύονται οι ελιές και από την επόμενη εβδομάδα θα μπούμε πιο δυναμικά. Στο μαυρολίσιο δεν υπάρχει πολλή παραγωγή φέτος, ενώ οι αποδόσεις για την ώρα είναι σχετικά καλές. Με τις τιμές δεν έχουμε ακόμη ξεκινήσει, ελπίζουμε όμως να υπάρχει μια καλή τιμή».

Ο παραγωγός Αριστομένης Κουκουλάς τόνισε: «Εγώ έχω ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα το μάζεμα με μαυρολιές, οι αποδόσεις είναι καλές, αλλά δεν έχουμε μεγάλη παραγωγή, οι ελιές έδεσαν κανονικά, αλλά κάτι έγινε στη συνέχεια. Πιστεύω όμως να έχουμε μια καλή τιμή, μιας και τώρα είμαστε στην αρχή και οι τιμές δεν έχουν καθοριστεί. Η ποιότητα είναι πολύ καλή, το λάδι σχεδόν είναι αγουρέλαιο. Η κορωνέικη θα ξεκινήσει αργότερα, περίπου στις 20 Νοεμβρίου υπολογίζω και εκεί η παραγωγή αναμένεται να είναι πολύ καλύτερη».

Ο Γιώργος Καραμπότσος, ελαιοτριβέας στην περιοχή του Αμπελοφύτου, τόνισε: «Η ελαιοκομική περίοδος ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου, οι ποιότητες είναι καλές όπως και οι αποδόσεις. Η μαυρολιά έχει μικρότερη ποσότητα από πέρυσι. Οι τιμές ξεκίνησαν στα 2,95 στην αρχή και τώρα είναι στο 2,90, τιμές καλύτερες από πέρυσι, αν και πιέζονται από το εξωτερικό πάρα πολύ. Πίεση που όπως λέγεται είναι από την πτώση τιμής που έχει το ισπανικό λάδι, αυτό που είχε μείνει από την περσινή περίοδο και επίσης εκτιμάται ότι η Ισπανία θα έχει φετινή παραγωγή 900.000 τόνους από 700 που υπολόγιζαν, δηλαδή μια αύξηση 200.000 τόνων. Ενώ ένας ακόμη λόγος της πίεσης των τιμών οφείλεται στην οικονομική δυσχέρεια που υπάρχει στους πελάτες, που επιθυμούν να πουλήσουν γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα. Γενικά στην περιοχή μας εκτιμώ ότι θα είμαστε στα περσινά επίπεδα, λόγω των καλών αποδόσεων που υπάρχουν».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER