Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 21:53

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Η κορινθιακή σταφίδα στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά UNESCO

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Η κορινθιακή σταφίδα στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά UNESCO

Την ένταξη της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομικά της UNESCO, ζητάνε με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Πετράκος Θανάσης, Αποστόλου Βαγγέλης, Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Εφη, Κανελλοπούλου Μαρία, Κοντονής Σταύρος και Χατζηλάμπρου Βασίλης.

Συγκεκριμένα υποστηρίζουν τα εξής:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και παραδοσιακά προϊόντα της χώρας μας.

Οπως είναι γνωστό, καλλιεργείται στη χώρα μας από την αρχαιότητα, με τις πρώτες αναφορές να υπάρχουν από το 1.490 π.Χ., ενώ μεταξύ 1.200-900 π.Χ. εικάζεται ότι ξεκίνησε η καλλιέργεια των πρώτων οργανωμένων αμπελώνων, καθώς και η παραγωγή σταφίδας. Ανάμεσα μάλιστα στις καλλιεργούμενες τότε ποικιλίες, ξεχώρισε η μαύρη κορινθιακή σταφίδα, η οποία διαδόθηκε στους μεσογειακούς λαούς από το εμπόριο των Φοινίκων και των Αρμενίων στην αρχή και των Ελλήνων και των Ρωμαίων στη συνέχεια.

Μέχρι τον 14ο αιώνα η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είχε γίνει γνωστή και στην υπόλοιπη Ευρώπη, κατακτώντας μάλιστα μία πολύ σημαντική θέση στην ευρωπαϊκή κουζίνα.

Ξεχωριστή θέση βέβαια, κατέχει το προϊόν αυτό και στη νεώτερη ελληνική ιστορία, διαδραματίζοντας μάλιστα ιδιαίτερο ρόλο ακόμη και στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Και αυτό γιατί αποτέλεσε το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν από το 1830 μέχρι και το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν αποτελούσε το 50% των συνολικών εξαγωγών, καθιστώντας την εθνικό προϊόν, καλλιεργούμενο μάλιστα σχεδόν αποκλειστικά εντός της ελληνικής επικράτειας. Κέντρο παραγωγής της μάλιστα, ήταν η περιοχή της Πυλίας στη Μεσσηνία, η οποία συνδέθηκε μάλιστα, με μία από τις σημαντικότερες εξεγέρσεις του αγροτικού κινήματος στη χώρα μας, αυτό της εξέγερσης του σταφιδικού κινήματος το 1935, ενός κινήματος που θεωρείται δικαιολογημένα η μεγαλύτερη αγροτική εξέγερση μετά το Κιλελέρ.

Χάρη στη σταφίδα και την εμπορία της, χρηματοδοτήθηκαν και κατασκευάστηκαν μεγάλα έργα υποδομής του νεοϊδρυθέντος ελληνικού κράτους. Τα μεγάλα εξαγωγικά λιμάνια, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου, η διώρυγα της Κορίνθου, όλα κατασκευάστηκαν για την καλύτερη και ταχύτερη μεταφορά της σταφίδας στις αγορές του εξωτερικού. Ακόμη και κατά την περίοδο ύφεσης του εμπορίου της, η απορρόφηση του πλεονάσματός της συνέβαλλε στην εμφάνιση της πρώτης βιομηχανικής ανάπτυξης στον Πειραιά, την Πάτρα και τον Βόλο.

Η τεράστια θρεπτική αξία της μαύρης κορινθιακής σταφίδας έχει γίνει αντικείμενο μελέτης, όχι μόνο από ελληνικά αλλά και από ξένα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα. Σε εξέλιξη μάλιστα βρίσκεται μεγάλη έρευνα που διεξάγει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο μαζί με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Λαϊκό Νοσοκομείο, με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά.

Είναι έτσι, πλέον γνωστό και ευρέως αποδεκτό ότι, η μαύρη κορινθιακή σταφίδα αποτελεί άριστη πηγή αντιοξειδωτικών/πολυφαινολικών συστατικών με πλούσια αντιοξειδωτική, αντικαρκινική, αντιμικροβιακή, αγγειοδιασταλτική, αντιαλλεργική δράση. Προστατεύει επίσης τα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος καθώς και το DNA από ενδοκυτταρικές μεταβολές. Στοιχεία που συναντώνται σε αφθονία στη σταφίδα είναι οι φυτικές ίνες, το κάλιο, το ολεανολικό οξύ και η ρεσβερατρόλη. Επιπλέον, οι μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών και άλλων ιχνοστοιχείων και βιταμινών, περισσότερες από αυτές που συναντώνται στα πολυδιαφημισμένα super-foods (blueberries, κλπ), δίκαια θα έπρεπε να την καταστήσουν γνωστή παγκοσμίως ως «ελληνική υπερτροφή».

Δεδομένου ότι:

Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα αποτελεί ουσιαστικά ένα μονοπωλιακό προϊόν για τη χώρα μας, αφού στην Ελλάδα καλλιεργείται το 80% της παγκόσμιας παραγωγής

Εχει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012 κατατεθεί αίτημα από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, για να ενταχθεί «η τεχνογνωσία της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο», στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Η ένταξη της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει, αφού θα ωφελήσει όλες τις περιοχές της χώρας μας όπου παράγεται η μαύρη κορινθιακή σταφίδα (Μεσσηνία, Αχαΐα, Κορινθία, Ηλεία, Ζάκυνθος), καθώς θα την καταστήσει κτήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς, θα συμβάλλει στην εγχώρια και παγκόσμια καμπάνια προβολής του προϊόντος και ιδιαίτερα την προώθησή του ως ελληνική υπερτροφή, διευκολύνοντας παράλληλα την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων και ενισχύοντας τον γαστρονομικό-πολιτιστικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό των περιοχών παραγωγής της.

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί: "Θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για ένταξη της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, προωθώντας άμεσα σχετική αίτηση στην Διακυβερνητική Επιτροπή για την Προστασία της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO;"».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER