Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014 21:29

Νέοι από την Αρκαδία στη λαϊκή της Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Οι νέοι άνθρωποι στο Ζευγολατιό της Αρκαδίας, κοντά στην Τρίπολη, στον κάμπο της Μαντινείας, έχουν μείνει στο χωριό και ασχολούνται με τα κτήματα, με την αγροτική παραγωγή. Αγαπούν αυτό που κάνουν και αρκετοί έρχονται κάθε Τετάρτη και Σάββατο στη λαϊκή της Καλαμάτας. Εκτιμούν ότι είναι μία από τις καλύτερες λαϊκές.

 

Ο Θανάσης Τσιοτίνας που είναι και πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. στον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας, επεσήμανε ότι «η λαϊκή της Καλαμάτας είναι από τις καλύτερες. Εχει κόσμο, οργάνωση, προσφέρει υπηρεσίες στους παραγωγούς και τους καταναλωτές». Παρατήρησε πως «έχει αυξηθεί η κίνηση με την κρίση, γιατί ο κόσμος βρίσκει καλύτερα προϊόντα σε καλύτερες τιμές».

Για το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι στο Ζευγολατιό έχουν μείνει στο χωριό και στα κτήματα, σημείωσε: «Είναι η εύφορη γη, η όρεξη που έχουμε οι νέοι για δουλειά και η μικρή απόσταση από την Τρίπολη. Και η κρίση να μην ήταν, πάλι στα κτήματα θα ήμασταν». Ανέφερε, ακόμα, ότι «η περιοχή μας παράγει προϊόντα που μπορούν να αποθηκευτούν για όλο το χρόνο (πατάτες, μήλα). Παράγει και άλλα φρούτα (κεράσια) και κηπευτικά».

Ο ξάδελφός του Νίκος Τσιοτίνας που έρχεται εδώ και 10 χρόνια στην Καλαμάτα, μας είπε: «Είναι καλή λαϊκή. Τώρα με την κρίση έχει περισσότερο κόσμο, αλλά λιγότερη κατανάλωση». Για την ξεχωριστή περίπτωση του Ζευγολατιού παρατήρησε: «Εχουμε χωράφια από τους πατεράδες μας και έχουμε μείνει στο χωριό. Εχουμε πολλά προϊόντα που παράγουμε. Δεν το έχω μετανιώσει που έμεινα στα κτήματα. Οσο δουλεύεις, πιέζεσαι λίγο, αλλά κάτι βγαίνει».

Ο Νίκος Κωτσονόπουλος που έρχεται στην Καλαμάτα από το 2009, ανέφερε: «Παλιά ερχόταν ο πατέρας μου Είναι μια από τις καλύτερες λαϊκές. Προτιμά ο κόσμος τη λαϊκή». Για το Ζευγολατιό και τους νέους αγρότες, επεσήμανε: «Ολα τα παιδιά έχουμε καθίσει στο χωριό. Είναι να το αγαπάς. Το αγαπάω, μου αρέσουν οι λαϊκές, γι’ αυτό έκατσα στα κτήματα και δεν πρόκειται να το μετανιώσω».

 

Ο Θοδωρής Τράκας από το γειτονικό Παρόρι, που ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Ζευγολατιού μας είπε: «Ερχομαι 5 χρόνια στην Καλαμάτα, για να επιβιώσω. Εχει μειωθεί η κίνηση με την κρίση, αλλά στην Αθήνα είναι πιο ζόρικα τα πράγματα». Για την επιλογή του να μείνει στην αγροτική παραγωγή, παρατήρησε: «Εχω τα κτήματα από τον πατέρα μου. Δεν το έχω μετανιώσει. Είναι η καλύτερη δουλειά του κόσμου».