Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014 07:45

Οι Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν με αγωνία: Ξεχασμένο στις Βρυξέλλες το ΠΟΠ

Γράφτηκε από τον
Οι Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν με αγωνία: Ξεχασμένο στις Βρυξέλλες το ΠΟΠ

Σε εκκρεμότητα και ξεχασμένη στις Βρυξέλλες, εξακολουθεί να βρίσκεται η επέκταση του ΠΟΠ ελαιολάδου σε όλη τη Μεσσηνία, που ο αγροτικός κόσμος του νομού περιμένει με αγωνία εδώ και χρόνια. Το θέμα βρίσκεται μήνες τώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αναμένεται, επιτέλους, η έγκρισή της, μετά την κατάθεση των συμπληρωματικών στοιχείων που είχαν ζητηθεί. Παρ’ όλα αυτά ασκούνται πιέσεις από διάφορες πλευρές για να μην εγκριθεί η επέκταση.

 Τα νεότερα είναι ότι στις αρχές Οκτωβρίου στάλθηκαν στις Βρυξέλλες καινούργια στοιχεία κι επίκειται η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής.  Το βέβαιο είναι ότι η επέκταση του ΠΟΠ σε όλο το νομό, να μην προλάβει ούτε τη νέα ελαιοκομική περίοδο. 

Η αναζήτησή μας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πιέσεις και συμφέροντα ενάντια στην επέκταση.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης μας είπε ότι «από το Μάρτιο έχουμε καταθέσει όλα τα στοιχεία που μας έχουν ζητήσει για την επέκταση του ΠΟΠ. Εχουν κατατεθεί όλες οι διορθώσεις, τα συμπληρωματικά για τις αναλύσεις. Περιμένουμε την έγκριση της Ε.Ε.».

Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας - περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς που παρακολουθεί το θέμα, παρατήρησε ότι σε πρόσφατη επικοινωνία με αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πληροφορήθηκε ότι «στις 6 Οκτωβρίου έστειλαν από το υπουργείο κάποια χαρτιά που είχαν ζητηθεί στις Βρυξέλλες και αναμένεται η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής».

Ο κ. Αλευράς επεσήμανε ότι «υπάρχουν πιέσεις να μην επεκταθεί το ΠΟΠ ελαιολάδου, τα συμφέροντα είναι μεγάλα. Ομως, φαίνεται το κλίμα να είναι ευνοϊκό για να περάσει». Επίσης, δήλωσε ότι πίεσε τον υπηρεσιακό παράγοντα να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η συγκεκριμένη διαδικασία, «για να προλάβουμε τη φετινή χρονιά».

Γ.Σ.

 


NEWSLETTER