Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014 08:30

Ικανοποιημένοι από την παραγωγή οι καλλιεργητές ροδιού στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ικανοποιημένοι από την παραγωγή οι καλλιεργητές ροδιού στη Μεσσηνία

Ικανοποιημένοι από την πρώτη -μικρή έστω- παραγωγή τους είναι οι καλλιεργητές ροδιού στη Μεσσηνία, αφού και οι τιμές που έχουν πετύχει είναι αρκετά καλές και το προϊόν που παράγουν είναι εξαιρετικής ποιότητας. Πρόκειται για καλλιέργειες διετίας οι οποίες θα αποδώσουν ουσιαστικά του χρόνου και οι καλλιεργητές, ρίχνουν ιδιαίτερα σημαντικό βάρος στην εξασφάλιση της συντήρησης του προϊόντος για την πώλησή του σε πιο υψηλές τιμές. 

Να σημειωθεί πως στη Μεσσηνία υπάρχει σημαντική μερίδα καλλιεργητών της ποικιλίας Wonderful ορισμένοι εκ των οποίων είναι ενταγμένοι στους μετόχους της "Αλφειός Ρόδι Α.Ε." και άλλοι, που δραστηριοποιούνται ανεξάρτητοι στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας κυρίως, με σύγχρονες εγκαταστάσεις. 

Οσον αφορά στην "Αλφειός Ρόδι Α.Ε.", σύμφωνα με τον πρόεδρο Παρασκευά Παρασκευόπουλο ήδη το προϊόν διατίθεται σε κεντρικές αγορές και σε πάνω από 100 σημεία πώλησης, ενώ "χτίζεται" ένα δίκτυο εμπορίας σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Καλαμάτα και άλλες πόλεις, σταδιακά, εν όψει της αύξησης της παραγωγής. Ηδη μάλιστα και στην Καλαμάτα τροφοδοτούνται καφετέριες που σερβίρουν φρέσκο χυμό από ρόδι, κάτι το οποίο κινείται ικανοποιητικά με παραγωγή από 68 πιστοποιημένα χτήματα, τα οποία φέτος θα παράγουν 250 με 300 τόνους. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα αποθηκευτεί σε ψυγεία για να πετύχουν οι παραγωγοί καλύτερη τιμή τους επόμενους μήνες, ενώ ένα σημαντικό μέρος θα διατεθεί για χυμοποίηση, καθώς στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει το εργοστάσιο της εταιρείας στον Πύργο, με πλήρη γραμμή παραγωγής. Μια περιορισμένη ποσότητα εξάγεται, ένα μέρος διατίθεται στην ελληνική αγορά και το υπόλοιπο αποθηκεύεται. 

Οπως σχολιάζει ο κ. Παρασκευόπουλος, "με το σύστημα της ομάδας και της ολοκληρωμένης διαχείρισης η καλλιέργεια είναι βιώσιμη και αποδοτική, αλλά όχι χρυσοφόρα". 

Ο Κώστας Βλαχονικολός είναι μέλος της εταιρείας. Οπως εξηγεί, γενικά τα χτήματα της Μεσσηνίας έδειξαν πολύ καλά δείγματα σε σχέση με εκείνα της βόρειας Ελλάδας. Και ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη μια σημαντική ποσότητα να αποθηκευτεί σε ψυγεία για να επιτευχθούν καλύτερες τιμές. Για την ώρα ο ίδιος γνωρίζει πως κάποιες ποσότητες που παράγονται στην περιοχή μας διατίθενται και για χυμούς σε τοπικά καταστήματα και το εγχείρημα αυτό πηγαίνει καλά, όπως παρατηρεί, καθώς διαπιστώνει ότι υπάρχει σημαντική κατανάλωση. Αλλωστε, σημειώνει πως το ρόδι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, και "δεν είναι τυχαίο ότι γιατροί που ασχολούνται με τον καρκίνο συνιστούν σε καθημερινή βάση ένα ποτήρι χυμό ρόδι με γκρέιπ φρουτ" υπογραμμίζει.

Ο Ανδρέας Σαρρής εξηγεί πως από το σύνολο της παραγωγής το 1/3 θα αποθηκευτεί στα ψυγεία για χυμοποίηση και τα υπόλοιπα θα διατεθούν στη λιανική και τη χοντρική αγορά μέχρι την άνοιξη. 

Στο Δήμο Οιχαλίας δραστηριοποιούνται ανεξάρτητοι καλλιεργητές οι οποίοι επίσης περιμένουν από του χρόνου ουσιαστική παραγωγή. 

Ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος διαπιστώνει πως η καλλιέργειά του παράγει ένα ποιοτικό προϊόν αποτέλεσμα προφανώς της τήρησης των συμβουλών των γεωπόνων. Αλλωστε, και οι 3 καλλιεργητές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή  (Κωνσταντίνων - Καλλιρρόης), έχουν προχωρήσει σε σύγχρονες καλλιέργειες, με στήριξη των δέντρων βάσει οδηγιών γεωτεχνικών, ενώ ήδη ο ένας εξ αυτών προχωρά στην κατασκευή σύγχρονου ψυγείου για την αποθήκευση του προϊόντος. 

Οπως εξηγεί ο κ. Παναγιωτόπουλος στόχος ήταν και παραμένει η εξαγωγή της παραγωγής για χυμό στη Ρωσία. Μέχρι στιγμής στην περιοχή καλλιεργούνται 10.000 δέντρα και φιλοδοξούν να συνεχίσουν εφόσον βέβαια εξασφαλιστεί η προώθηση. Για την ώρα πάντως υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγή σε Σουηδία και Ολλανδία για νωπό φρούτο, οι ίδιοι όμως επιμένουν στην αναζήτηση αγορών για χυμό. Προσωπικός του στόχος είναι να επεκτείνει την καλλιέργειά του σε 30 περίπου στρέμματα, εφόσον εξασφαλιστεί η διάθεση του προϊόντος. 

Ο Ανδρέας Ρέππας περιμένει σημαντική παραγωγή από την 3η χρονιά της καλλιέργειας καθώς φέτος είναι η δεύτερη χρονιά. Ο ίδιος μαζί με τους δύο ακόμα καλλιεργητές, κάνουν οργανωμένη καλλιέργεια, επισημαίνει, ενώ ο ίδιος έχει κατασκευάσει και ψυγείο με στόχο να συνεχίσει με μεγαλύτερο, προκειμένου να είναι ανεξάρτητοι και να προωθούν το προϊόν τους χωρίς μεσάζοντες για εξαγωγή. "Εχουμε τη δική μας παραγωγή, έχουμε τον τρόπο να τα διαθέσουμε και μπορούμε να τα διατηρήσουμε 5 ίσως και 7 μήνες για να πετύχουμε πολύ καλύτερες τιμές. Δε συμφέρει να διατίθεται η παραγωγή στις αγορές με χαμηλές τιμές. Θα προχωρήσουμε και στην εξαγωγή μόλις αγγίξουμε το απαιτούμενο τονάζ. Για την ώρα προωθούμε το προϊόν μας στην τοπική αγορά" εξηγεί. 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER