Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014 07:42

Διόρθωση… λάθους υπόσχεται η Συκική

Γράφτηκε από τον

Επίθεση σε όλους όσοι ασκούν κριτική στη διοίκηση της Συκικής για την ακύρωση της λειτουργίας της με δικαστική απόφαση, εξαπέλυσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Παναγιώτης Παπαγεωργίου. Παράλληλα επέμεινε ότι η Συκική θα παραμείνει πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός - χωρίς όμως να δώσει πειστική απάντηση για το μέλλον της σε περίπτωση που γίνει και νέα προσφυγή στη δικαιοσύνη.

«Εδώ είμαστε για να την αντιμετωπίσουμε» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο νομικός σύμβουλος Χρήστος Παναγιωτόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για μια νέα δικαστική περιπέτεια που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις τη Συκική.
Σε κάθε περίπτωση, δεν ξεκινάει από την αρχή η διαδικασία σύστασης του πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού, αφού η διοίκηση της Συκικής έχει αποφασίσει ήδη για λογαριασμό της συστατικής γενικής συνέλευσης ότι τα νέα μέλη θα πρέπει να πληρώσουν προκαταβολή  300 ευρώ. Το ποσό αυτό αποτρέπει πολλούς συκοπαραγωγούς από το να πάρουν μέρος στη γενική συνέλευση και ενδεχομένως κάποιοι ενδιαφερόμενοι να ξαναπροσφύγουν στα δικαστήρια, ζητώντας ακύρωση της σχετικής διαδικασίας.
Γενικότερα ο κ. Παπαγεωργίου προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η δικαστική απόφαση, παραθέτοντας νόμους ώστε να πείσει τους συκοπαραγωγούς ότι η Συκική είναι νόμιμη. Ετσι, ακούσαμε ότι με βάση τον νέο νόμο, τον 4277, «θα διορθώσουν το λάθος», θα εγκρίνουν το καταστατικό της Συκικής που απέρριψε το δικαστήριο ακυρώνοντας τη διαδικασία της μετατροπής της σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό. Η διόρθωση θα γίνει στη γενική συνέλευση της Πέμπτης, στην οποία θα μετάσχουν όλα τα νέα μέλη της οργάνωσης (τα 600 περίπου).
Απαντώντας σε ερωτήσεις μας οι δυο άνδρες είπαν ότι τα νέα μέλη δε θα ξαναπληρώσουν τη μερίδα των 300 ευρώ. Ανέφεραν ότι η μετατροπή της Συκικής σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό ισχύει - και στο ερώτημά μας αν υπάρχει κίνδυνος νέας προσφυγής στο δικαστήριο με τη συμμετοχή των νέων μελών, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε πως «εδώ είμαστε για να την αντιμετωπίσουμε».
Ο κ. Παπαγεωργίου υπεραμύνθηκε της μερίδας των 300 ευρώ, λέγοντας ότι μόνο στους συνεταιρισμούς-σφραγίδες δεν υπάρχει μερίδα και πως «όταν δεν πληρώσεις μερίδα, δεν ενδιαφέρεσαι».
Ο πρόεδρος της Συκικής εξαπέλυσε επίθεση στο βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκο και στον πρόεδρο της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκο Προκοβάκη.
Αρχικά ο κ. Παπαγεωργίου μίλησε για ημιμάθεια, άγνοια των νόμων, κριτική και παραπληροφόρηση μέχρι επικινδυνότητας. Είπε ότι η Συκική «είναι ίσως η μοναδική οργάνωση που έχει πληρώσει και τα απόσυκα» και ανέφερε πως «είναι υγιής, μέσα στις 6 συνεταιριστικές επιχειρήσεις που έχουν καθαρή θέση».
Υποστήριξε ότι πάγιο αίτημα ήταν να γίνει η Συκική πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός. Επέκρινε τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκο Προκοβάκη -χωρίς να τον κατονομάσε- πως κατηγορεί το νόμο 4015 και υποστηρίζει τον 2810, πως «έβαλε στους πορτοκαλοπαραγωγούς για να έρθει εδώ» και αναρωτήθηκε: «Με τον 4015 βούλιαξαν οι συνεταιρισμοί, πριν δεν είχαν βουλιάξει;».
Υποστήριξε ότι «εμείς δουλεύουμε με όλους τους νομούς» κι επικρίνοντας το βουλευτή Θαν. Πετράκο είπε: «Ηρθε εδώ, ενημερώθηκε και μας έδωσε συγχαρητήρια. Ο 4015 του φταίει; Αυτό θέλει να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, Ανώνυμη Εταιρεία; Τι θέλει ο Πετράκος, συνεταιρισμούς χωρίς μερίδα, συνεταιρισμούς-σφραγίδες;».
Κατηγορώντας και πάλι τον κ. Προκοβάκη, είπε ότι «κάποιοι ήθελαν την καρέκλα τους, εμείς ανοίξαμε τις πόρτες» - και πρόσθεσε: «Οι παραγωγοί έφερναν εδώ τα σύκα τους. Το 1989 έγινε μέλος η ΕΑΣ Λακωνίας και πλήρωσε μερίδα το 1997. Δε φταίει ο νόμος, φταίνε αυτοί που δεν αφήνουν να εφαρμοστούν οι νόμοι».
Εξαπολύοντας επίθεση στην "Ε", είπε ότι «στην "Ελευθερία" ασχολούνται καθημερινά, συνέχεια με τη Συκική», και αναφερόμενος στον αρθρογράφο Γιώργο Παναγόπουλο υποστήριξε πως «η πένα σε τέτοιους αρθρογράφους γίνεται χειρότερη απ’ ό,τι ένα ξίφος».
Ο Π. Παπαγεωργίου μίλησε ακόμη με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον παραγωγό Γιώργο Κουρέτα, λόγω της κριτικής και της αμφισβήτησής του στον τρόπο λειτουργίας της Συκικής. Επιχειρώντας δε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη δικαστική απόφαση και να διώξει την αγωνία και την ανησυχία των παραγωγών, ανέφερε: «Εμείς εφαρμόσαμε τους νόμους, δεν είμαστε παράνομοι και δε φοβόμαστε κανέναν. Οι παραγωγοί να μείνουν ήσυχοι. Η Συκική υπάρχει και θα υπάρχει».
Ο νομικός σύμβουλος Χρ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «η Συκική έχει πέντε θετικές δικαστικές αποφάσεις και μία υπήρξε αρνητική, όσον αφορά τη διαδικασία μετατροπής. Και η Συκική έχει δικαίωμα προσβολής». Υποστήριξε πως «η απόφαση έχει συγκεκριμένο σκεπτικό, διαφορετικό απ’ αυτό της ΕΑΣ Λακωνίας» - και συμπλήρωσε: «Εμείς αναζητούμε ποιοι παραγωγοί δεν είναι εγγεγραμμένοι στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς-μέλη των Ενώσεων και δεν βρίσκουμε».
Είπε ακόμα ότι υπάρχουν και οι νόμοι 4277 και 4282, μεταγενέστεροι του 4015, κι εξήγησε πως «η Συκική εφαρμόζει τον 4277 για να διορθώσει τα λάθη». Υποστήριξε ότι με βάση αυτό το νόμο θα γίνει την Πέμπτη «γενική συνέλευση με όλα τα νέα μέλη. Με όλα τα νέα μέλη θα εγκριθεί το καταστατικό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία».
Ο διευθυντής της οργάνωσης Γιώργος Αγγελόπουλος, που ήταν παρών, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας είπε ότι έχουν ειδοποιηθεί τηλεφωνικά όλα τα νέα μέλη.
Τέλος, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι «αυτοί που μας κάνουν κριτική και λένε να ανοίξουμε τη Συκική, θέλουν κλειστό μαγαζί, ζητώντας να εγγραφούν οι παραγωγοί-μέλη των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών».