Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014 08:05

Εξώδικο της ΕΑΣ Λακωνίας: "Παρανομίες και ρουσφέτια στη Συκική με τις ευλογίες του Σαμαρά"

Γράφτηκε από τον

Με εξώδικη διαμαρτυρία απαντά η ΕΑΣ Λακωνίας στην απόφαση της Συκικής να μην ξεκινήσει τις διαδικασίες από την αρχή για τη μετατροπή της σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, αλλά να πραγματοποιήσει γενική συνέλευση με τη συμμετοχή φυσικών προσώπων και προαπαιτούμενη προκαταβολή 300 ευρώ για τη μερίδα.

Με τη διαμαρτυρία που απευθύνει η Ενωση του γειτονικού νομού προς τον πρόεδρο της Συκικής Παναγιώτη Παπαγεωργίου, κάνει λόγο για νέο παράνομο βήμα, για φωτογραφικές διατάξεις από την κυβερνητική πλειοψηφία, για όργιο ρουσφετολογίας με την ψήφιση τροπολογιών για εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς και για τακτοποίηση θέματος «με εντολή νομοθετικής τροπολογίας από το γραφείο του πρωθυπουργού, όπως έγινε κατά κόρον μέχρι σήμερα».
Η ΕΑΣ Λακωνίας καταγγέλλει τη διοίκηση της Συκικής, λέγοντας πως «ετοιμάσατε το νέο παράνομο βήμα σας νομίζοντας ότι έχετε επαρκή βοήθεια από τις δύο διαδοχικές φωτογραφικές διατάξεις που το Κοινοβούλιο, δηλαδή η κυβερνητική πλειοψηφία, ψήφισε προς δόξαν της Βουλής και της Δημοκρατίας». Και τονίζει ότι «αυτή τη φορά θα ζητήσουμε από σας και ποινικές ευθύνες, ενώ θα κάνουμε γνωστό στο ευρύ κοινό, με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις, το όργιο της ρουσφετολογίας με την ψήφιση τροπολογιών για εκκρεμείς υποθέσεις που είχαν συζητηθεί στα Δικαστήρια, αλλά δεν είχαν εκδοθεί αποφάσεις». Εκτιμά δε ότι «αυτοί που νομοθετούν χαριστικά για σας, αυτή τη φορά θα το σκεφτούν λιγάκι περισσότερο, τουλάχιστον επειδή έρχονται και εκλογές».
Γνωστοποιώντας τους λόγους για τους οποίους είναι παράνομες οι ενέργειες της Συκικής, η ΕΑΣ Λακωνίας σημειώνει, μεταξύ άλλων:
«1) Προκηρύξατε γενική συνέλευση στην οποία καλείτε τα μέλη - φυσικά πρόσωπα των πρωτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων, τα οποία ανήκουν στους συνεταιρισμούς που συγκροτούσαν την ΕΑΣ Μεσσηνίας και συγκροτούν ακόμα και σήμερα την ΕΑΣ Λακωνίας. Υπενθυμίζω ότι η ΕΑΣ Μεσσηνίας έχει ήδη μετασχηματιστεί σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, ενώ η ΕΑΣ Λακωνίας εξακολουθεί μέχρι την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της να είναι δευτεροβάθμιος συνεταιρισμός. Ομως με την κλήση των μελών - φυσικών προσώπων των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, "βάλατε το κάρο μπροστά από το άλογο”. Και τούτο γιατί, μετά την ακύρωση του μετασχηματισμού, το νομικό μόρφωμα του πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού θεωρείται ως μη υπάρχον. Συνεπώς, επανερχόμαστε από εκεί που ξεκινήσαμε, δηλαδή αναβίωσε η τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση Συκική με την τότε διοίκησή της. Ετσι, τη συνέλευση θα την αποφασίσει το πριν από την καταστατική εκτροπή που ακυρώθηκε διοικητικό συμβούλιο, και στη γενική συνέλευση θα λάβουν μέρος τα μέλη της τριτοβάθμιας Συκικής, δηλαδή η ΕΑΣ Λακωνίας και η ΕΑΣ Μεσσηνίας. Και επειδή η ΕΑΣ Λακωνίας είναι ακόμα δευτεροβάθμιος συνεταιρισμός, θα εκπροσωπηθεί στη γενική συνέλευση με τους αντιπροσώπους της, ενώ η ΕΑΣ Μεσσηνίας, που μετατράπηκε σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, θα εκπροσωπηθεί από αντιπρόσωπο που θα ορίσει η μετατραπείσα ΕΑΣ, ο οποίος θα λάβει μέρος με το σύνολο των ψήφων που διέθετε η ΕΑΣ Μεσσηνίας.
2) Για να φτάσουμε στα μέλη των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών θα πρέπει η Συκική να μετασχηματιστεί σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό κατά τους όρους του νόμου. Αλλά τη μετατροπή θα την αποφασίσουν τα μέλη της, που είναι οι δύο ΕΑΣ, και όχι άσχετα πρόσωπα. Γι' αυτό σας είπα ότι “βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο”! Πέρα όμως από αυτό, ορίσατε και “εισιτήριο” 300 ευρώ, για τη συμμετοχή στη ΓΣ, δηλαδή το κάθε φυσικό πρόσωπο - μέλος πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού θα πληρώσει εγγραφή 300 ευρώ, διαφορετικά δεν θα γίνει δεκτό. Σημειώνουμε ότι το ποσόν των 300 ευρώ είναι προκαταβολή για τα τέλη εγγραφής που ορίσατε στο ποσόν των 500 ευρώ. Αυτομάτως γεννώνται ορισμένα ερωτήματα.
Ερώτημα πρώτον: Υπάρχει σήμερα νέος συνεταιρισμός, στον οποίο θα εγγραφούν με το “τρακοσάρι” οι αγρότες συκοπαραγωγοί, ή απλώς  ο συνεταιρισμός πρόκειται να συσταθεί; Αν πρόκειται να συσταθεί νέος  συνεταιρισμός, τι σχέση μπορεί να έχει με την περιουσία της Συκικής;
Ερώτημα δεύτερον: Εάν πρόκειται για εγγραφή στη Συκική, πώς θα  γράψετε σε τριτοβάθμια οργάνωση φυσικά πρόσωπα, όταν κατά το  νόμο και το καταστατικό της μέλη της είναι μόνον νομικά πρόσωπα;
Ερώτημα τρίτον: Η Γ.Σ. θα είναι Γ.Σ. της Συκικής ή ιδρυτική ενός  νέου συνεταιρισμού; Αν συμβαίνει το πρώτο, δεν έχουν δουλειά τα  μέλη των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών. Αν συμβαίνει το δεύτερο, τα  ιδρυτικά μέλη ενός νέου συνεταιρισμού δεν μπορούν να αποφασίσουν  για την τύχη της Συκικής!
Ερώτημα τέταρτον: έχετε στο “τσεπάκι” τη θετική απόφαση της Γ.Σ.; Σε κάθε περίπτωση πώς την προεξοφλείτε τη θετική απόφαση της Γ.Σ.; Μήπως υπολογίζετε ότι ακόμα και αν η Γ.Σ. δεν αποφασίσει θετικά, θα τακτοποιήσετε το θέμα με εντολή νομοθετικής τροπολογίας από το γραφείο του πρωθυπουργού, όπως έγινε κατά κόρον μέχρι σήμερα; Σκεφτήκαμε μήπως, ζητώντας 300 ευρώ ως προκαταβολή εγγραφής από τα φυσικά μέλη των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, διαπράττετε απάτη, αφού δεν υπάρχει νέος συνεταιρισμός, και ταυτόχρονα η περιουσία της Συκικής ανήκει σε τελευταία ανάλυση στα μέλη των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, συνεπώς τους ζητάτε χρήματα για να αγοράσουν την περιουσία τους;
3) Σύμφωνα με το ν. 4015/2011 ο μετασχηματισμός σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό μπορεί να γίνει μόνο με συγχώνευση με άλλον πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό. Αντίθετα, ο μόνος δυνατός μετασχηματισμός χωρίς συγχώνευση, είναι η μετατροπή σε ΑΕΣ. Οτιδήποτε άλλο επιχειρήσετε μέσω της διαδικασίας μετατροπής θα
είναι παράνομο.
4) Είναι αυτονόητο ότι θα μας βρείτε απέναντί σας σε κάθε έκνομη ενέργειά σας, αλλά και συμπαραστάτες στη νομιμότητα. Με τις ενέργειές σας αναλαμβάνετε προσωπικά την ευθύνη μεγάλης και μακράς σε χρόνο περιπέτειας της Συκικής, κατά τη διάρκεια της οποίας δε θα έχετε νομιμοποίηση».
Γ.Σ.