Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 08:05

Αρχισε το λιομάζωμα στην Τριφυλία: Προσδοκούν καλή χρονιά οι παραγωγοί

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αρχισε το λιομάζωμα στην Τριφυλία: Προσδοκούν καλή χρονιά οι παραγωγοί

Μια σαφώς καλύτερη χρονιά, σε σχέση με την περσινή, περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί της Τριφυλίας από θέμα παραγωγής και ενώ η  ελαιοσυγκομιδή ξεκινά σταδιακά σε αρκετές περιοχές. Κυρίως όμως περιμένουν την διατήρηση των τιμών στα σημερινά επίπεδα που αγγίζουν τα 3 ευρώ, καθώς η τιμή αυτή θεωρείται καλή με βάση τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων.


Βέβαια η συγκομιδή είναι ακόμη στην αρχή και δεν υπάρχουν σαφή δείγματα για το πώς θα κινηθεί η αγορά. Πάντως σημαντική αύξηση στην παραγωγή αναμένεται στην περιοχή των Γαργαλιάνων, ενώ στις άλλες περιοχές μετά την περσινή ακαρπία αναμένεται λίγο καλύτερη παραγωγή. Η συγκομιδή της κορωνέικης ποικιλίας θα ξεκινήσει μετά τις 10 Νεομβρίου και θα κλιμακωθεί από τα μέσα του μηνός και μετά.
Ωστόσο φέτος παραγωγοί και εργάτες φαίνεται ότι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τα εργόσημα, αν και δεν λείπουν περιπτώσεις που είναι δύσκολο να βρεθούν εργάτες που να πληρούν τις προϋποθέσεις για να πληρωθούν με εργόσημο, ενώ ένα άλλο χαρακτηριστικό -απόρροια της οικονομικής κρίσης- όπως μας επισημάνθηκε είναι ότι η ελαιοσυγκομιδή όλο και περισσότερο γίνεται και πάλι οικογενειακή υπόθεση όπως τα παλιότερα χρόνια.
Χαρακτηριστικά για τη νέα ελαιοκομική περίοδο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Αναστάσιος Προσηλιακός επισήμανε: «Ξεκίνησε και στην περιοχή μας το μάζεμα των ελιών με μαυρολιές. Λόγω της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών έμειναν λίγο πίσω αλλά συνεχίζουν και πάλι κανονικά. Περιμένουμε μια καλή χρονιά σε παραγωγή και ιδιαίτερα ο κάμπος των Γαργαλιάνων μπορούμε να πούμε ότι έχει πολύ καλή παραγωγή. Βέβαια η χρονιά είναι λίγο πιο όψιμη σε σχέση με πέρυσι. Μετά τις 10 του μηνός περιμένουμε να ξεκινήσει ο ράβδος κανονικά. Η τιμή που πληρώνουμε τον παραγωγό είναι 3 ευρώ και ελπίζουμε να κρατηθεί η τιμή σε αυτά τα επίπεδα και για την συνέχεια. Οσον αφορά τα εργόσημα, ο κόσμος επιδιώκει να βάζει καθώς ξέρει ότι υπάρχουν βαριά πρόστιμα, το θέμα όμως είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί εργάτες που να μπορούν να τους βάλεις εργόσημο, οι περισσότεροι είναι με τουριστική βίζα και δεν έχουν άδεια εργασίας. Ετσι υπάρχει ένα θέμα στο να βρεις εργάτες και αυτοί που είναι νόμιμοι με εργόσημα ζητάνε υψηλότερα μεροκάματα».
Στην περιοχή της Βάλτας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημήτρης Αντωνόπουλος μας είπε: «Η φετινή χρονιά σε σχέση με πέρυσι θα είναι μια πιο καλή χρονιά, όχι όμως όπως την περιμέναμε, αφού περιμέναμε λίγο μεγαλύτερη παραγωγή την οποία δεν έχουμε πιθανότατα λόγω των καιρικών συνθηκών και από το χαλάζι που πέρασε όταν οι ελιές ήταν στην καρπόδεση. Σε λίγες μέρες ξεκινά η συγκομιδή και στην περιοχή μας. Οι τιμές είναι στα 2,95 ευρώ που είναι μια καλή τιμή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια -ελπίζουμε να κρατηθούν σε αυτά τα επίπεδα. Εμείς σαν συνεταιρισμός θα κάνουμε ό,τι μπορούμε γι' αυτό, αλλά και οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι συγκρατημένοι, δεν χρειάζεται πανικός και να μην ξεπουλάνε ό,τι ποσότητα παράγουν. Σχετικά με τα εργόσημα ο κόσμος φέτος είναι πιο προετοιμασμένος και πιο ενημερωμένος αν και όλοι έχουν περιορίσει τους εργάτες που χρησιμοποιούν για το μάζεμα της ελιάς. Ειδικά όσοι έχουν λίγες μέρες δουλειά πλέον τις μαζεύουν μόνοι τους με την οικογένειά τους, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κόστος της καλλιέργειας και τα έξοδά τους».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος επισήμανε χαρακτηριστικά: «Σιγά - σιγά ξεκινά το μάζεμα των ελιών και στην περιοχή μας. Περιμένουμε μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με πέρυσι αλλά όχι καλή όσο αναμενόταν, και αυτό λόγω των όψιμων βροχών που έπεσαν πέρυσι την εποχή της ανθοφορίας. Θετικό είναι ότι η τιμή του λαδιού είναι στα 3 ευρώ και ελπίζουμε να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα που είναι μια καλή τιμή και να μην γίνει πάλι έρμαιο στα παιχνίδια των εμπόρων. Ο κόσμος πλέον με το νέο φορολογικό καθεστώς χρειάζεται να δικαιολογεί έξοδα και έτσι επιδιώκει να βάζει εργόσημα και να πληρώνει έτσι τους εργάτες. Υπάρχουν εργάτες στην περιοχή με τα χαρτιά τους και μπορείς να τους βάλεις εργόσημα, αλλά πιστεύω ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να γίνει πιο απλή για τους παραγωγούς».

Κ.Μπ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER