Σάββατο, 08 Νοεμβρίου 2014 16:29

Συζήτηση για νηματώδεις και μύκητες εδάφους στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον

 

 

Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση νηματωδών και μυκήτων εδάφους στο θερμοκήπιο ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργανώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο αμφιθέατρο "Αλέκος Παπαδόπουλος" από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας και το Σύλλογο Γεωπόνων Τριφυλίας με την υποστήριξη της εταιρείας Κ+Ν Ευθυμιάδη ΑΒΕΕ. 

 

Αυτό που τονίστηκε και προέκυψε από την παρουσίαση των μελετών που έγιναν στην περιοχή, είναι ότι τόσο οι νηματώδεις όσο και οι μύκητες του εδάφους αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα που μάλιστα είναι και δύσκολο στην αντιμετώπισή του. Οι πληθυσμοί που βρέθηκαν στις δειγματοληψίες που έγιναν είναι αρκετά υψηλοί, ωστόσο αναμενόμενοι, και αυτό όπως τονίστηκε συμβαίνει λόγω της εντατικής καλλιέργειας που γίνεται στα θερμοκήπια της περιοχής. Στόχος είναι μέσα από αυτές τις μελέτες είναι βρεθούν τρόποι στοχευμένης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι: Ιωάννης Γιαννακού αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριος Καρπούζας αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος διευθυντής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Μιχάλης Κολυβάς υπεύθυνος προϊόντων φυτοπροστασίας της εταιρείας Κ+Ν Ευθυμιάδης.

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα θέματα της ημερίδας είναι θέματα επίκαιρα. Εχουν σχέση με την προστασία της παραγωγής και αποτελούν πρόβλημα, όπως είναι οι νηματώδεις, οι μύκητες και τα παθογόνα του εδάφους. Αλλά γίνεται και αναφορά στις ιολογικές ασθένειες που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή. Η οργανωτική επιτροπή πιστεύει ότι με αυτή την πρωτοβουλία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάζονται στην περιοχή. Σημαντικό είναι ότι θα παρουσιαστούν οι εργασίες και έρευνες που έχουν γίνει στην περιοχή, με δειγματοληψίες στην περιοχή της Τριφυλίας, εντοπίζοντας τα προβλήματα και εστιάζοντας στην αντιμετώπισή τους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι χορηγός της εκδήλωσης είναι η εταιρεία Ευθυμιάδης που στηρίζει και αυτές τις μελέτες».

Ο Ιωάννης Γιαννακού αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Ζωολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σημείωσε: «Οι νηματώδεις σκώληκες είναι παράσιτα και ζημιώνουν το ριζικό σύστημα των φυτών. Από δειγματοληψίες που έχουν γίνει, έχουμε δει υψηλό ποσοστό νηματωδών στα θερμοκήπια της περιοχής. Στο 80% των θερμοκηπίων από τα οποία πάρθηκε δείγμα βρέθηκαν νηματώδεις. Είναι ένα δύσκολο παράσιτο και δύσκολα καταπολεμείται. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουμε μια έλλειψη γεωργικών φαρμάκων οπότε πρέπει να στραφούμε είτε σε νέες μεθόδους, είτε να εξετάσουμε νέα μόρια. Το πρόβλημα υπάρχει οπουδήποτε καλλιεργούνται λαχανοκομικά. Εδώ στην περιοχή είναι πιο έντονο γιατί έχουμε εντατικές καλλιέργειες και οι συνθήκες είναι κατάλληλες ενώ το μόλυσμα υπάρχει στο έδαφος».

Ο αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτριος Καρπούζας επισήμανε: «Παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα μιας συνεργασίας που είχαμε με την εταιρεία Κ+Ν Ευθυμιάδης, αναπτύσσοντας μια μεθοδολογία ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε με ακρίβεια τα επίπεδα των πληθυσμών φυτοπαθογόνων μυκήτων που ενδημούν στην περιοχή, με στόχο να έχουμε μια ικανοποιητική εκτίμηση ποια είναι τα φυτοπαθογόνα σε κάθε αγρό ώστε να δημιουργήσουμε στοχευμένα  ένα φυτοπροστατευτικό πρόγραμμα και να στοχεύσουμε μόνο στα συγκεκριμένα παθογόνα. Ετσι θα αποφύγουμε την άσκοπη χρήση μεγάλων ποσοτήτων γεωργικών φαρμάκων και θα έχουμε στοχευμένες δράσεις. Στην περιοχή βρήκαμε υψηλούς πληθυσμούς φυτοπαθογόνων μυκήτων. Η εντατική καλλιέργεια σίγουρα είναι ένας λόγος που οφείλεται η παρουσία υψηλών πληθυσμών και είναι μια δύσκολη περίπτωση η αντιμετώπισή τους».

Κ.Μπ.