Κυριακή, 09 Νοεμβρίου 2014 15:22

Για τη συνέλευση της Συκικής

Γράφτηκε από την
Για τη συνέλευση της Συκικής

Του Γεώργιου Κουρέτα, αγρότη

 

Φίλοι μου συκοπαραγωγοί,

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου έγινε η εξ αναβολής Γενική Συνέλευση στην Συκική. Κάποιοι αμφισβητούν κατά πόσο είναι νόμιμη ή όχι. Εγώ όμως και μερικοί ακόμη, περίπου το 15% των συκοπαραγωγών, με την παρουσία μας δώσαμε το δικαίωμα να γίνει αυτή η συνέλευση και συζήτηση, και αφού συζητήσουμε να αποφασίσουμε για το νέο καταστατικό κάνοντας τις προτάσεις μας, αν έχουμε τέτοιες.

Διαδικαστικά της συνέλευσης ο κύριος πρόεδρος μας πρότεινε τον εαυτό του για πρόεδρο και τους κατά τον νόμο που υπογράφουν τα πρακτικά, και αν δεν κάνω λάθος είναι οι ίδιοι εδώ και κάμποσες συνελεύσεις, δεν ξέρω κατά πόσο είναι ηθικό, όχι όμως παράνομο. Κανείς δεν του χάλασε το χατίρι κάνοντας άλλη πρόταση. Πήρε τον λόγο ο πρόεδρός μας, έκανε την τοποθέτησή του, μας είπε ότι όλα είναι νόμιμα, ρόδινα και καλά, ότι πρέπει να υπάρχει Συκική για το καλό των παραγωγών, ότι κάποιοι λένε ότι τα μέλη τα οποία εγράφησαν με το πεντακοσαρικάκι έχουν βλέψεις να αποκτήσουν την περιουσία της Συκικής. Αφού μας είπε πάλι ότι όλα είναι νόμιμα, το ίδιο μας είχε πει και την προηγούμενη φορά, μας ζήτησε σήμερα να διορθώσουμε μερικά λαθάκια για τα οποία κανείς δεν φταίει και κανείς δεν πληρώνει. Που για μένα φταίει αυτός, ας μην ονοματίσω, ο κακός που τα ανάδειξε τα λαθάκια. Πριν μπω στο κυρίως θέμα, θα ρωτήσω τι είναι καλύτερα να αποκτήσεις, την περιουσία του Συνεταιρισμού ή να διαχειριστείς την περιουσία του; Γιατί αν είναι το δεύτερο καλύτερο, τότε με απόφαση πάντα νόμιμα της Γενικής Συνέλευσης μιας μικρής απαρτίας, πάντα νόμιμα, πάλι το λέω, όπως έκανε ο Συνεταιρισμός, πρώην ΕΑΣ Μεσσηνίας, νοίκιασε τα κτήριά της και το σήμα τους, δηλαδή την καρδιά της χωρίς τουλάχιστον να κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος, ψάχνοντας την αγορά μήπως βρε αδερφέ μου υπάρχει κάποιος άλλος ενδιαφερόμενος και προσφέρει κάτι παραπάνω, όπως έκανε ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός "Νέστωρ". Ζήτησα και εγώ τον λόγο, ζήτησα πρώτα να τοποθετηθώ, όπως έκανε και ο πρόεδρος. Θεωρώ ότι στην γενική συνέλευση όλα τα μέλη είναι ίσης μεταχείρισης. Τότε μου αφαιρέθηκε ο λόγος και ζήτησε να μου κλείσουν το μικρόφωνο. Ισως μιμήθηκε τον Μαρκογιαννάκη ή πήρε το παράδειγμά του. Αφού έγιναν όλα αυτά, κοίταξα γύρω μου διαθέσεις. Σκέφτηκα ότι έκανα λάθος που δεν πήρα κοντά τους μπράβους μου και άφησα στο σπίτι τα γάντια του μποξ. Κοίταξα πάλι γύρω μου και αφού είδα ότι δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα με τα χέρια, έβαλα την ουρά στα σκέλια και αποχώρησα. 

Ομως, φίλοι μου, γράφοντας αυτές τις σκέψεις μου δεν μπορεί να μου αφαιρέσει τον λόγο, μπορεί όμως να με πάει στα δικαστήρια ως συνήθως γίνεται, πάγια τακτική, ζητώντας μου ηθική ικανοποίηση 50 - 100 - 200.000 ευρώ, σε αυτούς που έχουν αντίθετη άποψη, όπως έγινε και με τους δύο πρώην συναδέλφους μου που έκαναν την ένστασή τους στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση και την οποία ακύρωσε το δικαστήριο.

Σήμερα μας ζητήθηκε να διορθώσουμε ένα λαθάκι, αλλά δεν είδα κανέναν να ζητάει τουλάχιστον συγγνώμη γι’ αυτό. Αντίθετα είδα συμπεριφορές και λεονταρισμούς και προθέσεις για δικαστικούς αγώνες που τα χρήματα ή μάλλον τα έξοδα των αγώνων αυτών τα πληρώνει η Ο.Π. Συκική και όχι από την τσέπη τους. Σήμερα μας ζητήθηκε να διορθώσουμε ένα λαθάκι το οποίο μας είχαν ενημερώσει ότι είναι λαθάκι και οι ίδιοι πάλι μας ενημερώνουν ότι ξανά κάνουμε λαθάκι.

Σήμερα βλέπω ότι εκτός από την Συκική, καλεί η ΚΕΟΣΟΕ για τον ίδιο λόγο τα μέλη της. Εδώ όμως είναι το θέμα. Η ΚΕΟΣΟΕ καλεί όλα τα μέλη παραγωγούς της χωρίς το πεντακοσαρικάκι. Εδώ ρωτάω. Ποιος εφαρμόζει καλύτερα τον νόμο; Η ΚΕΟΣΟΕ ή η Συκική ή ποιος είναι ο παράνομος; Δεν γνωρίζω ποιο είναι το νόμιμο ή το παράνομο ή αν είναι και οι δύο νόμιμοι ή παράνομοι. Εκείνο που σίγουρα γνωρίζω είναι ότι η ΚΕΟΣΟΕ έπραξε το ηθικόν κύριε πρωθυπουργέ.

Κύριε Λαμπρόπουλε, φυσικά μέλη της Συκικής σύμφωνα με το από 28-4-2010 εγκριθέν καταστατικό από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας καταστατικό της Συκικής στο άρθρο 48 λέει ότι «φυσικά μέλη ή συνεργαζόμενα μέλη της λειτουργούσης στην Συκική ΠΕ-ΟΠ Οργάνωση Παραγωγών είναι όλοι οι συκοπαραγωγοί…» και δεν λέει ότι φυσικά μέλη είναι όσοι έχουν πεντακοσαρικάκι. Αυτός που σκέφτηκε το συνεταιρίζεσθαι κύριε Σαμπαζιώτη, δεν το έκανε γι’ αυτούς που έχουν πεντακοσάρικο, αλλά γι’ αυτούς τους μη έχοντες για να μπορούν να κάνουν μια μεγάλη ομάδα παραγωγών να μην τους εκμεταλλεύονται οι έχοντες και κατέχοντες. Εδώ επισημαίνω ότι από τότε που έγινε η ΟΠ ομάδα παραγωγών, κάθε χρόνο πέφτει ψείρισμα και έτσι άλλος πολύ, άλλος λίγο, πληρώνει είτε συμφωνεί είτε όχι.

Κύριε Προκοβάκη, μετά από τέτοιες συμπεριφορές που έζησα, δεν γνωρίζω αν έχετε δίκιο ή άδικο και ποιοι είναι οι λόγοι που κάνετε αυτό. Σας λέω λοιπόν ότι οι συμπεριφορές αυτές με κάνουν να πιστεύω ότι το δίκιο είναι με το μέρος σας.

Αγαπώ και πονάω την Συκική, γι’ αυτό φωνάζω περισσότερο και αυτό το αποδεικνύω φυτεύοντας καινούργια δέντρα και το οποίο κανείς από αυτούς που κόπτονται δεν κάνει.

Σκεφτήκατε κύριε πρόεδρε μήπως κάποτε χάσετε την καρέκλα και έρθει κάποιος άλλος και αφού ιδρύσει μια άλλη εταιρεία Δικαστική ΑΕ Συκική, κάνει αυτό που γίνεται σήμερα να σας οδηγεί στα δικαστήρια γιατί αυτός θα πληρώνει, η Συκική και εσείς από την τσέπη σας και αφού σας μηδενίσει οικονομικά και ηθικά, τσουφ, τότε με πρόταση του νομικού της Δικαστικής ΑΕ να σας τιμήσει δίνοντας το όνομά σας σε κάποιο αποστειρωτήριο, όπως έγινε πρόσφατα.

Δεν ντραπήκατε να μου αφαιρέσετε τον λόγο όταν σας είπα ότι ένας χωριανός μου έκοψε με το πριόνι τις συκιές με σύκα γεμάτες, επάνω στην συγκομιδή, από αγανάκτηση, που ο ίδιος είχε φυτέψει, προστατέψει και μεγαλώσει. Δεν αναρωτιέστε για ποιο λόγο η παραγωγή από 17.000 τόνους έφτασε στις 2.000. Μετά απ’ όλα αυτά κύριε πρωθυπουργέ, κύριε Λαμπρόπουλε και κύριε Σαμπαζιώτη, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο παρά να παρακαλέσω και να ευχηθώ να λάβει ο καθένας ό,τι του αναλογεί. Από την μεριά μου τέσσερα πράγματα μου μένουν να κάνω:

1. Να ψάξω άλλους δρόμους δύσκολους για το προϊόν μας.

2. Να κάνω ό,τι έκανε ο 80χρονος συγχωριανός μου.

3. Να σκύψω το κεφάλι και να αποδεχθώ τα πάντα μηδενίζοντας τον εαυτό μου.

4. Να σας καταψηφίσω.

Ευχαριστώ

 


NEWSLETTER