Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2014 14:22

Ικανοποίηση στην Τριφυλία: Μια από τις καλύτερες χρονιές για το λάδι

Γράφτηκε από τον

Σε μια από τις καλύτερες χρονιές εξελίσσεται η φετινή για την ελαιοσυγκομιδή, καθώς η παραγωγή είναι σαφώς πιο αυξημένη από πέρυσι και σε κανονικά επίπεδα, αλλά -το κυριότερο- οι τιμές του ελαιολάδου διατηρούνται σταθερά σε αρκετά καλά επίπεδα, με μια μέση τιμή τα 3,20 ευρώ. Δεν λείπουν και τιμές που φτάνουν τα 3,35 ευρώ.

Ωστόσο από τους μεγάλους συνεταιρισμούς της Τριφυλίας συστήνεται προς τους παραγωγούς να υπάρχει εγκράτεια για να υπάρχει ομαλή τροφοδοσία της αγοράς χωρίς πιέσεις για μεγάλες πωλήσεις. Επίσης αυτό που παρατηρείται είναι οι καλές αποδόσεις που έχει ο ελαιόκαρπος και η πολύ καλή του ποιότητα.
Ετσι πλέον η ελαιοσυγκομιδή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε κάποιες περιοχές έχει φτάσει στο 50%.
Χαρακτηριστικά από την περιοχή των Γαργαλιάνων ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τάσος Προσηλιακός μας τόνισε: «Η ελαιοσυγκομιδή πλέον είναι σε πλήρη εξέλιξη και σχεδόν όλος ο κόσμος μαζεύει τις ελιές του. Υπολογίζουμε ότι η συγκομιδή έχει φτάσει στο 30% με τις τιμές να έχουν διαμορφωθεί και να είναι σταθερές το τελευταίο διάστημα στα 3,20 ευρώ. Εχουμε σίγουρα μια καλή χρονιά για τις ελιές και γι' αυτό οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι συγκρατημένοι, χωρίς να κάνουν βιαστικές κινήσεις στις πωλήσεις τους. Οι αποδόσεις, όσο περνάει ο καιρός, βελτιώνονται συνεχώς και φυσικά η ποιότητα είναι πολύ καλή. Ειδικά για την περιοχή των Γαργαλιάνων έχουμε μεγάλη παραγωγή που υπολογίζουμε ότι θα είναι διπλάσια από την περσινή. Θα κυμανθεί στα επίπεδα μιας καλής χρονιάς που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Θα είναι μια αξιοπρεπής χρονιά για τους παραγωγούς αλλά και τους συνεταιρισμούς».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κορυφασίου Λάζαρος Σύρνος μας τόνισε: «Πλέον έχουμε φτάσει στο 50% της παραγωγής που θα έχει φέτος η περιοχή μας. Η φετινή παραγωγή θα είναι τουλάχιστον 50% πάνω, σε σχέση με πέρυσι που είχαμε τα προβλήματα με την ακαρπία. Οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί σε καλά επίπεδα και κυμαίνονται το τελευταίο διάστημα από 3,10-3,20 που είναι μια καλή τιμή. Πιστεύω πως αν δεν πίεζαν και οι παραγωγοί για πωλήσεις τότε ίσως να είχαμε και λίγο καλύτερα επίπεδα. Γενικά όμως έχουμε μια καλή χρονιά που θα είναι ικανοποιητική και για τους παραγωγούς. Επίσης η ποιότητα του ελαιολάδου είναι καλή ενώ και οι αποδόσεις κατά μέσο όρο είναι στα 10 κιλά το τσουβάλι».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βάλτας Δημήτρης Αντωνόπουλος υπογράμμισε: «Η χρονιά εξελίσσεται ομαλά με πολύ καλή ποιότητα ελαιολάδου αν και θα περιμέναμε λίγο μεγαλύτερη παραγωγή. Οι τιμές στον συνεταιρισμό μας είναι στα 3,25 ευρώ. Αυτό όμως που θα πρέπει να πούμε προς τους παραγωγούς είναι να είναι συγκρατημένοι και να μην πιέζουν για μαζικές πωλήσεις. Τόσο ο δικός μας συνεταιρισμός όσο και άλλοι καταφέραμε και κρατήσαμε το λάδι στα 3,20 και πάνω όταν αυτό άρχισε να υποχωρεί στα 3 ευρώ. Οι παραγωγοί μας έδειξαν εμπιστοσύνη και εμείς τους το ανταποδίδουμε, καθώς με προσεκτικές κινήσεις και χωρίς βιασύνες καταφέρνουμε και κρατάμε τις τιμές σταθερές. Πιστεύουμε ότι αυτά ο κόσμος τα βλέπει, γι' αυτό και εμπιστεύεται τους συνεταιρισμούς. Χρειάζεται να υπάρχει υπομονή να μην βιάζονται σε πωλήσεις, καθώς όπως πάμε με το κλείσιμο της λαδιάς, δεν θα υπάρχει λάδι καθόλου. Επίσης να μην θορυβούνται από τους διάφορους εμπόρους, αλλά ούτε και κάθε μέρα να αγωνιούν για τις τιμές αφού όταν υπάρχει εγκράτεια, μπορούμε να έχουμε και καλύτερες τιμές».

Κ.Μπ.