Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2014 08:07

Νέα δεδομένα με απρόβλεπτες αλλαγές στο ελαιόλαδο: Ιταλοί βάζουν χέρι και στον ελαιόκαρπο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Νέα δεδομένα με απρόβλεπτες αλλαγές στο ελαιόλαδο: Ιταλοί βάζουν χέρι και στον ελαιόκαρπο

Ιταλοί αγόρασαν 450 τόνους ελαιόκαρπο από την Ηλεία για να τον επεξεργαστούν στη χώρα τους, δημιουργώντας νέα δεδομένα στον κλάδο του λαδιού. Φαίνεται ότι πλέον υπάρχει η τεχνογνωσία και η δυνατότητα ασφαλούς μεταφοράς του ελαιόκαρπου σε τεράστιες βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης, που βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά από τα ελαιοπερίβολα.

Ετσι, οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, εκμεταλλευόμενες τα πλεονεκτήματα των οικονομιών κλίμακας, θα μπορούν να παράγουν φθηνό ελαιόλαδο με τις προδιαγραφές που θέλει η αγορά. Στον αντίποδα η λειτουργία πολλών μικρών ελαιοτριβείων θα σταματήσει - ενώ κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις αλλαγές που θα υπάρξουν στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.
Σε κάθε περίπτωση, κανένας δεν γνωρίζει αυτή τη χρονική στιγμή αν η κίνηση των Ιταλών είναι προάγγελος εξελίξεων στον κλάδο της μεταποίησης του ελαιόλαδου ή απλώς μια αναγκαστική αγορά εξαιτίας της μικρής παραγωγής στη γειτονική χώρα. Ο χρόνος θα δείξει αν οι Ιταλοί θα ξαναγυρίσουν για να αγοράσουν ελαιόκαρπο ή αν απλώς ήρθαν μόνο για μια χρονιά, επειδή φέτος είναι πολύ μειωμένη η παραγωγή λαδιού στην Ιταλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του αθηναϊκού Τύπου, οι Ιταλοί αγόρασαν λάδι από τα χωριά Αγιος Γεώργιος, Αμπελώνα, Κορυφή, Βροχίτσα, Μαλαπάσι, Χειμαδιό και άλλες περιοχές της Ηλείας.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER