Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014 20:28

Στο ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ ο Βασίλης Κοζομπόλης

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στο ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ ο Βασίλης Κοζομπόλης

O Λάκωνας Τζανέτος Καραμίχας επανεξελέγη πρόεδρος στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή, η παράταξή του εξασφάλισε τις 12 από τις 21 έδρες του ΔΣ της Συνομοσπονδίας. Στο νέο ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ επανεξελέγη ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης (εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αβίας - Μικρής Μαντίνειας).

Αντίθετα, δεν κατάφεραν να εκλεγούν στο Δ.Σ. ο Παναγιώτης Παγάνης (από το συνεταιρισμό της Ενωσης Μεσσηνίας) και ο Ηλίας Μπουντουβάς (από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων).
Χθες το νέο ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ συγκροτήθηκε σε Σώμα με ομόφωνη απόφασή του, ως εξής: Πρόεδρος Τζανέτος Καραμίχας. Αναπληρωτής πρόεδρος Θωμάς Κουτσουπιάς (ΕΑΣ Αγρινίου). Α' αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Σκιαδάς (Λακωνία). Β' αντιπρόεδρος Γεώργιος Ανέστης (ΕΑΣ Λιβαδειάς). Γ΄ αντιπρόεδρος Λάζαρος Κιτσικίδης (ΕΑΣ Εβρου). Γενικός γραμματέας Χρήστος Μπαρλιάς (ΕΑΣ Κορινθίας). Ταμίας Χρήστος Τσιχήτας (ΕΑΣ Θεσσαλονίκης).

ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΑΜΙΧΑ

Σε δήλωσή του ο επανεκλεγείς πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας σημείωσε: «Μια λέξη μπορεί να αποδώσει το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του ΔΣ και της σημερινής για τη συγκρότηση του νέου προεδρείου της ΠΑΣΕΓΕΣ: Δικαίωση, τόσο του θεσμού όσο και εμού προσωπικά, μετά τη μεθοδευμένη επίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον μας. Το νέο ΔΣ προέρχεται από ένα νέο σώμα αντιπροσώπων, οι οποίοι αναδείχθηκαν μέσα από επίσημες αδιάβλητες διαδικασίες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο σε όλη τη χώρα. Αντιπροσωπεύει όλα τα προϊόντα, όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα, μεγάλες και υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις που αποτελούν τη βάση του συνεταιριστικού κινήματος πραγματοποιώντας πάνω από το 80% του τζίρου των ενεργών συνεταιρισμών. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα καλύτερα Διοικητικά Συμβούλια στη δική μου τουλάχιστον διαδρομή. Ταυτόχρονα υπήρξε μεγάλη ανανέωση, περίπου κατά 50% στα μέλη του ΔΣ και επίσης υπήρξε μεγάλη ανανέωση στο Προεδρείο. Τα τέσσερα από τα επτά μέλη είναι νέα. Τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί ειδική μακρά συνεδρίαση του Δ.Σ. για να θέσει τους στρατηγικούς στόχους και να προγραμματίσει τις δράσεις και τις ενέργειες που θα αποτελέσουν τις προτεραιότητές του κατά τη νέα τετραετία».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ

Βασίλης Κοζομπόλης
«Εχει δίκιο για τη δικαίωση ο κ. Καραμίχας, καθώς σκόπιμα προεκλογικά έπεσε λάσπη και έγινε κατασυκοφάντηση των πάντων. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή, ψήφισαν 276 αντιπρόσωποι και ήταν πολλοί οι υποψήφιοι για το Δ.Σ. Οι αντιπρόσωποι δικαίωσαν όλους εμάς που είμαστε στο προηγούμενο Δ.Σ.
Η νέα διοίκηση δεν αποτελείται από αγροτοπατέρες - φαντάσματα. Είμαστε εκπρόσωποι ενεργότατων συνεταιρισμών, μεγάλων μαγαζιών με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τζίρο. Συνεταιρισμών με έργο και εξαγωγές. Τελείωσαν οι "σφραγίδες". Το μέλλον της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι αβέβαιο αν συνεχιστεί η θεσμική πολιτική κόντρα εναντίον της και δε χρηματοδοτηθεί με αυτά που δικαιούται, βάσει του νόμου, για να καταφέρει να διατηρηθεί. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ. Ελπίζουμε η παράλογη άρνηση της Πολιτείας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της να πάρει τέλος. Η ΠΑΣΕΓΕΣ πρέπει να διατηρηθεί θεσμικά και όλοι να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Ελπίζουμε σε μια αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους συνεταιριστές που με στήριξαν και ιδιαίτερα τους Μεσσήνιους».
 
Παναγιώτης Παγάνης
«Πήγαμε και συμμετείχαμε σε μια διαδικασία που έγινε με μεγάλη πίεση χρόνου. Την Πέμπτη 11 του μήνα ανακοινώθηκαν -και με πολλά λάθη από το υπουργείο- οι ενεργοί συνεταιρισμοί, και την επόμενη μέρα το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ όρισε την ημερομηνία των εκλογών. Οσοι συνεταιρισμοί ήθελαν να συμμετέχουν μέχρι την Παρασκευή, μια εβδομάδα μετά, θα έπρεπε να κάνουν αίτημα εγγραφής στην ΠΑΣΕΓΕΣ, διαφορετικά δε θα μπορούσαν να συμμετέχουν στη διαδικασία. Το συνεταιριστικό κίνημα, μέχρι να καταλάβει αν είναι ενεργό ή ανενεργό, με βάση τις λίστες του υπουργείου, αμέσως θα έπρεπε να μπει και στην εκλογική διαδικασία.
Ειδικά στην περιοχή μας που είναι ελαιοκομική, αρκετοί συνεταιρισμοί λόγω της ελαιοκομικής περιόδου δεν πρόλαβαν τις ημερομηνίες για τη συμμετοχή τους. Αποτέλεσμα ήταν από 900 περίπου ενεργούς συνεταιρισμούς να εγγραφούν με μια πρώτη εκτίμηση γύρω στους 224. Το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας γύρισε την πλάτη ή δεν πρόλαβε να δηλώσει τη συμμετοχή του.
Οσον αφορά το ότι έχουμε κάνει σημαία μας πως οι συνεταιρισμοί που συμμετείχαν καλύπτουν το 80% του τζίρου του συνεταιριστικού κινήματος, να τονίσω ότι μόνο η "Πίνδος" κάνει 200 εκ. ευρώ τζίρο στα 700 εκ. συνολικά.
Θεωρώ ότι το συνεταιριστικό κίνημα δεν έχει την πνοή που θα έπρεπε να έχει, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι παραγωγοί».

Ηλίας Μπουντουβάς
«Από τους 900 ενεργούς συνεταιρισμούς οι 255 μπήκαν στη διαδικασία να εγγραφούν και να πληρώσουν στην ΠΑΣΕΓΕΣ (500 ευρώ ανά αντιπρόσωπο), για να συμμετέχουν οι 255. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει αποδοχή από τον αγροτικό και συνεταιριστικό κόσμο στην ΠΑΣΕΓΕΣ ή δεν υπάρχει η αποδοχή που θα θέλαμε. Δεν είναι τυχαίο που έχουμε οδηγηθεί εδώ. Οι διαδικασίες για την υποψηφιότητα και για την πληρωμή του αντιτίμου ήταν πολύ σύντομες. Αποτέλεσαν τροχοπέδη στην όλη διαδικασία, με αποτέλεσμα το σώμα της συνέλευσης να παραμείνει μικρό και ελεγχόμενο.
Ηταν ευκαιρία να ψηφίσουν για πρώτη φορά πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί και όχι Ενώσεις που ψήφιζαν μέχρι τώρα, για να υπάρξει μια αλλαγή στην ηγεσία και στις κατευθύνσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ. Δυστυχώς οι αλλαγές θα πάρουν χρόνο και θα είναι επώδυνες. Δε δημιουργήθηκε ρήξη, κάτι το καινούργιο. Για 4 χρόνια θα είμαστε με την ίδια διοίκηση, με τις ίδιες κατευθύνσεις, με τις ίδιες λογικές.
Αυτά θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας και στις επόμενες εκλογές να υπάρξει μαζική εγγραφή στην ΠΑΣΕΓΕΣ, ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα, να αποκατασταθεί η ΠΑΣΕΓΕΣ στα μάτια του αγροτικού κόσμου και να παίξει το ρόλο που πρέπει. Να πρωταγωνιστήσει και να συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Να γίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ το όχημα που θα μας οδηγήσει στην προστιθέμενη αξία και στη μείωση του κόστους παραγωγής, να δουλέψει ως αναπτυξιακός μοχλός».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER