Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014 17:42

30 λεπτά προκαταβολή για τη σταφίδα

Γράφτηκε από τον

Πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα για τη σταφίδα στη διεθνή αγορά από τον ανταγωνισμό της σουλτανίνας και άλλων προϊόντων, αλλά και τη μεγάλη προσφορά από χώρες με τεράστιες εκτάσεις. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η τελική τιμή του προϊόντος, με την οποία θα πληρωθούν οι παραγωγοί που παρέδωσαν τη σταφίδα τους φέτος, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, στις Ενώσεις και στη ΣΚΟΣ.

Μάλιστα, μόλις αυτές τις μέρες, 3 και 4 μήνες μετά την παράδοση, η ΣΚΟΣ δίνει χρήματα στις Ενώσεις και τους συνεταιρισμούς για να μοιράσουν προκαταβολή 30 λεπτά στους παραγωγούς.

Για τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα της κατάστασης ο Θανάσης Σωτηρόπουλος, πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενωσης και διευθύνων σύμβουλος της ΣΚΟΣ τόνισε στην "Ε": «Την τιμή την κανονίζει η αγορά. Πέρυσι μόνο εμείς πληρώσαμε 1,25 ευρώ και ήταν τιμή που δεν τη "σήκωσε" η αγορά. Και μιλάμε για μεγάλες ποσότητες, όχι ευκαιριακά, ένα κοντέινερ και τελείωσε. Θα δώσουμε την καλύτερη δυνατή τιμή, καλύτερη από αυτή που θα δώσει ο έμπορος, ο ιδιώτης. Πρέπει να μείνουμε ζωντανοί, για να μπορούμε να στηρίζουμε τους παραγωγούς. Για την τελική τιμή που θα διαμορφωθεί το προϊόν και θα πάρει συνολικά ο παραγωγός, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Πάντως από μας ο παραγωγός θα πληρωθεί γρηγορότερα και καλύτερα. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα».

Εξηγώντας τις αιτίες του προβλήματος,  ο κ. Σωτηρόπουλος επεσήμανε πως «η τιμή της σουλτανίνας έχει κατρακυλήσει και παρασύρει και τη μαύρη σταφίδα. Η ψαλίδα δεν μπορεί να είναι μεγάλη» και παρατήρησε: «Παλιότερα η σουλτανίνα είχε καλύτερη τιμή, τα τελευταία χρόνια η μαύρη (η κορινθιακή) την ξεπέρασε. Αν είναι ακριβό το προϊόν, το απορρίπτει η αγορά και προκαλείται σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχει ζήτημα όχι μόνο με τα κράνμπερις, αλλά κυρίως με τη σουλτανίνα και άλλες ανταγωνιστικές χώρες. Η παγκόσμια παραγωγή της σταφίδας, σουλτανίνας και μαύρης, είναι πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους. Εμείς με 25.000 - 30.000 τόνους, με το 2% δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τα πράγματα. Η Τουρκία είναι η κύρια ανταγωνίστρια χώρα, στη Νότια Αφρική, στην Αυστραλία και την Αμερική καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις και ας μην είναι τόσο ποιοτικό το προϊόν».

Για την κατρακύλα της σουλτανίνας ανέφερε ότι «μέσα σε μια χρονιά έπεσε 1 ευρώ στη διεθνή αγορά και αυτό έχει επίπτωση και στην τιμή του παραγωγού». Διευκρίνισε πως «χρηματοοικονομικά προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα».

Κλείνοντας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΚΟΣ σημείωσε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε το προϊόν στην αγορά. Για να σώσουμε τη σταφίδα πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις, πρέπει να προσαρμοστούμε στα δεδομένα της αγοράς».

 

Γ.Σ.