Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015 22:37

Σεμινάριο για το ελαιόλαδο από το ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και την υποστήριξη φορέων του τομέα του ελαιολάδου, διοργανώνει διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Εξαιρετικά παρθένο πολυποικιλιακό ελαιόλαδο: η τέχνη της σύνθεσης» στην Καλαμάτα, στα Χανιά και στην Αθήνα.

Εκτός από την κορωνέικη ποικιλία που είναι το πιο διαδεδομένο μονοποικιλιακό ελαιόλαδο στην Ελλάδα, υπάρχουν και άλλες ελληνικές ποικιλίες ελιάς με εξαιρετικά γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά. Στην προσπάθεια ανάδειξης των ποικιλιών αυτών, το σεμινάριο αποσκοπεί στην εκπαίδευση επαγγελματιών του ελαιοκομικού τομέα στην τέχνη της σύνθεσης πολυποικιλιακών ελαιολάδων που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις ενός απαιτητικού καταναλωτικού κοινού.

Στο σεμινάριο θα αναπτυχθούν θεωρητικά θέματα που αφορούν τη συσχέτιση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου με όλα τα στάδια παραγωγής και διαχείρισης του ελαιολάδου από τον ελαιώνα μέχρι το ράφι, το αρωματικό προφίλ ελληνικών ποικιλιών, ο ρόλος της χημείας καθώς και η εμπορική σκοπιμότητα της δημιουργίας ενός πολυποικιλιακού ελαιολάδου. Ταυτόχρονα οι εκπαιδευόμενοι θα γνωρίσουν στην τέχνη της δημιουργίας πολυποικιλιακών ελαιολάδων μέσα από τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις, πράξεις ειδικά σχεδιασμένες και προσαρμοσμένες στα ελληνικά ελαιόλαδα. Εκπαιδευτές του σεμιναρίου είναι ο Dr. Richard Gawel (Αυστραλία) και ο Dr. Antonio Lauro (Ιταλία).

Ο Richard Gawel είναι επί σειρά ετών επικεφαλής της επιτροπής κριτών του διαγωνισμού γευσιγνωσίας ελαιολάδου της Αυστραλίας και συμμετέχει ως κριτής στους αντίστοιχους διαγωνισμούς της Ιαπωνίας, της Νέας Υόρκης και του Λος Αντζελες. Υπήρξε ο πρώτος ακαδημαϊκός που δίδαξε την επιστήμη της γευσιγνωσίας στο University of Adelaide. Συνεργάζεται με αυστραλιανές εταιρείες και παραγωγούς για τη δημιουργία πολυποικιλιακών ελαιολάδων.

Ο Antonio Giuseppe Lauro είναι γευσιγνώστης ελαιολάδου από το 1995 και επικεφαλής της ομάδας Prim'Olio της Καλαβρίας της Ιταλίας. Είναι επικεφαλής της επιτροπής κριτών σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας ελαιολάδου: Νέα Υόρκη, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισραήλ και Αργεντινή. Είναι επιστημονικός σύμβουλος της περιφέρειας της Καλαβρίας της Ιταλίας στον τομέα του ελαιολάδου, έχει συμμετάσχει σε πολλά εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα για το ελαιόλαδο και έχει εκτενές συγγραφικό έργο.

Ημερομηνίες και τόπος διεξαγωγής:

Καλαμάτα 25 - 26 Ιανουαρίου (Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας, ΤΕΙ Πελοποννήσου)

Χανιά 28 - 29 Ιανουαρίου (Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων)

Αθήνα 31 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου (Orange Grove - Ολλανδική Πρεσβεία στην Ελλάδα)