Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 08:30

15 μέρες θα καθυστερήσουν φέτος οι πατάτες λόγω παγετού

Γράφτηκε από τον

Θα οψιμίσουν οι φετινές πρώιμες πατάτες σε Μεσσήνη και Μπουρνιά, τουλάχιστον κατά 15 ημέρες, λόγω του πρώτου σκληρού παγετού της καλλιέργειας, πέρα από τις όποιες μικρές ζημιές που έγιναν. Εν τω μεταξύ, για να σωθεί η καλλιέργεια με την ολονύχτια μάχη 4-5 ημερών, αυξήθηκε το κόστος της παραγωγής.

Την κατάσταση αυτή περιέγραψαν στην "Ε" οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Ο Γιάννης Μπλάνας του Α.Σ. Μεσσήνης παρατήρησε πως «έχουν γίνει ζημιές, υπάρχουν "μπαλώματα" σε κτήματα. Καταπολεμάμε το πρόβλημα με λιπάσματα, με άζωτα. Θα επανέλθουν, αλλά θα οψιμίσουν. Με 6 υπό το μηδέν δεν μπορούσαμε να τις σώσουμε όλες». Ανέφερε ότι «τις 2 προηγούμενες χρονιές ήταν ήσυχα τα πράγματα, φέτος όμως ο χειμώνας είναι δύσκολος». Για την οικονομική επιβάρυνση που προκλήθηκε και για την τύχη της παραγωγής, σημείωσε: «Ανεβαίνει το κοστολόγιο. Εχω χαλάσει 700 ευρώ για πετρέλαια, μηχανές, ρεύματα κι έξοδα μετακίνησης. Δε θα είναι πολλές οι ποσότητες που θα βγουν το Πάσχα. Να δούμε τι θα γίνει, ανάλογα με τις εισαγωγές και τα αποθέματα που υπάρχουν, μήπως και βγάλουμε κανένα μεροκάματο».
Ο Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος του Α.Σ. Καλαμάτας επιβεβαίωσε πως «ήταν βαρύς ο παγετός» και παρατήρησε: «Εχουν σοκαριστεί τα φυτά, αλλά τώρα με τον ήλιο αρχίζουν και γλυκαίνουν. Θα οψιμίσουν κατά 15 ημέρες και έχουν γίνει ψιλοζημιές σε αυτές που φυτεύτηκαν το Νοέμβριο. Αυξάνεται το κόστος καλλιέργειας και έχουμε πορεία μπροστά μας».
Γ.Σ