Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 15:44

Ανάκληση νοθευμένου λαδιού από τον ΕΦΕΤ

Γράφτηκε από την

Την άμεση ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων μη κανονικών και νοθευμένων ελαιόλαδων από την εσωτερική αγορά, απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από τις εταιρείες που τα διακινούν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικοί έλεγχοι.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με τη Β' Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντων τα οποία πωλούνται ως ελαιόλαδα με τις ενδείξεις: «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο - Λακωνία» και «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο - Μάνη Λακωνίας». Ομως, από την εξέτασή τους, προέκυψε ότι είναι σπορέλαια που περιέχουν ξένη προς το ελαιόλαδο λιπαρή ύλη.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα παρακάτω προϊόντα:
Α) Προϊόν με την εμπορική επωνυμία «Λακωνία», σε συσκευασία των 5 λίτρων και ημερομηνία λήξης 31-12-2016, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «Λακωνία ΕΠΕ, 5ο χλμ. Γυθείου - Μονεμβασίας».
Β) Προϊόν με την εμπορική επωνυμία «Μάνη Λακωνία», σε συσκευασία του 1 λίτρου και ημερομηνία λήξης 30-4-2015, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «Βεργόπουλος Γ. Κων/νος, Μάνη Λακωνίας».
Γ) Προϊόν με την εμπορική επωνυμία «Μάνη Λακωνίας», σε συσκευασία του 1 λίτρου και ημερομηνία λήξης 30-12-2016, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «Ελαιουργία Λακωνίας ΑΕ, 20ό Σπάρτης - Γυθείου  Κροκεές Λακωνίας».
Τα συγκεκριμένα σπορέλαια διακινούνται από τις εταιρίες «Προκόπης Σταμάτης», με έδρα το 4ο χλμ. Κατερίνης - Π. Κεραμιδίου και «Κουμλελής Νικολ. Αναστάσιος», με έδρα το Ελευθεριο - Κορδελιό, οδός Χ. Τρικούπη 16, ενώ διατίθεντο από την εταιρεία «Χατζηβασιλείου Δημ. Παναγιώτης», με έδρα τις Μουριές Κιλκίς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ