Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015 19:26

Στόχος της ΜΕΣΣΥΝΕΛ να είναι δίπλα στον αγρότη

Γράφτηκε από τον

«Η ΜΕΣΣΥΝΕΛ (Μεσσηνιακοί Συνεταιρισμοί Ελαιολάδου) Α.Ε. δεν είναι μόνο για το ΟΣΔΕ και την ενεργοποίηση δικαιωμάτων. Στόχο έχει να είναι καθημερινά δίπλα στον αγρότη της Μεσσηνίας, με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών που θα παρέχουν πραγματική και ουσιαστική υπηρεσία σε εξατομικευμένο επίπεδο για κάθε αγρότη».

 

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην "Ε" ο διευθυντής της εταιρείας Βασίλης Σταθόπουλος.

Αναφέρει πως σκοπεύει, ακόμα, «στην οργάνωση, τη στήριξη και την ανάπτυξη των συνεταιρισμών και κάθε μορφής Ομάδας Παραγωγών,  στην προώθηση της συνεταιριστικής ιδέας και την ενίσχυση της συλλογικής δράσης».

Παρατηρεί ότι «στο πλαίσιο αυτό η ΜΕΣΣΥΝΕΛ Α.Ε. οργανώνει και αναπτύσσει Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) σε όλο το νομό, στοχεύοντας στη γρήγορη και αντικειμενική πληροφόρηση, καθώς και στην ουσιαστική γνώση, η οποία θα είναι εύκολα προσβάσιμη και από όλους τους Μεσσήνιους αγρότες». Διευκρινίζει πως «τα ΚΕΑ σήμερα μπορούν να παρέχουν κάθε πληροφορία και συμβουλή για όλα τα μικρά και μεγάλα θέματα που ενδέχεται να απασχολούν τον κάθε Μεσσήνιο παραγωγό σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του». 

Ο κ. Σταθόπουλος σημειώνει ότι «επιδίωξη της ΜΕΣΣΥΝΕΛ είναι τα ΚΕΑ να παρέχουν υπηρεσίες πραγματικές και ουσιαστικές, σε κάθε αγρότη, οι οποίες θα καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα θεμάτων, όπως: Προγράμματα ανάπτυξης αγροτικού τομέα. Αμεσες ενισχύσεις όπως η επιδότηση ΟΣΔΕ. Γεωργικές καλλιέργειες και καλλιεργητικές μέθοδοι. Πώληση προϊόντων και δίκτυα αγοράς. Προστιθέμενη αξία. Αναπτυξιακός προσανατολισμός. Λογιστικές και φοροτεχνικές υπηρεσίες. Ασφαλιστικά θέματα».

 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Η ΜΕΣΣΥΝΕΛ Α.Ε. αξιολογημένη ως φορέας Α’ και Β’ βαθμού, τελεί υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του γενικού φορέα Gaia Επιχειρείν. 

Ο διευθυντής της ΜΕΣΣΥΝΕΛ εξηγεί ότι «το Gaia Επιχειρείν αξιοποιώντας δημιουργικά τη φιλοσοφία της νέας ΚΑΠ, οργανώνει την παρέμβασή της επικεντρώνοντας στους εξής βασικούς άξονες: Ενίσχυση του αγρότη επιχειρηματία σε όλο το φάσμα της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας. Δημιουργία ανταγωνιστικής, κερδοφόρας και οικονομικά βιώσιμης αγροτικής εκμετάλλευσης. Ενίσχυση της συλλογικής δράσης με σκοπό τη δημιουργία ισχυρότερων και περισσότερο ανταγωνιστικών οικονομικών μονάδων στον τομέα της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής και της συσκευασίας. Γι’ αυτό προωθεί και στηρίζει με κίνητρα τις Ομάδες Παραγωγών».

ΟΣΔΕ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Οσον αφορά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, ενημερώνει ότι «τα νέα δικαιώματα θα προσδιοριστούν ανάλογα με την έκταση των αγροτεμαχίων που θα πρέπει να είναι σωστά οριοθετημένα στους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η ορθότητα της διαδικασίας που είναι σύνθετη, αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα λήψης των δικαιωμάτων».

Τονίζει πως «εάν δεν υπάρξει εμπρόθεσμη δήλωση ενός δικαιούχου μέχρι 15 Μαΐου στο ΟΣΔΕ 2015, δεν θα υπάρξει υπολογισμός δικαιωμάτων γι’ αυτόν, ανεξάρτητα εάν είχε ιστορικά ή όχι δικαιώματα μέχρι τότε, με αποτέλεσμα να μην επιδοτηθεί από το 2015 έως το 2020».

Ο Β. Σταθόπουλος παρατηρεί ότι «με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλά διαχρονικά προβλήματα και λάθη στους χάρτες, απαιτείται ο σχολαστικός έλεγχος και η επιμελής διόρθωση των σφαλμάτων άμεσα και με ευθύνη του κάθε παραγωγού». Επισημαίνει ότι «πάνω από όλα απαιτείται σωστή δουλειά, γιατί θα χαθούν δικαιώματα και επιδοτήσεις» και προσθέτει: «Η ορθότητα είναι πρώτα και κύρια ευθύνη του παραγωγού. Θα πρέπει ο ίδιος να μεριμνήσει και να βεβαιώσει πως είναι σωστά τα στοιχεία για κάθε αγροτεμάχιο που του ανήκει». Διευκρινίζει πως «οι μισές αεροφωτογραφίες είναι λάθος» κι ενημερώνει: «Οσοι έχουν, να φέρουν τοπογραφικά. Συμβουλεύουμε τους παραγωγούς ότι όπου προκύπτουν αμφιβολίες και όπου τα λάθη είναι εμφανή, όπου δεν υπάρχουν σωστές μετρήσεις, να προβούν σε μετρήσεις για να βοηθήσουν στη σωστή δουλειά και να πάρουν την επιδότηση». Εξηγεί ότι «η ΜΕΣΣΥΝΕΛ Α.Ε. θα βοηθήσει» και ζητεί από τους παραγωγούς να μην αφήσουν την ενεργοποίηση για την τελευταία στιγμή: «Είναι δύσκολη και χρονοβόρα η διαδικασία, γι’ αυτό λέμε από τώρα. Αν αφήσουμε την ενεργοποίηση για το Μάιο, η Μεσσηνία θα μείνει χωρίς επιδότηση». Σημειώνει ότι «απαιτείται σωστή δουλειά, ακριβής έκταση και ακριβής θέση του κάθε αγροτεμαχίου για να μη χαθούν δικαιώματα και επιδοτήσεις. Γι’ αυτό ζητάμε από τον κόσμο από τώρα τα δικαιολογητικά, για να προλάβουμε τη σωστή δουλειά». Οσον αφορά την οικονομική επιβάρυνση των παραγωγών πληροφορεί ότι «θα εφαρμόσουμε το τιμολόγιο του Gaia Επιχειρείν που φέτος αναμένεται να έχει μεγάλη μείωση».

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, είναι: Εκκαθαριστικό 2014 Ε9, τοπογραφικά ή αεροφωτογραφίες για όλα τα αγροτεμάχια, αντίγραφο ταυτότητας, βιβλιάριο τράπεζας, βιβλιάριο ΟΓΑ, μητρώο ζώων, ενοικιαστήρια.

Η ΜΕΣΣΥΝΕΛ καλεί τους Μεσσήνιους παραγωγούς στα καταστήματά της: Κατάστημα Καλαμάτας, Αρτέμιδος 64 και σε Μεσσήνη, Μελιγαλά, Πύλο, Χαρακοπιό, Χώρα, Κυπαρισσία, Γαργαλιάνους, Στέρνα, Αβία, Κοπανάκι, Ανδρούσα, Φιλιατρά, Αρι, Καρδαμύλη, Αριστομένη και Πεταλίδι.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΠ

Ο διευθυντής της ΜΕΣΣΥΝΕΛ αναφέρει ότι «είναι παράνομη η παραχώρηση χρήσης των ΚΕΠ» και εξηγεί: «Είναι απαράδεκτο στο όνομα της διευκόλυνσης των αγροτών (δε συμβαίνει αυτό) να παραχωρούνται τα ΚΕΠ. Στην πραγματικότητα γίνεται μια απλή συλλογή του εκκαθαριστικού με σκοπό τον εξαναγκαστικό εγκλεισμό των αγροτών στα γραφεία του Συνεταιρισμού Μεσσηνίας (πρώην ΕΑΣ)».

Παρατηρεί πως «το απαράδεκτο είναι σε σχέση με τη δική μας εργασία, όπου στήσαμε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών σε όλα τα σημεία της Μεσσηνίας. Καταστήματα που θα λειτουργήσουν σε μόνιμη βάση με εξειδικευμένο προσωπικό, θεσπίζοντας με αυτό τον τρόπο ένα θεσμό σε όφελος των αγροτών του νομού».

 

Κλείνοντας υποστηρίζει ότι «ο Συνεταιρισμός Μεσσηνίας πήρε περίπου 2 εκ. ευρώ πέρσι και δεν είχε την ευθιξία να πληρώσει τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επισχέσεις εργασίας σε βάρος του συνεταιρισμού».