Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015 19:34

Οδηγίες στους πατατοκαλλιεργητές σε Καλαμάτα και Μεσσήνη

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οδηγίες στους πατατοκαλλιεργητές σε Καλαμάτα και Μεσσήνη

Οδηγίες στους πατατοκαλλιεργητές δίνει με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας.

 

Οπως σημειώνει η ΔΑΟΚ, ειδικότερα: 

«Οι πατατοφυτείες της περιοχής μας βρίσκονται σε στάδιο ευαίσθητο, ιδίως στην περιοχή της Μεσσήνης, αλλά και σε κτήματα της Καλαμάτας, τα οποία είναι πιο πρώιμα, για  πρόκληση ζημιών από παγετούς, οι οποίοι ήταν συχνοί στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αλλά και κατά το τελευταίο διήμερο.

Χρειάστηκε, για πολλές νύχτες, η επαγρύπνηση των παραγωγών και η λειτουργία των αντιπαγετικών συστημάτων (εφαρμογή τεχνητής βροχής για πολλές ώρες), αφού η θερμοκρασία ήταν χαμηλή, σε πολλές περιπτώσεις από τις βραδινές ώρες, γεγονός το οποίο επιβάρυνε τα φυτά και τα εδάφη με υπερβολική υγρασία.

Σύμφωνα με τις μεσοπρόθεσμες μετεωρολογικές προγνώσεις, κατά το επόμενο διάστημα οι θερμοκρασίες θα ανέβουν και οι καλλιεργητές θα πρέπει να προβούν, άμεσα, σε καλλιεργητικές φροντίδες, απαραίτητες για την καλλιέργεια.

Με την πρώτη ευκαιρία θα πρέπει να γίνει σκάλισμα (αυλάκωμα), με ταυτόχρονη εφαρμογή λιπασμάτων, πράγμα το οποίο θα βοηθήσει τα φυτά να ξεπεράσουν το στρες από τους παγετούς και την συσσωρευμένη υγρασία.

Επίσης, συστήνεται και η διενέργεια ψεκασμών (όπου αυτό δεν έχει γίνει ήδη) για την προστασία από τον περονόσπορο, ασθένεια που αποτελεί την κυριότερη απειλή για την  καλλιέργεια. Με την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργείται ευνοϊκότερο περιβάλλον για προσβολές και η ανάγκη  προληπτικής προστασίας είναι απαραίτητη».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER