Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015 08:00

Κώστας Κατσούλης: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπολογίζει την αξία των δικαιωμάτων»

Γράφτηκε από τον

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο αρμόδιος φορέας για τον υπολογισμό της αξίας των δικαιωμάτων των γεωργών, σύμφωνα με υπουργική απόφαση». Αυτό λέει στην "Ε" ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης, αφήνοντας αιχμές για «έωλες υποσχέσεις, διαφημιστικά τρικ και παραπλανητικές δημοσιεύσεις».

Και καλεί τους παραγωγούς «να μην παρασύρονται από ανακοινώσεις της ΜΕΣΣΥΝΕΛ».

Ο κ. Κατσούλης επισημαίνει ότι με έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ οι φορείς πιστοποίησης είναι υποχρεωμένοι στους χώρους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων να αναρτήσουν την ανακοίνωση του Οργανισμού που αναφέρει: «Αρμόδιος φορέας για τον υπολογισμό της αξίας των δικαιωμάτων των γεωργών είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με το άρθρο 14 της υπ’ αριθμ. 104/7056/21-1- 2015.ΥΑ. Δεδομένου ότι για τον υπολογισμό των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης θα ληφθούν υπόψη τόσο οι προσδιορισθείσες εκτάσεις του 2015 όσο και η αξία των δικαιωμάτων, όπως θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων των μεταβιβάσεων του 2014, υπολογισμός που ενδεχομένως πραγματοποιείται από τρίτους εκτός του ΟΠΕΚΕΠΕ σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται έγκυρος και καμία ευθύνη δε φέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ επ’ αυτού».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας παρατηρεί ότι «όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, η Ενωση θα υλοποιήσει και φέτος το έργο της υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης» Και διαβεβαιώνει «τους 37.500 παραγωγούς που πέρσι ενεργοποίησαν μέσω του συνεταιρισμού μας τα δικαιώματά τους και αυτούς που θα μας εμπιστευτούν για πρώτη φορά, ότι και φέτος με ευχέρεια θα εξυπηρετηθούν από τα κατά τόπους εξειδικευμένα συνεργεία του συνεταιρισμού μας, τα υποκαταστήματά μας και τα λοιπά κέντρα μας».

Ενημερώνει ακόμα ο κ. Κατσούλης ότι «λόγω των αυξημένων απαιτήσεων του έργου οι παραγωγοί θα εξυπηρετηθούν με προσωπικά ραντεβού και σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο του κάθε συνεργείου».

Διευκρινίζει πως «απαραίτητο δικαιολογητικό για όλους τους παραγωγούς είναι το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορείας οικονομικού έτους 2014 (εισοδήματα 2013)». Και επισημαίνει ότι «για τον ακριβή εντοπισμό και οριοθέτηση των αγροτεμαχίων η Ενωση Μεσσηνίας θα χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο από το τηρούμενο αρχείο της (αεροφωτογραφίες, τοπογραφικά, κτηματολόγιο κ.λπ.) και όπου αυτό δεν είναι εφικτό, θα προβεί ακόμα και σε επιτόπιες μετρήσεις αγροτεμαχίων από εξειδικευμένο προσωπικό με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών».

Οσον αφορά το τιμολόγιο που θα καλείται να πληρώσει ο κάθε παραγωγός, ο πρόεδρος της Ενωσης μας ενημέρωσε ότι «έχει σταλεί για έγκριση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Εχει υπολογιστεί με βάση τα αγροτεμάχια και τα στρέμματα».

Στη συνέχεια υπενθυμίζει ότι καταληκτική ημερομηνία υποβολής εμπρόθεσμης αίτησης για την ενεργοποίηση είναι η 15η Μαΐου. Και καταλήγοντας, αναφέρει ότι και φέτος η Ενωση για τους παραγωγούς που θα την εμπιστευτούν για την ενεργοποίηση, θα έχουν έκπτωση 5% στην αγορά αγροτικών εφοδίων και ζωοτροφών.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Οσον αφορά τις υποχρεώσεις των φορέων πιστοποίησης που έχει θέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ:

Να έχουν αναρτήσει τη νέα τιμολογιακή πολιτική για το 2015 σε όλες τις σταθερές εγκαταστάσεις του φορέα και ειδικότερα στους χώρους υποδοχής των αγροτών.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική να τηρείται απαρέγκλιτα καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Για τυχόν αλλαγή θα πρέπει πρωτίστως να ενημερώνεται εγγράφως ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

Η Ενωση θα ενεργοποιήσει δικαιώματα με 30 συνολικά συνεργεία:

Στην Καλαμάτα καθώς και στον Κάμπο, την Καρδαμύλη και το εργοστάσιο Θουρίας.

Στη Μεσσήνη και σε Ανδρούσα, Αριστομένη, Κορώνη, Λογγά, Πεταλίδι, Τρίκορφο, Χαρακοπιό.

Στην Πύλο και σε Χανδρινού, Χατζή, Βλαχόπουλο.

Στους Γαργαλιάνους και στη Χώρα.

Στην Κυπαρισσία και στο Κοπανάκι. 

Στο Μελιγαλά και στο Διαβολίτσι.

Στα Φιλιατρά.

Γ.Σ.