Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015 10:48

Στα 6,2 ευρώ το κιλό το λάδι στη Ιταλία λόγω της χαμηλότερης παραγωγής των της 15ετίας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στα 6,2 ευρώ το κιλό το λάδι στη Ιταλία λόγω της χαμηλότερης παραγωγής των της 15ετίας

Η χαμηλότερη των τελευταίων 15 χρόνων αναμένεται να είναι η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου για την περίοδο που ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Ελαιόλαδο που εδρεύει στη Μαδρίτη. Αποτέλεσμα, οι τιμές του ελαιόλαδου σε Ιταλία και Ισπανία να αυξάνονται, συμπαρασύροντας και τις τιμές στην Ελλάδα. 

 

Τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών που αφορούν τις δύο μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες, την Ιταλία και την Ισπανία, είναι αποκαλυπτικά. Οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Ιταλία έφτασαν τα 6.260 ευρώ ανά μετρικό τόνο στις 19 Φεβρουαρίου. Την ίδια περίοδο οι τιμές του ελαιόλαδου που παράγεται στη Νότια Ισπανία διαμορφώνονταν στα 2.704 ευρώ ανά μετρικό τόνο. Η διαφορά τιμών του ιταλικού και του ισπανικού ελαιόλαδου (premium) έφτασε κατά μέσο το 131,5%.

Η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου για τη φετινή περίοδο που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο θα είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 15 χρόνων, καθώς η ξηρασία που έπληξε ορισμένες περιοχές της Μεσογείου και η υπερβολική βροχή που έπεσε σε άλλες περιοχές μείωσαν την παραγωγή. Αρνητικά επέδρασε και ο δάκος που έπληξε πολλές σοδειές. Από τον δάκο και από άλλες ασθένειες υπέστη ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα η Ιταλία, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Ελαιόλαδο.

«Παραδοσιακοί καταναλωτές ελαιόλαδου, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία, μπορεί να αναζητήσουν φθηνότερο προϊόν από την Ελλάδα και την Τυνησία ή θα χρειαστεί να αρχίσουν να καταναλώνουν περισσότερο ηλιέλαιο» ανέφερε ο Βίτο Μαρτιέλι, αναλυτής της Rabobank International.

Στην Ισπανία η μέση ετήσια παραγωγή την τελευταία πενταετία ήταν 1,2 εκατ. τόνοι. Πρόκειται για τριπλάσια παραγωγή από αυτή της Ιταλίας. Ωστόσο οι εξαγωγές ελαιόλαδου από τη χώρα ήταν σχεδόν αμετάβλητες, όπως αναφέρουν στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου.

 

Οι παραγωγοί στην Ισπανία δεν έχουν μεγάλο περιθώριο να διαπραγματευτούν τις τιμές, επειδή έχουν συγκεντρωμένο δίκτυο διανομής. Αντίθετα, οι παραγωγοί στην Ιταλία, όπου η αγορά είναι κατακερματισμένη, έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER