Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015 13:25

Στο στόχαστρο πάλι η ΠΟΠ ελιά Καλαμών

Γράφτηκε από την
Στο στόχαστρο πάλι η ΠΟΠ ελιά Καλαμών

Η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης “Ελιά Καλαμών” ξαναβρίσκεται στο στόχαστρο εισαγωγέων και τυποποιητών που θέλουν να προωθήσουν στη διεθνή αγορά επιτραπέζιες ελιές με όνομα “Kalamata olives”. 

Στις 16 Ιανουαρίου η “Ε” με πρωτοσέλιδο τίτλο «Απειλείται το μέλλον της ελιάς Καλαμών» είχε επισημάνει το πρόβλημα, αλλά οι Μεσσήνιοι αρμόδιοι παρακολουθούν απαθείς τις εξελίξεις. Χθες λοιπόν η εφημερίδα “Ναυτεμπορική” επανήλθε με ρεπορτάζ που αναφέρει: 

«Στον αέρα βρίσκονται τα περίπου 200 εκατ. ευρώ των εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτας, με ορατό τον κίνδυνο το σύνολο της εγχώριας παραγωγής, ήτοι 55.000 τόνοι, να καταλήξει να μεταποιείται στις ξένες αγορές. Το πρόβλημα έχει ανακύψει εξαιτίας της σύγχυσης στις διεθνείς αγορές αναφορικά με την ονομασία της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα (Kalamata olives) με την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας / P.D.O. Elia Kalamatas που έχει κατοχυρώσει η Μεσσηνία.

Επί του πρακτέου, μολονότι η κατοχύρωση του ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτας" από τη Μεσσηνία μετράει από το 1971 (Ν.Δ. 1065/71), η χρήση της ονομασίας Kalamata olives είναι αυτή που καθιερώθηκε στα διεθνή ράφια. Γιατί η ελληνική ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτα (Kalamata variety) αποτελεί δημοφιλή ιστορική διεθνή εμπορική ονομασία για τις εξαγωγές του προϊόντος (Calamata / Kalamata Olives) ήδη από το 1930».

 

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ

Οπως φαίνεται για μια ακόμα φορά, εξαγωγείς και τυποποιητές από άλλες περιοχές της Ελλάδας πιέζουν να παρακαμφθεί η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης “Ελιά Καλαμών”, για να κάνουν τη δουλειά τους. 

Ετσι, επιβεβαιώνεται το δημοσίευμα της “Ε” που ανέφερε στις 16 Ιανουαρίου: 

«Προσπάθεια να παρακαμφθεί η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) “Elia Kalamatas” με το όνομα... Kalamata Olives γίνεται από παραγωγούς, εξαγωγείς και τυποποιητές που δραστηριοποιούνται εκτός Μεσσηνίας. Ισχυρίζονται ότι το Kalamata Olives είναι ποικιλία και δεν έχει καμία σχέση με το ΠΟΠ “Elia Kalamatas”. Πίσω από τα παιχνίδια με το όνομα όμως, κρύβεται η ουσία του προβλήματος - καθώς η παραγωγή της ελιάς Καλαμών γίνεται κυρίως στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας. Δυστυχώς, η Μεσσηνία δείχνει ανίκανη να εκμεταλλευτεί ένα διεθνώς καταξιωμένο brand name κι αφήνει άλλους να πλουτίζουν πουλώντας ελιές Καλαμών από την... Αμφισσα και το Μεσολόγγι».


NEWSLETTER