Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015 19:12

ΣΚΟΣ: «Να μη μειωθεί η στρεμματική ενίσχυση της σταφίδας»

Γράφτηκε από τον
ΣΚΟΣ: «Να μη μειωθεί η στρεμματική ενίσχυση της σταφίδας»

Να μη μειωθεί δραματικά η στρεμματική ενίσχυση της σταφίδας με τη νέα ΚΑΠ, και να στηριχθούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις για την εμπορία της σταφίδας, ζήτησε χθες αντιπροσωπεία της ΣΚΟΣ από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΣΚΟΣ Βασίλης  Γκόλιας και ο αντιπρόεδρος Αντώνης Αντίοχος έθεσαν τα δύο αυτά κρίσιμα ζητήματα στον αναπληρωτή υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου  και το γ.γ. Μόσχο Κορασίδη.

Στη συζήτηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΚΟΣ, επισημάνθηκε η παρούσα κατάσταση της στρεμματικής ενίσχυσης της κορινθιακής σταφίδας και η ανάγκη να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν περισσότερο από τη διαφαινόμενη καρατόμηση της ενίσχυσης αυτής. Επιπλέον συζητήθηκε η αναγκαιότητα χρηματοδότησης των συνεταιριστικών Ενώσεων και εταιρειών που ασχολούνται με την εμπορία της σταφίδας, έτσι ώστε κι αυτές με τη σειρά τους να μπορέσουν να στηρίξουν το προϊόν, δίνοντας ικανοποιητική τιμή στους παραγωγούς. Επίσης, αναφέρθηκε η μεγάλη πίεση που δέχεται το προϊόν στην εσωτερική αγορά από την ελεύθερη εισαγωγή σταφίδας τούρκικης προέλευσης, σε πολύ χαμηλές τιμές.

Η ΣΚΟΣ αναφέρει ότι «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και ο υπουργός υποσχέθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επισκεφθεί την έδρα της ΣΚΟΣ στην Πάτρα, ώστε εκεί να αναλυθούν περαιτέρω όλα τα θέματα που τέθηκαν σχετικά με το προϊόν της κορινθιακής σταφίδας και ποιες αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν για το καλό των καλλιεργητών και του προϊόντος».

Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην εμπορία της σταφίδας παραγωγής 2014, καθώς η ζήτηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί που έχουν παραδώσει το προϊόν τους στις Ενώσεις και τη ΣΚΟΣ, να έχουν πάρει μέχρι τώρα μόνο 30 λεπτά το κιλό. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι πέρσι η ΣΚΟΣ δεν καθόρισε τιμή για τη σταφίδα που παρέδωσαν οι παραγωγοί.

Οσον αφορά τη στρεμματική ενίσχυση, υπήρχε η πρόβλεψη για μείωση 30% στο ποσό της ενίσχυσης με τη νέα ΚΑΠ, όμως, φαίνεται πως η μείωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και θα φτάσει το 48% με 49%.

Γ.Σ.


NEWSLETTER