Πέμπτη, 09 Απριλίου 2015 16:03

Πρόταση για ένταξη της σταφίδας στην Ουνέσκο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πρόταση για ένταξη της σταφίδας στην Ουνέσκο

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πιστεύει στη σταφίδα και έχει τη βούληση να την προστατεύσει και να ελαχιστοποιήσει, όσο το δυνατόν περισσότερο, τη μείωση της ενίσχυσης με τη νέα ΚΑΠ.

Αυτά τόνισε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας στα σοβαρά ζητήματα και προβλήματα που τέθηκαν, σε ευρεία χθεσινή συνάντηση στα γραφεία της ΣΚΟΣ στην Πάτρα.

Στη συνάντηση μετείχαν συνεταιριστικά στελέχη της ΣΚΟΣ και των Ενώσεων από σταφιδοπαραγωγικές περιοχές (Μεσσηνία, Ηλεία, Ζάκυνθο, Αχαΐα, Κορινθία) και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, Μαρία Κανελλοπούλου (Αχαΐας), Φάνης Κουρεμπές (Κορινθίας) και Θανάσης Πετράκος (Μεσσηνίας).

Οπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του Μεσσήνιου βουλευτή, ο Θαν. Πετράκος, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «με δεδομένο ότι η σταφίδα είναι ένα από τα ιστορικότερα παραδοσιακά προϊόντα της πατρίδας μας και έχει πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής, η δραματική μείωση της ενίσχυσης που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα έχει αρνητικότατες συνέπειες στην διατήρηση προϊόντος, γι’ αυτό πρέπει να χαραχθεί από την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μια ουσιαστική κλαδική πολιτική για το προϊόν». Σύμφωνα με το βουλευτή αυτή η πολιτική πρέπει να περιλαμβάνει: «α) Ενταξη της μαύρης σταφίδας στα προϊόντα συνδεδεμένης ενίσχυσης, ώστε να ανακτηθεί μέρος της μείωσης της δραματικής ενίσχυσης. β) Να υπάρξει συνεργασία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με τα υπουργεία Οικονομίας και Παιδείας, με στόχο να υπάρξει προβολή του προϊόντος στην εσωτερική αγορά, για να μάθουν οι Ελληνες να τρώνε σταφίδα, αφού πλέον είναι γνωστές οι θετικές ιδιότητες της σταφίδας για την προστασία της υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει αρκετά, αν ενταχθεί η σταφίδα στα προϊόντα που δίνονται στους μαθητές στα σχολεία. γ) Να γίνει όλη η μαύρη σταφίδα προϊόν ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ενδειξης). δ) Να συγκροτηθεί ένας φάκελος και σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού για να προταθεί η σταφίδα να ενταχθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco».

Για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας, στην οποία συμμετέχουν οι Θανάσης Πετράκος, Σία Αναγνωστοπούλου, Βάιος Καραθάνος (καθηγητής Φυσικοχημείας και Μηχανικής Τροφίμων), Μιχάλης Καρβέλας (χημικός), Ηλίας Μπιτσάνης (δημοσιογράφος).

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER