Κυριακή, 12 Απριλίου 2015 16:29

Λήψη μέτρων για το βακτήριο Xylella ζητεί ο Πετράκος

Γράφτηκε από την

Στην άμεση λήψη μέτρων για την αποτροπή ενδεχόμενης εισαγωγής από την Ιταλία και εξάπλωσης στη χώρα μας του επικίνδυνου για τα ελαιόδεντρα -και άλλες καλλιέργειες- βακτηρίου Xylella fastidiosa, ζητεί ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

 

Οπως επισημαίνει ο βουλευτής στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, υφίσταται εν δυνάμει κίνδυνος, καθώς «νομικά και πρακτικά είναι αδύνατος ο έλεγχος των δενδρυλλίων που εισάγονται από την Ιταλία στη χώρα μας, διότι η διακίνηση φυτών από την Ιταλία αποτελεί ενδοκοινοτικό εμπόριο, άρα είναι ελεύθερη».

Παράλληλα, ο Θ. Πετράκος εκφράζει ανησυχία και για το γεγονός ότι «η ασθένεια, που έχει βρεθεί να προσβάλλει και άλλα είδη φυτών εκτός της ελιάς (όπως πικροδάφνη, βελανιδιά, αμυγδαλιά), δεν αποκλείεται να μπει στην Ελλάδα και με κάποια παρτίδα καλλωπιστικών ή άλλων φυτών».

 

Καταλήγοντας ο βουλευτής, κι αφού αναφέρεται στο μποϊκοτάζ απέναντι στο ιταλικό ελαιόλαδο που ανακοίνωσε η Γαλλία, ζητεί από τους δύο υπουργούς να ενημερώσουν, αφ’ ενός «ποια προληπτικά μέτρα έχει λάβει το αρμόδιο υπουργείο και ποια επιστημονική και τεχνική βοήθεια έχει δώσει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για να αποτραπεί η είσοδος του επικίνδυνου, κυρίως για την ελαιοκαλλιέργεια, βακτηρίου Xylella fastidiosa στη χώρα μας» και αφ’ ετέρου αν «εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο το ενδεχόμενο να επιβάλει η Ελλάδα μποϊκοτάζ στην εισαγωγή ιταλικών δενδρυλλίων, όπως έχει κάνει ήδη η Γαλλία».