Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015 20:14

Απαγορεύεται η χρήση φαγώσιμης πατάτας ως σπόρου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Απαγορεύεται η χρήση φαγώσιμης πατάτας ως σπόρου

Απαγορεύεται η φύτευση πατάτας φαγητού ως σπόρου για την έναρξη νέας καλλιέργειας πατάτας, με σκοπό την αποφυγή της μόλυνσης της περιοχής μας με επιβλαβείς για το φυτό οργανισμούς, αναφέρει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας σε ανακοίνωσή της.

Οπως σημειώνει η ΔΑΟΚ χαρακτηριστικά, «η Μεσσηνία παραμένει ακόμη απρόσβλητη από παθογόνα της πατάτας που ενδημούν σε άλλες περιοχές και η εγκατάστασή τους θα συνεπαγόταν σοβαρότατη οικονομική ζημιά, τόσο για τους επαγγελματίες καλλιεργητές, όσο και για τη γενικότερη οικονομία». Για τους ίδιους λόγους, συνεχίζει η ανακοίνωση, «απαγορεύεται οποιαδήποτε εμπορία, διακίνηση, ανταλλαγή, δωρεάν παραχώρηση, οποιασδήποτε ποσότητας πατάτας που καλλιεργήθηκε -με προορισμό την κατανάλωση- για την εκκίνηση νέας καλλιέργειας. Κατ’ εξαίρεση, εφ’ όσον δεν διατίθεται πιστοποιημένος πατατόσπορος ειδικά για την φύτευση καλοκαιρινής - φθινοπωρινής καλλιέργειας, επιτρέπεται η χρήση κονδύλων που έχουν προέλθει από καλλιέργεια ανοιξιάτικης πατάτας από επαγγελματία παραγωγό για την φύτευση, αποκλειστικά στους ίδιους αγρούς του παραγωγού απ’ όπου έχουν προέλθει».

Με την ίδια ανακοίνωσή της, εξ άλλου, η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας ενημερώνει ότι «πριν την συγκομιδή της χειμωνιάτικης - εαρινής καλλιέργειας, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην Διεύθυνση, στην οποία θα δηλώνουν τον Αριθμό Φυτοϋγειονομικού Μητρώου, τους καλλιεργούμενους αυτή την στιγμή αγρούς, τιμολόγια αγοράς πιστοποιημένου πατατόσπορου και προβλεπόμενα σημεία φύτευσης της φθινοπωρινής καλλιέργειας. Η βεβαίωση παραγωγής ιδιοπαραγόμενου πατατόσπορου θα χορηγείται από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας μετά από έλεγχο της δηλούμενης έκτασης καλλιέργειας πατάτας ή/και της ποσότητας των παραγόμενων κονδύλων και των εδαφών, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των τακτικών επισκοπήσεων που διενεργεί η υπηρεσία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η φύτευση πατάτας χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση των απαραίτητων εγγράφων (τιμολόγια αγοράς πατατόσπορου ή βεβαίωση παραγωγής ιδιοπαραγόμενου πατατόσπορου από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας), αφ’ ενός θα σημαίνει ότι η καλλιέργεια δεν θα δικαιούται αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ μετά τυχόν φυσική καταστροφή και αφ’ ετέρου θα επισύρει τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER