Κυριακή, 03 Μαϊος 2015 08:30

Η Ευρώπη θεσπίζει μέτρα κατά της Xylella fastidiosa

Γράφτηκε από την

Η επιτροπή ειδικών εμπειρογνωμόνων που εξετάζει εδώ και καιρό το ζήτημα της ασθένειας από το βακτήριο Xylella fastidiosa και προσπαθεί να καταλήξει σε συγκεκριμένη λύση, μετά από συνεδρίασή της την Τρίτη 28 Απριλίου, κατάφερε να συνοψίσει τις τελικές της προτάσεις στα ακόλουθα μέτρα:

• Καταστροφή όλων των μολυσμένων φυτών και δέντρων σε ακτίνα 100 μέτρων από την εστία μόλυνσης στο Σαλέντο της Απουλίας (Ιταλία).


• Λήψη περιοριστικών μέτρων σε ολόκληρη την ιταλική επαρχία του Λέτσε, όπου η εκρίζωση δεν είναι δυνατή.


• Απομάκρυνση όλων των μολυσμένων δέντρων εντός της γειτονικής ζώνης 20 χιλιομέτρων των επαρχιών του Πρίντεζι και Ταράντο και έλεγχος όλων των υπόλοιπων φυτικών ειδών σε ακτίνα 100 μέτρων από τα μολυσμένα υποκείμενα.


• Εφαρμογή αυστηρών περιορισμών για τις εισαγωγές και μεταφορές εντός της Ε.Ε. των φυτών εκείνων που κρίνονται ύποπτα για μόλυνση από την Xylella.


• Απαγόρευση της εισαγωγής φυτών καφέ από τις Ονδούρες και την Κόστα Ρίκα.


• Αναφορά όλων των νέων πιθανών κρουσμάτων της ασθένειας, που θα πρέπει να ακολουθούνται από επίσημη απόδειξη εξέτασης, και άμεση οριοθεσία της περιοχής από την οποία προέρχεται το μόλυσμα.
Θέλοντας να απαντήσουν στα περιστατικά της μόλυνσης σε πάνω από 300 τ.χλμ. ελαιώνων στη περιοχή της Απουλίας στην Ιταλία από το θανατηφόρο για τα φυτά βακτήριο, που εξαπλώνεται με κοινά έντομα όπως οι ακρίδες, και δεδομένης της ανακάλυψης ενός μολυσμένου καφεόδεντρου στη Γαλλία, τα νέα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της επιτροπής ειδικών έρχονται να διορθώσουν τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες της επιτροπής να καταλήξουν σε ομόφωνες αποφάσεις.

πηγή: OliveOilTimes