Τετάρτη, 13 Μαϊος 2015 07:46

Ζημιές σε αμπέλια, ελιές και κηπευτικά προκάλεσε η χαλαζόπτωση στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

Τις περιοχές της Μεσσηνίας που έπληξε η προχθεσινή σφοδρή χαλαζόπτωση επισκέπτονται σήμερα κλιμάκια γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής στις καλλιέργειες.

Στην Τριφυλία η σχετική αυτοψία διενεργήθηκε ήδη χθες, από τους γεωπόνους της ΔΑΟΚ Τριφυλίας.

Οπως ανακοινώθηκε στο μεταξύ από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, η χαλαζόπτωση έπληξε την ελαιοκαλλιέργεια στον Δήμο Δυτικής Μάνης (Προσήλιο, Κάμπος, Τσέρια, Γαϊτσές, Καρδαμύλη), στον Δήμο Καλαμάτας (Αγριλος, Σταματινού, Αρφαρά, Βρωμόβρυση, Ασπρόχωμα, Αντικάλαμος, Λέικα) και στον Δήμο Κορώνης (Φαλάνθη, Βουνάρια, Κόμποι, Χαρακοπιό).

Επλήγησαν επίσης οι αμπελοκαλλιέργειες στον Δήμο Κορώνης (Φαλάνθη, Βουνάρια, Κόμποι, Χαρακοπιό), καθώς επίσης στον Δήμο Καλαμάτας (Θουρία, Αρφαρά, Μικρομάνη, Αρις, Αμμος, Πλατύ).

 

ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Οσον αφορά την περιοχή της Τριφυλίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας, «η ένταση του φαινομένου ήταν τέτοια που σε κάποιες περιπτώσεις οι παραγωγοί θα αναγκασθούν  να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες».

Συγκεκριμένα, η σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε το Καλό Νερό, τις Ράχες καθώς και την Κυπαρισσία, με χαρακτηριστικό της το μέγεθος, την ένταση και τη διάρκεια.

Οι ζημιές αφορούν περί τα 400 στρέμματα πρώιμων κηπευτικών (ντομάτα, πεπόνι, πιπεριά κ.λπ.) και καρπουζιού χαμηλής κάλυψης και πατάτας. Επιπλέον ζημιές έγιναν και στην ελαιοκαλλιέργεια στην ίδια περιοχή, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Τις πληγείσες περιοχές της Τριφυλίας επισκέφθηκαν χθες Τρίτη ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Αντώνης Παρασκευόπουλος με κλιμάκιο γεωπόνων, όπως επίσης ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Καλού Νερού Σπύρος Παπαηλιού.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση της Π.Ε. Μεσσηνίας σημειώνει ότι ήδη υπήρξε επικοινωνία με τον επόπτη του ΕΛΓΑ στο νομό μας για τις ζημιές και ενημερώθηκαν οι παραγωγοί να απευθυνθούν στους κατά τόπους ανταποκριτές του Οργανισμού προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις.