Τετάρτη, 13 Μαϊος 2015 18:09

Μεγάλες ζημιές από το χαλάζι σε καλλιέργειες στο Καλό Νερό (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μεγάλες ζημιές από το χαλάζι σε καλλιέργειες στο Καλό Νερό (φωτογραφίες)

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή που υπέστησαν παραγωγοί υπαίθριων καλλιεργειών στην περιοχή του Καλού Νερού που το απόγευμα της Δευτέρας επλήγη από ισχυρή χαλαζόπτωση.

Καλλιέργειες σε μια έκταση 400 στρεμμάτων, όπως εκτιμάται με μια πρώτη ματιά, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και οι περισσότερες από αυτές έχουν καταστραφεί τελείως - καθώς όπως λένε κάτοικοι της περιοχής, το χαλάζι έφτανε σε μέγεθος καρυδιού και για πάνω από μισή ώρα έπεφτε ακατάπαυστα. 

Ζημιές έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες καρπουζιού λίγες μόνο μέρες πριν γίνει η συγκομιδή του, κι ακόμη σε ντομάτες, πατάτες, πιπεριές και πεπόνια, ενώ άγνωστο ακόμη παραμένει το μέγεθος των ζημιών στις ελιές καθώς δεν μπορεί να φανεί άμεσα.

Χθες από νωρίς στην περιοχή βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας και ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας - Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, που συναντήθηκαν με παραγωγούς και επισκέφτηκαν κατεστραμμένες καλλιέργειες. Υποσχέθηκαν από την πλευρά τους την κινητοποίηση των μηχανισμών, ώστε άμεσα να γίνει η εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ και να προχωρήσει η αποζημίωση των παραγωγών. Σήμερα αναμένεται και επίσκεψη από την πλευρά του ΕΛΓΑ στην περιοχή.

Το ευτύχημα της όλης υπόθεσης είναι ότι η ζώνη όπου χτύπησε το χαλάζι δεν απλώνεται σε πολύ μεγάλο εύρος, καθώς τότε τα προβλήματα θα ήταν πολλαπλάσια. Το επίκεντρο φαίνεται να ήταν ακριβώς στη νότια πλευρά του χωριού, όπου μέσα σε λίγα λεπτά το χαλάζι είχε καλύψει τα πάντα και όλα είχαν γίνει άσπρα. Χαρακτηριστικά, άνθρωποι σχετικά μεγάλης ηλικίας μας είπαν ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν δει να πέφτει τόσο πολύ χαλάζι στην περιοχή τους.

Από τους παραγωγούς που έπαθαν τις μεγαλύτερες ζημιές ο Θεόδωρος Μπούσουλας μας επισήμανε: «Σε ένα τμήμα από το ποτάμι του Καλού Νερού και σε ακτίνα 1,5 χιλιόμετρου προς τη Ζαχάρω έχει γίνει ολοκληρωτική καταστροφή σε όλες τις καλλιέργειες. Δεν έχει απομείνει απολύτως τίποτα σε καρπούζια, πεπόνια, ντομάτες, πιπεριές, πατάτες. Σε αυτή την περιοχή εγώ έχω περίπου 150 στρέμματα και η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Το χαλάζι ξεκίνησε να πέφτει από τις 6 περίπου το απόγευμα για περίπου 30-40 λεπτά και ήταν πολύ έντονο. Ποτέ δεν είχαμε τόσο πολύ χαλάζι και ευτυχώς που ήταν τοπικό και δεν έπληξε όλη την περιοχή. Από εδώ και πέρα θα κάνουμε δήλωση στον ΕΛΓΑ και θα περιμένουμε να γίνει η εκτίμηση. Ζητάμε να γίνει σωστή εκτίμηση, τίποτα άλλο, γιατί η ζημιά που έχει γίνει είναι πολύ μεγάλη».

Ο Γεώργιος Γκόγκας, παραγωγός στην περιοχή που επίσης έπαθε μεγάλες ζημιές, μας είπε: «Οι ζημιές είναι μεγάλες, φτάνουν το 100% σε ντομάτες, πεπόνια, πιπεριές, δεν έχει μείνει τίποτα. Εμένα σε μια έκταση 18 στρεμμάτων μού έχουν καταστραφεί όλα. Για περίπου 25 λεπτά έριχνε χαλάζι μεγαλύτερο κι από καρύδι. Εγώ είμαι 72 χρονών και τόσα χρόνια που καλλιεργώ δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Περιμένουμε τώρα τον ΕΛΓΑ να μας αποζημιώσει - διαφορετικά δεν θα πάρουμε τίποτα από τις καλλιέργειες».

Ο πρόεδρος της ΤΚ Καλού Νερού και παραγωγός Σπύρος Παπαηλίου  σημείωσε «ήταν κάτι πρωτόγνωρο· κι άλλες φορές είχαμε χαλαζόπτωση, αλλά χαλάζι που να καταστρέψει ολοκληρωτικά τις καλλιέργειες δεν είχαμε ποτέ. Ειδικά σε καρπούζια, πιπεριές, πεπόνια, πατάτες, πολλοί παραγωγοί έχουν πάθει ολοκληρωτική ζημιά. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν έχουν επηρεαστεί και οι ελιές. Αυτό θα φανεί τις επόμενες μέρες. Περιμένουμε τον ΕΛΓΑ να κάνει ό,τι μπορεί. Αύριο (σ.σ. σήμερα) μας είπαν ότι θα έρθουν να δουν το μέγεθος της ζημιάς».

 

ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς σημείωσε: «Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες, σε κάποια κομμάτια είναι 100%. Μέσα στην ατυχία σταθήκαμε και λίγο τυχεροί, καθώς φανταστείτε αυτό χαλάζι να είχε πέσει στην περιοχή της Τερψιθέας όπου οι καλλιέργειες είναι πιο πυκνές. Εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει από πλευράς υπηρεσιών μας, ώστε να επισπεύσουμε την εξατομίκευση των ζημιών προκειμένου γρήγορα να έρθουν οι αποζημιώσεις. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είναι ο ΕΛΓΑ στην περιοχή σε μια πρώτη επίσκεψη. Γνωρίζουμε το πρόβλημα που έχει σε προσωπικό για τις αυτοψίες - αν χρειαστεί οι δικές μας υπηρεσίες θα συνδράμουν, προκειμένου να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις ώστε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία».

Ο δήμαρχος Παν. Κατσίβελας υπογράμμισε: «Η εικόνα είναι τραγική, ειδικά για τους ανθρώπους που έχουν τις συγκεκριμένες καλλιέργειες, καθώς υπήρχε καλή προοπτική και δυνατότητα και οι άνθρωποι έπαθαν ολική καταστροφή. Μιλάμε για πάνω από 400 στρέμματα κηπευτικών που καταστράφηκαν. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να συντομεύσουμε όλες τις διαδικασίες και να κινητοποιήσουμε όλη τη μηχανή, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν να αποζημιωθούν στον μεγαλύτερο βαθμό σ' αυτό που αντιστοιχεί στην καταστροφή».

Οι ζημιές αγγίζουν το 100%, σημείωσε ο ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, συμπληρώνοντας: 

«Το χαλάζι εντοπίζεται από την περιοχή Σεργιάνι μέχρι το Βουνάκι, και κυρίως κοντά στον οικισμό Καλό Νερό, περίπου 150- 200 στρέμματα καρπούζι ζημιώθηκαν, 50-60 στρέμματα πιπεριές, 20 στρ. πατάτες, 20 στρ. πεπόνια και περίπου 80-100 στρ. ντομάτες, δηλαδή 400 στρέμματα και πλέον συνολικά. Οι αγρότες αυτό που θα πρέπει να κάνουν είναι αιτήσεις στον ΕΛΓΑ, και να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ηδη είχαμε επαφή με τον επόπτη του ΕΛΓΑ τον κ. Ηλιόπουλο, ο οποίος μας είπε ότι θα ανταποκριθεί άμεσα. 

Οι παραγωγοί όπου δεν έχουν πάθει ολοκληρωτικές καταστροφές θα πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και τις απαραίτητες επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Για τις ελιές ακόμη δεν μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, υπάρχει όμως ανησυχία και προβληματισμός γιατί η περιοχή φέτος θα είχε αυξημένη παραγωγή. Ενώ και για τις ελιές χρειάζονται παρεμβάσεις με χαλκούχα σκευάσματα για την προστασία τους».

Κ.Μπ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER