Πέμπτη, 14 Μαϊος 2015 12:52

Μετά την καρποφορία η αποτίμηση της ζημιάς από το χαλάζι στις ελιές

Γράφτηκε από την

Μετά την καρποφορία θα μπορέσει να αποτιμηθεί η πλήρης ζημιά που προκλήθηκε στα ελαιόδεντρα από τη σφοδρή χαλαζόπτωση της περασμένης Δευτέρας, ξεκαθαρίζει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, γεωπόνοι της οποίας προέβησαν σε αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης.

Από τις ίδιες αυτοψίες προέκυψε επίσης ότι ζημιές έχουν προκληθεί και στις αμπελοκαλλιέργειες σε περιοχές του Δήμου Πύλου - Νέστορος, αλλά και σε καλλιέργειες καρυδιών και συκιών στον Δήμο Δυτικής Μάνης.

Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας καταγράφονται τα εξής, ως προς τις επιπτώσεις της χαλαζόπτωσης της 11ης Μαΐου:

 

ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ

Οσον αφορά τις ελιές, «φυλλόπτωση, καταστροφή μέρους των ανθοταξιών. Τραυματισμός φλοιού κλάδων σε σοβαρές περιπτώσεις. Το ποσοστό μείωσης επί της τρέχουσας παραγωγής θα φανεί μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης. Σημειώνεται ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ στο στάδιο της ανθοφορίας των ελιών δεν προβλέπει αποζημίωση.

Οι ζημιές αφορούν κυρίως τις περιοχές Καρδαμύλης,  Προσηλίου, Τσερίων, Κέντρου του Δήμου Δυτικής Μάνης, καθώς και Βελανιδιάς, Αρφαρών και Αγρίλου του Δήμου Καλαμάτας, ενώ εμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση στις ορεινές κοινότητες του Δήμου Δυτικής Μάνης».

Προστίθεται, επίσης, ότι κατά τη χθεσινή επίσκεψη των γεωπόνων της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας στις πληγείσες περιοχές Λεύκτρου, Αρφαρών και Κορώνης, «δόθηκαν οδηγίες για μέτρα πρόληψης βακτηριολογικής ασθένειας της ελιάς που είναι δυνατόν να εμφανισθεί μετά από χαλαζόπτωση».

 

ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ

Στις αμπελοκαλλιέργειες, εξ άλλου, οι διαπιστώσεις των γεωπόνων της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας αναφέρουν, «καταστροφή μέρους των ανθοταξιών, σπάσιμο βλαστών, τραυματισμός βλαστών  και φυλλώματος. Οι ζημιές αφορούν κυρίως τις περιοχές Χαροκοπιού, Βουναρίων, Φαλάνθης του Δήμου Πύλου-Νέστορος», ενώ καταγράφηκαν επίσης ζημιές και σε καλλιέργειες καρυδιών και συκιών, στις ορεινές κοινότητες του Δήμου Δυτικής Μάνης.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ

Στο μεταξύ, όσον αφορά το Δήμο Καλαμάτας, ανακοινώθηκε ότι όσοι παραγωγοί στην περιοχή του δήμου έχουν υποστεί ζημιά από τη βροχόπτωση και το χαλάζι της 11ης Μαΐου σε κηπευτικά, ελιές και άλλες καλλιέργειες, μπορούν -μέχρι τις 26 Μαΐου- να υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς  στους αρμόδιους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για τη συμπλήρωση της δήλωσης είναι η ταυτότητα, ο ΑΦΜ, ο τραπεζικός λογαριασμός και η ενιαία δήλωση καλλιέργειας / εκτροφής ΕΛΓΑ, όπως αυτή υποβλήθηκε στο πλαίσιο της Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.