Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011 12:31

7 χρόνια έρευνες για το ρυγχίτη στην Τριφυλία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχεδόν 7 χρόνια διαρκούν οι έρευνες και οι πειραματισμοί στην περιοχή της Τριφυλίας σε ό,τι αφορά την μελέτη του ρυγχίτη που γίνονται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας. Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής που οδεύει προς την ολοκλήρωσή της με την μελέτη των πληθυσμών και της βιοοικολογίας τους αναμένονται σύντομα να δημοσιευτούν σε επιστημονικά έντυπα, αλλά να κυκλοφορήσουν και σε φυλλάδιο. Παράλληλα στην περιοχή από τους ίδιους φορείς βρίσκεται σε εξέλιξη ερευνητικό πρόγραμμα και γίνονται πειραματισμοί σχετικά με το έντομο καλόκορις.
Αναφερόμενος στις έρευνες αυτές ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος μας επισήμανε: «Συνεχίζεται το πρόγραμμα για το καλόκορις και το ρυγχίτη. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιούνται επισκέψεις στην περιοχή από τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύσιο Περδίκη σε τακτά χρονικά διαστήματα για την παρακολούθηση των πληθυσμών και την μελέτη της βιοοικολογίας τόσο του καλόκορις όσο και του ρυγχίτη και γίνονται συνεχείς δειγματοληψίες.
Επίσης υπάρχει συνεργασία για να ολοκληρώσουμε την μελέτη του ρυγχίτη. Για το συγκεκριμένο έντομο θα εκδοθεί φυλλάδιο που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας.
Αυτό που φαίνεται σχετικά με το καλόκορις είναι ότι στην περιοχή μας δεν υπάρχουν ακόμη αυξημένοι πληθυσμοί. Χρειάζεται όμως εξειδίκευση από περιοχή σε περιοχή, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις το έντομο καλόκορις προκαλεί σημαντική ζημιά αν δεν προσέξουμε, προκαλώντας ανθόπτωση στις ελαιοκαλλιέργειες.
Για τον ρυγχίτη γίνεται έρευνα πολλών χρόνων στην περιοχή, περίπου 7 χρόνια. Οταν ολοκληρωθεί, θα αποτυπωθεί σε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο».
http://konstantinou.terapad.com/resources/161851/imageGallery/thumb_%CE%A1%CE%A5%CE%93%CE%A7%CE%99%CE%A4%CE%97%CE%A3_1___%CE%B1%CE%BA%CE%BC%CE%B1%CE%B9%CE%BF___%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%80%CE%BF%CE%B9_____Coennorhinus_cribripennis___aaj.jpg

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER