Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011 12:52

Χαμηλές τιμές για τα κηπευτικά στην Τριφυλία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χαμηλές τιμές για τα κηπευτικά στην Τριφυλία

Σε χαμηλά επίπεδα βλέπουν οι παραγωγοί της Τριφυλίας να κινούνται οι τιμές στα κηπευτικά προϊόντα της περιοχής σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Περίμεναν πως τη Μεγάλη Εβδομάδα, λόγω και του Πάσχα, θα υπήρχε μια ανάκαμψη, και πάλι όμως μπορεί να «τσίμπησαν» λιγάκι οι τιμές, αλλά παραμένουν χαμηλές.
Αυτό που διαπιστώνουν επίσης είναι ότι υπάρχει μειωμένη ζήτηση από την εγχώρια αγορά για προϊόντα τόσο από την λαχαναγορά όσο και από τα σούπερ μάρκετ, γεγονός που πιέζει τις τιμές προς τα κάτω, ενώ ανησυχία υπάρχει για το τι θα ακολουθήσει μετά το Πάσχα όπου παραδοσιακά παρατηρείται κάμψη των τιμών. Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι οι εξαγωγές που γίνονται σε αγγούρια από την περιοχή αφού όπως επισημαίνουν έχουν βοηθήσει σημαντικά στο να κρατηθούν οι τιμές και να μην μείνουν τα προϊόντα τους στα αζήτητα. Το μόνο προϊόν αυτή την περίοδο που έχει καλή τιμή, όπως μας είπαν οι παραγωγοί, είναι η πατάτα αλλά ακόμη είναι στο ξεκίνημά της και οι ποσότητες που βγαίνουν είναι μικρές λόγω και των προβλημάτων που υπήρχαν από τον καιρό.
Από την μια λοιπόν οι χαμηλές τιμές και από την άλλη το ολοένα αυξανόμενο κόστος καλλιέργειας, προβληματίζουν έντονα τους παραγωγούς για την συνέχεια.
Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος μας επισήμανε: «Οι τιμές που υπάρχουν δεν είναι καλές, κάθε χρόνο πάμε και χειρότερα. Γενικά οι τιμές φέτος από την αρχή της χρονιάς είναι πιο κάτω από άλλα χρόνια. Περιμέναμε τώρα την Μεγάλη Εβδομάδα όπως συνέβαινε τα άλλα χρόνια να ανέβουν κάπως, αλλά και πάλι δεν είδαμε μεγάλες διαφοροποιήσεις -περιμέναμε σίγουρα καλύτερες τιμές για αυτή την περίοδο. Ειδικά στα φασόλια έχουμε μεγάλη πτώση της τιμής, επίσης οι ντομάτες που ξεκινάνε τώρα σιγά-σιγά δεν έχουν καλές τιμές, ενώ και στα αγγούρια είναι μειωμένες. Εδώ μάλιστα αν δεν είχαμε και τις εξαγωγές από την περιοχή τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα καθώς τώρα κάπως κρατήθηκαν οι τιμές τους. Αυτή την περίοδο μόνο η πατάτα μπορούμε να πούμε ότι έχει καλή τιμή καθώς είναι στα 60 λεπτά στο χωράφι, στα πρώτα χωράφια που ξεκίνησε να βγαίνει, αλλά ακόμη στην περιοχή μας είναι στην αρχή και η παραγωγή είναι μειωμένη λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν με τους παγετούς και τις καιρικές συνθήκες. Αυτό που βλέπουμε γενικά είναι ότι υπάρχει μια μείωση της ζήτησης από την εγχώρια αγορά τόσο από την λαχαναγορά όσο και από τα σούπερ μάρκετ, το οποίο πιστεύω πως είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της μείωσης της κατανάλωσης».
Από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων ο Ηλίας Μπουντουβάς μας επισήμανε: «Είναι απελπιστική η κατάσταση, οι τιμές όχι μόνο δεν είναι καλές αλλά θα έλεγα ότι είναι χάλια. Σε γενικές γραμμές εγώ βλέπω ότι είναι σε ένα επίπεδο του 30% κάτω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η τιμή του φασολιού τώρα την Μεγάλη Εβδομάδα έπεσε στο μισό, ενώ ούτε και τα αγγούρια και οι ντομάτες έχουν καλές τιμές. Αν σκεφτούμε ότι τώρα είμαστε πριν το Πάσχα που οι τιμές γενικά κρατιούνται και «τσιμπάνε» λιγάκι, φοβάμαι τι θα γίνει από την άλλη εβδομάδα όπου πάντα μετά το Πάσχα έχουμε μια κάμψη των τιμών.
Υπάρχει μια γενικότερη πίεση στα προϊόντα κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και άλλες πιέσεις για να υπάρχουν φθηνά πράγματα. Από την άλλη όμως το κοστολόγιο της καλλιέργειες συνεχώς αυξάνεται και δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει αυτό, κάθε χρόνο σε όλα τα καλλιεργητικά εφόδια έχουμε αυξήσεις, μόνο τα μεροκάματα έχουν μείνει σταθερά. Από εδώ και πέρα περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα μετά το Πάσχα για να δούμε πώς θα κινηθούν τα προϊόντα μας».Ρεπορτάζ
Κώστας Μπούρας

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER