Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015 13:29

Κρατούν το ελαιόλαδο προβλέποντας άνοδο - Εως 3.50 ευρώ το κιλό στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Κρατούν το ελαιόλαδο προβλέποντας άνοδο - Εως 3.50 ευρώ το κιλό στη Μεσσηνία

Ελάχιστες πράξεις γίνονται αυτήν την περίοδο στην ελληνική αγορά ελαιολάδου, με φόντο την αβέβαιη πολιτικοοικονομική κατάσταση, με τους παραγωγούς να φαίνεται να προτιμούν να κρατήσουν το προϊόν στα χέρια τους, ποντάροντας σε μια περαιτέρω άνοδο των τιμών μέσα στο επόμενο διάστημα (1 με 1,5 μήνα), σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

«Επιλέγουν να κρατούν ελαιόλαδο παρά να έχουν χρήματα αυτό το διάστημα οι ελαιοπαραγωγοί στη χώρα μας, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις κρίσιμες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις», επισημαίνει στην Agrenda ο Πάνος Γκούμας, τυποποιητής και εξαγωγέας ελαιολάδου, από την περιοχή της Καλαμάτας. Οι τιμές παραγωγού τώρα σε Καλαμάτα-Μεσσηνία είναι μεταξύ 3,40-3,50 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικά παρθένο, ενώ για το ΠΟΠ Καλαμάτας στα 3,50-3,60 ευρώ/κιλό, ενώ πέρσι δεν ξεπέρασαν κατά μ.ο. τα 2,40-2,60 ευρώ/κιλό.

Αδράνεια χαρακτηρίζει αυτό το διάστημα την αγορά ελαιολάδου, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα με την πολιτική και οικονομική κατάσταση, οπότε δεν δίνουν οι παραγωγοί ελαιόλαδο στους εμπόρους. Βέβαια, «η ιστορία έχει δείξει ότι όταν κρατιέται αρκετή ποσότητα, πιέζονται οι τιμές», σημειώνει ο κ. Γκούμας. Η ζήτηση φέτος από το εξωτερικό ήταν μεγάλη (λόγω μείωσης παραγωγής σε Ιταλία και Ισπανία) και «η Ελλάδα είχε καλή ποιότητα και ποσότητα, οπότε πετύχαμε αρκετά υψηλές ιστορικά τιμές», τονίζει ο κ. Γκούμας. 

«Φέτος υπήρχε πρόβλημα με το χρονοδιάγραμμα των εξαγωγών, ήταν μη ομαλή η πώληση από τους παραγωγούς, καθώς κρατάγανε ποσότητες περιμένοντας να ανέβουν ακόμα οι τιμές», προσθέτει ο ίδιος. Αυτή τη στιγμή, ανήσυχοι οι παραγωγοί επιλέγουν να κρατήσουν τα τελευταία λιγοστά αποθέματα. Μόλις στο 10%, εκτιμά ότι έχουν πέσει τα αποθέματα ελαιολάδου στη Σπάρτη, ο Τάσος Γκολέμης, παραγωγός του Α.Σ. Παλαιοπαναγιάς και αντιπρόεδρος της Ενωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, ο οποίος επίσης τονίζει ότι δεν γίνεται καμία πράξη αυτό το διάστημα. 

«Είναι πολύ πεσμένα τα αποθέματα προς το τέλος της εμπορικής σεζόν σε σχέση με πέρσι, γιατί υπήρχε ζήτηση από το εξωτερικό και μάλιστα οι τιμές ξεκίνησαν από 3,70-3,80 ευρώ/κιλό, έπεσαν στα 3,20 και τώρα είναι γύρω στα 3,50 ευρώ το κιλό», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Agrenda o παραγωγός από τη Σπάρτη. Και συμπληρώνει ότι φέτος είχαμε αύξηση της παραγωγής κατά 150% στους 300.000 τόνους από τους 120.000 τόνους την περίοδο 2013/2014. Οσον αφορά την επόμενη χρονιά, περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν οι Ισπανοί, καταλήγει ο ίδιος.

«Τώρα η τιμή στην Κρήτη είναι κατά μέσο όρο στα 3,20 ευρώ το κιλό», αναφέρει ο Μιχάλης Τσαγκαράκης, πρόεδρος του Α.Σ. Ζαρός (Κρήτη). «Δεν υπάρχει κίνηση, δεν γίνονται πράξεις. Επίσης τα αποθέματα είναι πάρα πολύ λίγα, έχει φύγει ήδη το 85%. Μοναδική παρηγοριά για τους παραγωγούς είναι όπως ακούμε να λέγεται στην αγορά η ξηρασία στην ιβηρική χερσόνησο που και φέτος είναι προ των πυλών», τονίζει ο ίδιος.   

Κάποιοι μεγαλέμποροι λένε ότι οι Ισπανοί έχουν καλό λουλούδι, αλλά η ξηρασία οδήγησε το άνθος να καθίσει, οπότε η παραγωγή ίσως δεν ξεπεράσει τους 1 εκατ. τόνους τη νέα σεζόν. Βέβαια, προς το παρόν η κατάσταση είναι πάρα πολύ ρευστή σημειώνουν οι παραγωγοί. Παρόλα αυτά, «το ελληνικό ελαιόλαδο έχει περιθώρια, καθώς έχει φύγει ο βραχνάς των Ισπανών. Πιστεύω ότι αυτός ο μήνας και ίσως και ο Ιούλιος θα πάνε καλά», καταλήγει ο κ. Τσαγκαράκης.  

Πηγή: agronews.gr


NEWSLETTER