Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015 08:38

40.000 τόνοι καρπούζι από την Τριφυλία στην Ευρώπη

Γράφτηκε από τον

Σε περισσότερες χώρες από κάθε άλλη χρονιά ταξίδεψε φέτος το καρπούζι της Τριφυλίας, η παραγωγή του οποίου έφτασε τους 40.000 τόνους και η συγκομιδή του ολοκληρώθηκε εδώ και λίγες μέρες.

Χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς είναι η πολύ καλή του ποιότητα αλλά και οι αυξημένες αποδόσεις. Ωστόσο οι παραγωγοί περίμεναν να πάει καλύτερα και στην τιμή, με βάση τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί. Ομως οι τιμές στην διάρκεια της συγκομιδής υποχώρησαν σημαντικά.

Ενδεικτικό πάντως του εξαγωγικού προσανατολισμού που έχει το καρπούζι της Τριφυλίας είναι ότι φέτος για πρώτη φορά έγινε εξαγωγή στην Κύπρο, μια περιοχή που σίγουρα είναι πιο πρώιμη από την περιοχή της Τριφυλίας, αλλά και το γεγονός ότι η κατανομή σε διάφορες χώρες εξαγωγής είναι σχεδόν ισοδύναμη, γεγονός που δείχνει την εδραίωση του προϊόντος σε αρκετές αγορές.

Για το πώς έκλεισε η φετινή χρονιά μας μίλησε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος σημειώνοντας: «Τη φετινή χρονιά η παραγωγή στην περιοχή έφτασε τους 40.000 τόνους. Ηταν μια χρονιά με πάρα πολύ καλές αποδόσεις αλλά και εξαιρετική ποιότητα. Σε αυτό βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες από την περίοδο της καρπόδεσης και σε όλη τη διάρκεια στην συνέχεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαμε 800 αναγγελίες για εξαγωγές, ενώ ένας πολύ μεγάλος όγκος κατευθύνθηκε από εξαγωγικούς φορείς σε όμορους νομούς και κυρίως στο Νομό Ηλείας, όπου και από εκεί κατευθύνθηκαν προς το εξωτερικό.

Φέτος το καρπούζι της Τριφυλίας πήγε σε περισσότερες χώρες από κάθε άλλη χρονιά. Υπήρχαν μπορούμε να πούμε τρία γεωγραφικά κέντρα. Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, με επίκεντρο την Πολωνία που αναδεικνύεται και σε πολύ ενδιαφέρουσα αγορά, αλλά και χώρες όπως Λεττονία, Λιθουανία, Εσθονία, Σουηδία και Νορβηγία. Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως Γερμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Γαλλία, Ολλανδία, Αγγλία, Βέλγιο, Ιταλία και Αυστρία. Αλλά και οι χώρες των Βαλκανίων όπως Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Φύρομ, Αλβανία, Κροατία και Βοσνία Ερζεγοβίνη. Για πρώτη φορά φέτος είχαμε εξαγωγή στην Κύπρο και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πρόκειται για μια χώρα με πιο πρώιμη παραγωγή από την περιοχή μας.

Πρέπει να τονίσουμε ότι φέτος είχαμε σημαντικές εκτάσεις σε καλλιέργεια μίνι καρπουζιού 1-3 κιλών, τόσο σε έσπερμα όσο και σε άσπερμα.

Γενικά μπορούμε να πούμε πως τρία ήταν τα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς: η μοναδική ποιότητα που είχε το προϊόν, οι αυξημένες αποδόσεις που υπήρχαν, αλλά και οι εξαγωγές σε περισσότερες χώρες με ισοκατανομή των ποσοτήτων, γεγονός που δείχνει ότι το προϊόν εδραιώνεται σε αρκετές αγορές».

Οι παραγωγοί, με βάση το ξεκίνημα της χρονιάς, περίμεναν να κυμανθούν οι τιμές σε καλύτερα επίπεδα, πράγμα όμως που τελικά δεν έγινε και έτσι στην κορύφωση της συγκομιδής είχαν κατρακυλήσει σε χαμηλά επίπεδα.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος μας είπε: «Η χρονιά σε θέμα τιμών δεν πήγε έτσι όπως περιμέναμε και με βάση τις προσδοκίες που υπήρχαν στην αρχή της συγκομιδής, αλλά και με βάση την πολύ καλή ποιότητα. Ηταν από τις καλύτερες χρονιές. Ο καιρός τόσο εδώ όσο κυρίως στο εξωτερικό δεν βοήθησε πολύ την περίοδο της συγκομιδής καθώς υπήρχαν βροχές, γεγονός που δημιούργησε μείωση στην ζήτηση το οποίο και εκμεταλλεύτηκαν οι έμποροι, με αποτέλεσμα οι τιμές να κατρακυλήσουν πολύ γρήγορα. Το μόνο θετικό ήταν ότι οι παραγωγές ήταν πολύ μεγάλες ανά στρέμμα και έτσι κάπως ο κόσμος μπόρεσε να αυξήσει τα έσοδά του. Γενικά ήταν μια μέτρια χρονιά για το καρπούζι, καθώς δεν βοήθησαν οι τιμές».

Κ.Μπ.