Τρίτη, 03 Μαϊος 2011 20:50

Στους υπηρεσιακούς φόρτωσε τις ευθύνες ο Κοζομπόλης: "Οι υπάλληλοι αποφασίζουν, το Δ.Σ. κι ο πρόεδρος ελέγχουν"

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στους υπηρεσιακούς φόρτωσε τις ευθύνες ο Κοζομπόλης: "Οι υπάλληλοι αποφασίζουν, το Δ.Σ. κι ο πρόεδρος ελέγχουν"

Σε υπηρεσιακούς παράγοντες -γενικόλογα, χωρίς να τους κατονομάσει- οι οποίοι ακολούθησαν λαθεμένη εμπορική πολιτική, δε σφράγισαν επιταγές και απέκρυψαν από τον ίδιο και το Δ.Σ. επισφάλειες και "φέσια", φόρτωσε και χθες σε συνέντευξη Τύπου τις ευθύνες για τις υπέρογκες απαιτήσεις των 6,5 εκ. ευρώ ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Βασίλης Κοζομπόλης. Μόνο μετά από επίμονες, συνεχόμενες ερωτήσεις αποδέχτηκε τελικά ότι έχει ο ίδιος πολιτικές ευθύνες - αναφέροντας πως «τις ευθύνες που μας αναλογούν τις αναλαμβάνουμε σε πολιτικό επίπεδο». Παραδέχτηκε ότι οι υπέρογκες απαιτήσεις δημιουργούν πρόβλημα ρευστότητας στην ΕΑΣ και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι το "φέσι", τα χρήματα που δεν πρόκειται να εισπραχτούν, είναι 1 εκατ. ευρώ. Στη συνέντευξη, ο πρόεδρος της Ενωσης έδωσε επίσης εξηγήσεις κι απαντήσεις για το θέμα της επέκτασης του ΠΟΠ σε όλο το νομό.
Αρχικά ο κ. Κοζομπόλης είπε ότι στην προηγούμενη αυνεδρίαση του Δ.Σ., πριν από 1 μήνα στους Γαργαλιάνους, «δεν παρουσιάστηκαν από την υπηρεσία κάποια σοβαρά θέματα, επισφάλειες από πελάτες». Ανέφερε πως «δεν υπάρχει "φέσι" 6,5 εκ. ευρώ, αλλά κινδυνεύουμε με επισφάλειες γύρω στο 1 εκατ. ευρώ. Εχουμε σοβαρότατες ενδείξεις από 3 τέτοιες περιπτώσεις ότι δε θα τα εισπράξουμε». Κατηγόρησε υπηρεσιακούς παράγοντες ότι «δεν μπορείς να λες ότι πελάτης έχει χρέος 11.500 ευρώ και να έχει 350.000 ευρώ. Να μη σφραγίζεις επιταγές και να τις αλλάζεις με γραμμάτια. Είναι σοβαρότατο το θέμα. Με κάποιων την ευθύνη γινόταν εντελώς λαθεμένη εμπορική πολιτική». Τόνισε πάντως ότι τα ποσά που οφείλονται από παραγωγούς - πελάτες «είναι εξασφαλισμένα από επιστροφή ΦΠΑ ή από επιδότηση ή από προϊόντα» - και σημείωσε πως «το πρόβλημα εμφανίζεται σε εμπόρους που σκόπιμα και στοχευμένα ήρθαν να βάλουν "φέσι" και να φύγουν».
Για την υπόθεση της επέκτασης του ΠΟΠ ο πρόεδρος της Ενωσης είπε ότι «με εκφράζει η δήλωση Μαλαπάνη. Εχει αντικειμενικά στοιχεία και τη σοβαρότητα που πρέπει να έχει». Ενημέρωσε ότι «έχουν σταλεί τα τελευταία στοιχεία που ζητήθηκαν» και ανέφερε πως «δεν υπάρχει κανείς Μεσσήνιος που να μη θέλει την τυποποίηση του ΠΟΠ εντός της ζώνης, εντός του νομού». Διευκρινίζοντας τη θέση του κ. Μαλαπάνη, είπε ότι «το θέμα είναι το τάιμινγκ και η σωστή προετοιμασία του ΠΟΠ. Αυτό (η τυποποίηση) έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Μας ενδιαφέρει πρώτα η επέκταση του ΠΟΠ».

«ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ»


Στη συνέχεια ο Βασ. Κοζομπόλης απάντησε σε ερωτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι «οι πιέσεις μας ήταν να διασφαλίζονται οι πωλήσεις και να συντομεύουμε το χρόνο αποπληρωμής. Φέτος είναι μεγαλύτερο το ποσό των απαιτήσεων και λόγω της κρίσης. Αυτή η κατάσταση μας δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας. Τέλειωσαν τα δανεικά». Ανέφερε ακόμη πως «είναι αδικαιολόγητο να γίνονται άστοχες πωλήσεις σε κάποιους που έρχονται στοχευμένα».
Για τις ευθύνες των υπηρεσιακών στελεχών και το ρόλο της διοίκησης και του ίδιου, υποστήριξε: «Η εμπορική πολιτική, η καθημερινή γίνεται από την υπηρεσία. Το Δ.Σ. ελέγχει το γενικό διευθυντή και τους διευθυντές και δεν αποφασίζει. Οταν γίνονται άστοχες πωλήσεις, δεν είναι ευθύνη της διοίκησης. Είμαστε αγρότες, δεν είμαστε έμμισθοι. Γι’ αυτό έχουμε τους διευθυντές και τους πληρώνουμε». Επέμεινε ότι «όταν ανακάλυψα να δίνονται μεταχρονολογημένες επιταγές και να μη σφραγίζονται αυτές που είχαν λήξει, όφειλα να τα γνωστοποιήσω στο Δ.Σ.».
Ισχυρίστηκε, επίσης, πως «δεν ήρθαμε να διοικήσουμε ως παρεούλα. Η ευθύνη μας ήταν να αναδείξουμε το πρόβλημα, να μην το κουκουλώσουμε. Δε στοχοποιούμε κανέναν χωρίς στοιχεία». Επίσης έκανε λόγο για συλλογική ευθύνη, αναφέροντας: «Το Δ.Σ. θα αποφασίσει κι όχι εγώ. Είναι συλλογική η ευθύνη».
Για την απόφαση να μην επιτραπεί η παρουσία μέσων ενημέρωσης στο τελευταίο θυελλώδες Δ.Σ., ανέφερε πως «είναι αυτονόητο το ότι δε σας επιτρέψαμε. Θα ακούγονταν οικονομικά στοιχεία, ονόματα πελατών που έχουν δικαιώματα».
Επέμεινε για την απόκρυψη στοιχείων και τις ευθύνες υπηρεσιακών, επισημαίνοντας: «Αυτόν τον έλεγχο κάναμε πριν 1 μήνα. Η απάντηση ήταν για οφειλή από πελάτη 11.500 ευρώ, ενώ η πραγματικότητα ήταν 350.000 ευρώ. Εχουμε 7 συναλλαγματικές από 30/6 έως 31/12/2010. Γιατί δίνονταν επιπλέον πιστώσεις και προϊόντα, αφού δεν πληρώνονταν οι προηγούμενες επιταγές;». Προκάλεσε μάλιστα, «αν πρόεδρος ή σύμβουλος έδωσε τέτοια εντολή, όποιος θέλει, να βγει και να το πει».
Το ενδεχόμενο να παραιτηθεί σχεδόν το απέκλεισε - λέγοντας ότι «στα δύσκολα φαίνεται ο καλός καπετάνιος. Πρώτα θα αποδοθούν ευθύνες. Κρινόμαστε στις εκλογές. Αλλο οι πολιτικές ευθύνες κι άλλο οι ευθύνες οι οικονομικές, της διαχείρισης».
Για την καθυστέρηση στις διαδικασίες επέκτασης του ΠΟΠ, είπε ότι «οι απαντήσεις έπρεπε να είναι αξιόπιστες. Οι αναλύσεις να έχουν γίνει από πιστοποιημένο εργαστήριο. Επρεπε να δώσουμε ασφαλή στοιχεία. Γι’ αυτό οι 2-3 μήνες είναι εύλογο διάστημα». Ανέφερε δε ότι «για τα στοιχεία ενημερώθηκε από το μελετητή - σύμβουλο η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου». Οσο για την τυποποίηση ΠΟΠ εντός ζώνης, εντός νομού, απάντησε πως «μπορούσαμε να το ζητήσουμε στην πρόταση του φακέλου μας. Θα δημιουργούσε όμως μεγάλους κινδύνους για την αποτυχία του φακέλου».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER