Τρίτη, 07 Ιουλίου 2015 14:28

Ξεκινούν σήμερα ψεκασμοί δακοκτονίας στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον

Αρχίζουν σήμερα οι ψεκασμοί δακοκτονίας σε παραλιακές περιοχές της Μεσσηνίας, που παραδοσιακά παρουσιάζουν αυξημένους πληθυσμούς δάκου τη συγκεκριμένη περίοδο.

Οπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας με έδρα την Καλαμάτα, οι πρώτοι ψεκασμοί γίνονται σε Στούπα, Νέο Προάστιο, Ακριτοχώρι και Τσαπί. Στην περιοχή της Μάνης, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να συνεχιστούν σε Αγιο Νικόλαο και Ρίγκλια. 

Οπως μας ενημέρωσαν από την υπηρεσία, έχουν αναρτηθεί όλες οι παγίδες που προβλέπονται για τη φετινή περίοδο και ανάλογα με τους πληθυσμούς του δάκου που θα καταγράφονται, θα αποφασίζεται η διενέργεια των δολωματικών ψεκασμών. Οι παραγωγοί καλούνται και φέτος να παρακολουθούν τους ψεκασμούς στους ελαιώνες τους και όσοι έχουν κτήματα περιφραγμένα, να τα ανοίγουν.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα οι 10 τομεάρχες - γεωπόνοι, που θα εργαστούν μέχρι και το Νοέμβριο στη δακοκτονία. Σήμερα και αύριο η επίβλεψη των ψεκασμών θα γίνει από γεωπόνους της Διεύθυνσης.

Λόγω μειωμένης καρποφορίας (μικρότερη του 23%) από τον πάγο κυρίως του Ιανουαρίου, ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου δεν θα γίνουν φέτος στις περιοχές του Δήμου Οιχαλίας: Κατσαρού, Σολάκι, Πολίχνη, Κεντρικό, Μαντζάρι, Μάλτα, Αγριλόβουνο, Ζευγολατιό και Μαγούλα.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΞΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Μέχρι και την Παρασκευή 10 Ιουλίου στις 11 το πρωί, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας θα περιμένει την κατάθεση προσφορών από ενδιαφερόμενους εργολάβους ψεκασμών δακοκτονίας για τις περιοχές: Λαγκάδα - Νομιτσί, Παπούλια, Γλυφάδα, Φοινικούντα, Καινούργιο Χωριό και Χανδρινού. Η επιλογή των εργολάβων θα γίνει μέσα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Το άνοιγμα των προσφορών έχει προγραμματιστεί την Παρασκευή, στις 11.30 το πρωί.

Γ.Σ.