Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015 18:39

Πιέζεται το κεράσι, αλλά συνεχίζονται οι εξαγωγές

Γράφτηκε από την
Πιέζεται το κεράσι, αλλά συνεχίζονται οι εξαγωγές

Με διπλάσια σχεδόν παραγωγή φέτος στο κεράσι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά οι τιμές παραγωγού πιέστηκαν αρκετά, με αποτέλεσμα από τα επίπεδα των 4 ευρώ το κιλό (βιολογικά) για τα πρώιμα τώρα οι τιμές να μην ξεπερνούν το 1 ευρώ το κιλό για τα συμβατικά και τα 2 ευρώ το κιλό για τα βιολογικά.

Μοναδική εξαίρεση τα πιο ποιοτικά συμβατικά κεράσια (για παράδειγμα τα 28+) που πιάνουν τώρα και τα 1,20 ευρώ το κιλό στην περιοχή της Νάουσας.
Την αυξημένη φετινή παραγωγή στο προϊόν επιβεβαιώνει και ο γεωπόνος Δήμος Βαδόλας (και επιβλέπων γεωπόνος στον ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας) προσθέτοντας ότι είναι σχετικά μικρή η εγχώρια ζήτηση λόγω της κρίσης, αλλά οι εξαγωγές συνεχίζονται κανονικά προς αραβικές χώρες, Πολωνία, Γερμανία, Κύπρο και αλλού.
Στις παραθαλάσσιες περιοχές του Πηλίου έχει τελειώσει η συγκομιδή κερασιού και με σταθερή ζήτηση σε σχέση με πέρυσι φτάνουν οι τιμές παραγωγού τώρα στα 1,50 ευρώ το κιλό για τα συμβατικά. Βέβαια, όπως επισημαίνει στην Agrenda
ο παραγωγός Κωνσταντίνος Κυριαζής (Κάτω Λεχώνια) ενώ τα πρώιμα βιολογικά τα έδωσε στα 4 ευρώ το κιλό τώρα τα πουλά στα 2 ευρώ το κιλό και αναγκάστηκε να τα δώσει σαν συμβατικά με τιμή 1,50 ευρώ το κιλό. «Πιο παλιά τα βιολογικά κεράσια έπιαναν τα 12 ευρώ το κιλό, ενώ τώρα ξεκινούν από τα 4 ευρώ το κιλό», προσθέτει ο
ίδιος.
Χαμηλές τιμές σημειώνονται και στη Βέροια. «Κυμαίνονται από 1 - 1,50 ευρώ το κιλό και μπορεί να φτάνουν έως και 70 λεπτά το κιλό», τονίζει ο κ. Δημήτρης Γκιλιόπουλος, παραγωγός στη Βέροια. «Ηταν όψιμη φέτος η παραγωγή λόγω καιρού. Περιμέναμε τα κεράσια μέσα Ιουνίου και βγήκαν 20 Μαΐου», καταλήγει ο ίδιος.


NEWSLETTER