Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 07:50

Ανησυχία σταφιδοπαραγωγών για τιμή και επιδοτήσεις

Γράφτηκε από τον

Aνήσυχοι είναι οι σταφιδοπαραγωγοί της Μεσσηνίας για την τιμή της φετινής παραγωγής. Και αυτό γιατί πέρυσι, μετά από τα προηγούμενα χρόνια που η τιμή σκαρφάλωσε στα 1,45 ευρώ, η σταφίδα "έκανε βουτιά" στα 74 και 75 λεπτά.

Οι παραγωγοί ανησυχούν και για τη μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης, που προβλέπεται με τη νέα ΚΑΠ. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που μιλούν για μεγάλη μείωση, η καλλιέργεια της σταφίδας θα εγκαταλειφθεί στο νομό. Ηδη φέτος σε περιοχές της Μεσσηνίας εγκαταλείφθηκαν κτήματα και καλλιεργήθηκαν λιγότερα στρέμματα.

Φέτος, μέχρι τώρα, υπάρχουν ζημιές από θειαφασθένεια, όμως, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και όλα θα εξαρτηθούν από την τιμή και τον καθορισμό του ποσού της ενίσχυσης.

Την εικόνα αυτή διαμορφώσαμε σε επικοινωνία μας με τρεις σταφιδοπαραγωγούς από διαφορετικές περιοχές του νομού.

Ο Πάνος Παγάνης, από τους Γαργαλιάνους, μας είπε ότι «υπάρχουν προβλήματα με τη θειαφασθένεια, αλλά σχετικά είναι καλή η παραγωγή». Επεσήμανε ότι «το πρόβλημα είναι πού θα δώσουμε το προϊόν που θα παράξουμε. Θα υπάρχουν οι συνεταιρισμοί, θα εμπιστεύεσαι να το δώσεις, με την κατάσταση που βιώνουμε;». Αναφερόμενος στο πρόβλημα των εργατικών χεριών, παρατήρησε πως «έχουν μείνει ελάχιστοι αλλοδαποί με την κατάσταση. Υπάρχει πρόβλημα με τα εργατικά χέρια. Το 80% των εργατών ήταν Μολδαβοί από ένα χωριό και είχαν μετακομίσει στους Γαργαλιάνους. Ζητάνε μετρητά και όχι εργόσημα». Ο κ. Παγάνης μας ενημέρωσε πως «74 - 75 λεπτά ήταν η υψηλότερη περσινή τιμή» και σημείωσε: «Πέρυσι η παραγωγή της σταφίδας ήταν συνολικά 20.000 τόνοι και ήταν μια μέτρια χρονιά. Φέτος θα είναι ακόμα χαμηλότερη η παραγωγή, καθώς κάποιοι εγκατέλειψαν τις σταφίδες. Καλλιεργήθηκαν 150 στρέμματα λιγότερα στην περιοχή των Γαργαλιάνων. Περιμένουν τη νέα ΚΑΠ για να δουν τι θα κάνουν, αν θα συνεχίσουν να καλλιεργούν. Μετά το Πάσχα σταφίδες έφυγαν με 60 λεπτά και λίγο παραπάνω. Το κόστος καλλιέργειας είναι πάνω από 60 λεπτά».

Ο Παναγιώτης Λάππας, από του Χανδρινού, επιβεβαίωσε ότι «είναι σε χειρότερη μοίρα η σταφίδα» κι εκτίμησε πως γι’ αυτό «φταίει η ελεύθερη αγορά. Η τιμή του προϊόντος πέφτει, όμως, το κόστος της καλλιέργειας ανεβαίνει. Τα φάρμακα, τα λιπάσματα και τα πετρέλαια αναλογικά είναι ακριβότερα». Για τη φετινή παραγωγή είπε ότι «ήταν περίεργος ο καιρός. Τώρα καταπολεμούμε τη θειαφασθένεια, που εμφανίστηκε στο τέλος των βροχών». Για το παρόν και την προοπτική της σταφίδας, καθώς και για τις ευθύνες, παρατήρησε πως «δεν υπάρχει μέλλον. Με 70 λεπτά έδωσα την περσινή σταφίδα. Οταν ο κόσμος δεν έχει λεφτά να καλλιεργήσει, επιλέγει να πουλήσει τη σταφίδα του σε ιδιώτες εμπόρους, γιατί δίνουν προκαταβολή. Η σταφίδα είναι παραδοσιακό προϊόν κι έπρεπε να στηριχθεί από το κράτος, τις κυβερνήσεις. Ολα τα παραδοσιακά, τα δυναμικά προϊόντα τα έχει εξολοθρεύσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αγορά είναι καθοδηγούμενη και οι καταναλωτές έρμαια στα χέρια των πολυεθνικών». Για το μεγάλο κόστος της καλλιέργειας σημείωσε: «Εχουν εγκαταλειφθεί οι σταφίδες, δεν είναι καλλιεργημένες σωστά, δεν γίνονται οι ψεκασμοί που πρέπει. Είναι τεράστια τα έξοδα. Αν δεν ήταν η στρεμματική ενίσχυση, δεν θα καλλιεργούσαμε. Από 5 τόνους σταφίδα θα πάρεις 3.000 ευρώ και για να την μαζέψεις θέλεις 800 - 1.000 ευρώ μεροκάματα. Το πιο φθηνό φάρμακο κάνει 60 ευρώ και για μια σταφίδα χρειάζονται 5 - 6 χέρια. Πέρυσι που ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα με τη θειαφασθένεια, το πιο δυνατό φάρμακο έκανε 100 ευρώ και ρίξαμε 4 - 5 χέρια».

Ο Γιώργος Νικολόπουλος, από το Αβραμιού, εκφράζοντας την ανησυχία και το φόβο των παραγωγών, επεσήμανε: «Ανησυχούμε, φοβόμαστε για ακόμα χαμηλότερη τιμή φέτος. Εγώ πέρυσι την πούλησα με 74 λεπτά. Ανησυχία έχουμε και για τα στρεμματιάτικα, για τα οποία ακούμε πως θα γίνει σοβαρή μείωση με τη νέα ΚΑΠ. Το κόστος παραγωγής είναι υψηλό και τα μεροκάματα ακριβά. Και η σταφίδα σε θέλει 7 - 8 μήνες να είσαι στο κτήμα, προκειμένου να καλλιεργείς σωστά. Αν είναι μεγάλη η μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε». Για τη φετινή καλλιέργεια ανέφερε ότι «φέτος φαίνεται καλή η παραγωγή» και παρατήρησε: «Υπάρχουν λίγες ζημιές από τη θειαφασθένεια. Είναι ικανοποιητικά, γενικά, τα πράγματα, μέχρι τώρα. Στην περιοχή του Αβραμιού καλλιέργησαν όλοι τις σταφίδες τους, με κρύα καρδιά, όμως, οι περισσότεροι».