Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015 08:17

ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλη τη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλη τη Μεσσηνία

Επιτέλους, έγινε πράξη χθες ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του μεσσηνιακού ελαιολάδου, που περίμεναν εδώ και χρόνια οι παραγωγοί του νομού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την επέκταση του ελαιολάδου  ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλη τη Μεσσηνία. Οι παραγωγοί όλου του νομού θα μπορούν να πωλούν το λάδι τους σε καλύτερες τιμές, λόγω της αναγνωρισιμότητας που έχει στο εμπόριο και σε όλο τον κόσμο το όνομα ΠΟΠ Καλαμάτα.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, «εγκρίθηκε σήμερα η επέκταση της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης και η βελτίωση της περιγραφής για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας αίσιο τέλος σε μια μακρόχρονη προσπάθεια προς όφελος των παραγωγών ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας». Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «χρειάστηκε για το σκοπό αυτό να ξεπεραστούν εμπόδια και κυρίως οι ενστάσεις που είχαν υποβληθεί, το 2013, από το Ηνωμένο Βασίλειο και εταιρείες με έδρα την Ελβετία, τη Νορβηγία και την Αίγυπτο, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη μέγιστη δυνατή τεκμηρίωση. Ετσι, η Ε.Ε., αφού εξέτασε το σύνολο των συμπληρωματικών στοιχείων που απέστειλε η Ελλάδα, κατέληξε στην απόφαση ότι η αίτηση τροποποίησης της ΕΑΣ Μεσσηνίας πρέπει να εγκριθεί, γιατί τεκμηριώνεται ότι ως οριοθετημένη ζώνη μπορεί να θεωρηθεί η γεωγραφική περιοχή που καλύπτει το ΠΟΠ Καλαμάτα για το ελαιόλαδο, καθώς και ότι τα ελαιόλαδα που παράγονται στην περιοχή της Μεσσηνίας έχουν τα ίδια οργανοληπτικά και χημικά χαρακτηριστικά με αυτά που παράγονται στην περιοχή της Καλαμάτας».

Μετά την έγκριση του εκτελεστικού κανονισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη σημερινή απόφαση έγκρισης της τροποποίησης των προδιαγραφών του ΠΟΠ Καλαμάτα και κυρίως της επέκτασης της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης σε όλη την περιοχή της Μεσσηνίας. Η ποιοτική γεωργία και τα πιστοποιημένα προϊόντα αποτελούν μονόδρομο για την αγροτική οικονομία και την εξωστρέφεια της γεωργίας μας και επομένως η απόφαση αυτή υπηρετεί τη γενικότερη πολιτική μας για την παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία».


NEWSLETTER