Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015 20:29

Ελλείψεις σε αγροτικά εφόδια

Γράφτηκε από την

Εικόνα λεηλασίας παρουσιάζουν τα ράφια των καταστημάτων αγροτικών εφοδίων σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς οι τραπεζικοί έλεγχοι, οι δυσκολίες εισαγωγών στις εισροές και ο περιορισμός των πιστώσεων από τις εισαγωγικές εταιρείες, καθιστά αδύνατη την προμήθεια εμπορευμάτων από τους κατά τόπους γεωπονικούς οίκους.

Την ίδια στιγμή, λόγω των εκτεταμένων βροχοπτώσεων του Ιουνίου, έχουν ενταθεί οι ανάγκες των καλλιεργητών σε φυτοπροστατευτικά, με αποτέλεσμα την πλημμελή αντιμετώπιση των κινδύνων, κάτι που οδηγεί σε απώλειες στην παραγωγή. Το πρόβλημα γίνεται ανυπέρβλητο στον τομέα των κηπευτικών, όπου οι ανάγκες φυτοπροστασίας είναι αδήριτες, δεν παίρνουν αναβολή και ζημιώνουν άμεσα τους καλλιεργητές.

Δυσκολίες παρατηρούνται και στον τομέα των σπόρων και των σπορόφυτων, όπου οι ελλείψεις γίνονται πλέον ορατές, το «καπέλο» στην τιμή γίνεται πραγματικότητα και οι «στεγνοί» από πλευράς ρευστότητας αγρότες, βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να αφήσουν μεγάλα κενά στα κτήματα που είχαν προγραμματίσει για πράσινα (φθινοπωρινά και χειμερινά) λαχανικά.

Με την κατάσταση που διαμορφώνεται από πλευράς παραγωγής στον κλάδο των κηπευτικών, σύντομα το πρόβλημα θα φθάσει και στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς οι ελλείψεις στα ράφια μαναβικής αλλά και στις λαϊκές αγορές θα γίνουν σύντομα εμφανείς, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές θα πάρουν τα ύψη.

 Με τους φέροντες την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου να έχουν το νου τους είτε στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες είτε στις πολιτικές διεργασίες των Αθηνών, η κατάσταση στην αγορά γίνεται πλέον ανελέητη, ενώ ορατός μοιάζει σιγά – σιγά και ο κίνδυνος της επισιτιστικής κρίσης, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, κάτι που οι σημερινές κοινωνίες δεν έχουν ξαναζήσει και δεν μπορούν να διανοηθούν.