Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015 14:32

Πολλά στρέμματα φιστίκι σε Μπουρνιά και Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον
Πολλά στρέμματα φιστίκι σε Μπουρνιά και Μεσσήνη

Πολλά είναι τα στρέμματα που φυτεύτηκαν και φέτος με φιστίκι στην Καλαμάτα, στον Μπουρνιά και στη Μεσσήνη. Το φιστίκι είναι πια το δεύτερο πιο δυναμικό προϊόν της περιοχής μετά την ανοιξιάτικη πατάτα. 

Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ δύσκολα μετά τις δύο τελευταίες καταστροφικές χρονιές με την πατάτα. Η κατάσταση επιδεινώνεται με την αύξηση της φορολογίας που επιβάλλει το νέο μνημόνιο και ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση.

Αυτό τονίζουν στην "Ε" οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας  Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος και Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας.

Ο Π. Βλαχογεωργακόπουλος μας είπε ότι φέτος καλλιεργούνται στον Μπουρνιά 1.200 στρέμματα με φιστίκι, περίπου στα περσινά επίπεδα. Υπενθύμισε ότι η τιμή ήταν 1 με 1,10 κι εξέφρασε την εκτίμηση πως μπορεί να παραμείνει σε αυτό το ύψος, καθώς, λόγω της κρίσης, δεν φαίνεται να γίνονται εύκολα εισαγωγές. Παρατήρησε ότι το φιστίκι «δεν έχει μεγάλο κοστολόγιο σαν την πατάτα. Εκτιμάται στα 250 ευρώ το στρέμμα, αλλά είναι και περιορισμένο το κέρδος» και πρόσθεσε πως «θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, δεν έχουμε και κάτι άλλο να κάνουμε». Εκφράζοντας την αγωνία και την ανησυχία του για τη νέα χρονιά και για το μέλλον επεσήμανε ότι «είμαστε όλοι χρεωμένοι με τις πατάτες. Δεν θα μας χρηματοδοτήσουν οι εξαγωγείς και οι γεωπόνοι» και σημείωσε: «Με 23% ΦΠΑ στα εφόδια είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Πάμε για διάλυση, θα μείνουν όλα χέρσα. Δύσκολα ανταποκρινόμαστε πλέον, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που κάνουμε».

Ο Γ. Μπλάνας παρατήρησε ότι «λόγω του μεγάλου προβλήματος με τις πατάτες είναι πιο πολλά τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν με φιστίκι στην περιοχή μας». Για την παραγωγή και το κόστος ενημέρωσε πως «είναι καλή και φέτος η παραγωγή. Είναι λιγότερο το κόστος, ακριβότερο, όμως, σε σχέση με την τιμή πώλησης. Είναι τα φάρμακα, τα ρεύματα και τα μεροκάματα για το βοτάνισμα των χορταριών». Για την τιμή εξέφρασε την ευχή να παραμείνει στο 1 και 1,10 ευρώ που ήταν πέρυσι. Με αφορμή τις δύο τελευταίες κακές χρονιές για την πατάτα, επεσήμανε με ανησυχία: «Φέτος θα μπουν λιγότερες πατάτες στη Μεσσήνη. Δεν υπάρχει περίπτωση να καλλιεργήσουμε με τη φορολογία που θέλουν να επιβάλουν. Είμαστε καταδικασμένοι, δεν θα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Μόνο το λάδι έχει τιμή, τα κηπευτικά είναι στο δρόμο, στα αζήτητα».

Γ.Σ.


NEWSLETTER