Δευτέρα, 16 Μαϊος 2011 11:39

Γιορτή Καρπουζιού στα Φιλιατρά

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γιορτή Καρπουζιού στα Φιλιατρά

 

Με στόχο την προβολή, αλλά κυρίως την προώθηση του καρπουζιού ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών η 5η "Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας" η οποία θα ολοκληρωθεί στις 19 Ιουνίου στον Αγρίλη. Πρόκειται για ένα προϊόν από τα σημαντικότερα στην τοπική οικονομία της Τριφυλίας με σημαντικές εξαγωγές σε πολλές χώρες, καθώς με την ποιότητα αλλά και την πρωιμότητά του έχει κερδίσει τις αγορές. Στόχος βέβαια παραμένει πάντα η βελτίωση της προώθησής του έτσι που να εξασφαλίζει στους παραγωγούς την διάθεσή του σε ικανοποιητικές τιμές.

Φέτος προσκεκλημένοι στην εναρκτήρια εκδήλωση ήταν δύο ομιλητές-στελέχη της ισπανικής εταιρείας Anecoop, που είναι ο μεγαλύτερος φορέας εμπορίας καρπουζιού στην Ευρώπη, και μίλησαν για την δομή της εταιρείας που ξεκίνησε από τους παραγωγούς με 2.000 μέλη, για τις προωθητικές διαδικασίες που ακολούθησαν στο μάρκετινγκ, τους πειραματισμούς που έκαναν, την τυποποίηση αλλά και την μεγάλη σημασία που δίνουν στην ποιότητα που προϊόντος που θα φτάσει στον καταναλωτή.

Η ημερίδα ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της Παρασκευής Παντελάκη εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής η οποία και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Στην συνέχεια ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς παρατήρησε ότι τα τελευταία δύο χρόνια ήταν δύσκολα για τους παραγωγούς λόγω των χαμηλών τιμών, σημείωσε όμως ότι οι εξαγωγές της χώρας παρουσιάζουν αύξηση και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Ανέφερε ότι πέρυσι είχε δεσμευτεί για την μη κατάργηση της Διεύθυνσης Γεωργίας. Επιπλέον τόνισε ότι προωθείται το έργο του Φιλιατρινού φράγματος, υπογράφηκε η απόφαση για τις απαλλοτριώσεις και μένει μόνο το θέμα των δικτύων για το οποίο η μελέτη είναι έτοιμη. Αυξήθηκε -όπως είπε- το όριο στα επενδυτικά σχέδια για τα θερμοκήπια, ενώ η ασφαλιστική εισφορά θα μειωθεί από τα 61 ευρώ στα 41. Τέλος ανάφερε ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν θα καταργηθεί αλλά θα αναβαθμιστεί. Επισήμανε ότι παρακολουθούν από κοντά και το θέμα του τεχνητού υφάλου.

Η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου τόνισε ότι η γιορτή αυτή είναι πλέον θεσμός και το καρπούζι είναι το νούμερο ένα εξαγώγιμο προϊόν. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης αφού συνεχάρη την Οργανωτική Επιτροπή επισήμανε ότι σε αυτή την δύσκολη εποχή μια νότα αισιοδοξίας είναι κάποια σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας. Οσο για το καρπούζι σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ποιοτική παραγωγή αλλά και η προώθηση και εκεί χρειάζεται προσπάθεια.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Χρήστος Μαλαπάνης τόνισε ότι η ανάκαμψη της πατρίδας μας θα έρθει από την ανάκαμψη της παραγωγής και ο πρώτος τομέας σε αυτό είναι ο αγροτικός, σημειώνοντας ότι σε μια δύσκολη εποχή πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου εξέφρασε την υποστήριξη της Περιφέρειας σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται και θα βοηθήσει στην ανάδειξή της.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας υπογράμμισε ότι δέσμευσή τους είναι η υποστήριξη των δύο σημαντικών τομέων της περιοχής που είναι ο αγροτικός και ο τουριστικός, ενώ υπογράμμισε ότι "δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη όταν από μια περιοχή κλείνουν τόσες υπηρεσίες".

Από τους κύριους ομιλητές ο Ντιέγκο Γκιμένεζ έκανε παρουσίαση της Anecoop, τα προϊόντα, τις αγορές, τις τάσεις στην καλλιέργεια και την εμπορία του καρπουζιού στην Ευρώπη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι στόχος είναι η διάθεση προϊόντος όλο το χρόνο και μάλιστα ομοειδών προϊόντων. Τόνισε ότι από την πλευρά τους έχουν γίνει πολλές δομικές σε διάφορα είδη και ποικιλίες καρπουζιού πριν καταλήξουν σε αυτά που καλύπτουν περισσότερο τους καταναλωτές. Σημείωσε επίσης ότι σημαντική είναι η πιστοποίηση του προϊόντος αλλά και ο εσωτερικός έλεγχος που γίνεται, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος. Με αυτή την εταιρεία είπε ότι συνεργάζονται 2.000 παραγωγοί και από τους 300 χιλ. τόνους καρπουζιού που εξάγει η Ισπανία, οι 130 χιλ. είναι από την εταιρεία τους. Σημαντικά στοιχεία, όπως είπε, είναι η αναγνωρισιμότητα του προϊόντος και η διαφήμιση.

Ο Πάμπλο Μόρα αναφέρθηκε στα κριτήρια ποιότητας και εμπορίας καρπών καρπουζιού από την Anecoop για τις αγορές της Ευρώπης σημειώνοντας ότι γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για την ποιότητά τους. Τα μεγαλύτερα προβλήματα -τόνισε- εντοπίζονται στην σάρκα κατά το μάζεμα, επίσης με κούφια, άγουρα ή υπερώριμα καρπούζια. Γίνεται έλεγχος -υπογράμμισε- σε κάθε παρτίδα και ενδεικτικά ανοίγουν 1-2 καρπούζια. Πρέπει να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες, ενώ μεγάλη σημασία δίνουν στην διατηρησιμότητα του προϊόντος.

"Κανείς δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί στην πρωιμότητα" επισήμανε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται στην φύση και το κλίμα της περιοχής αλλά και στους χαρισματικούς παραγωγούς. Σήμερα οι τάσεις των αγορών -είπε- είναι για καρπούζια 6-9 κιλών και υπογράμμισε ότι αυτό που πρέπει να διαφυλαχτεί είναι η ποιότητα. Εθεσε τον προβληματισμό πως στην Ισπανία 79 συνεταιρισμοί συνεργάστηκαν και έκαναν αυτή την εταιρεία και στην δική μας περιοχή 80 παραγωγοί δεν μπορούν να κάνουν μια ομάδα παραγωγών.

Η ημερίδα έκλεισε με ερωτήσεις και διάλογο του κοινού με τους κεντρικούς ομιλητές.

 

Κ.Μπ.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER