Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 15:41

Δυσκινησία στην αγορά ελαιολάδου αλλά οι τιμές παραμένουν υψηλές

Γράφτηκε από την
Δυσκινησία στην αγορά ελαιολάδου αλλά οι τιμές παραμένουν υψηλές

Δυσκινησία στις αγοραπωλησίες ελαιολάδου έχουν προκαλέσει τα capital controls, με τους Ελληνες παραγωγούς να κρατούν κλειστές τις δεξαμενές τους ζητώντας αποπληρωμές τοις μετρητοίς, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για ενδεχόμενο σοβαρών ελλείψεων του προϊόντος στη διεθνή αγορά.

Την ίδια στιγμή, παρά το αβαντάζ ποσότητας που έχει η εγχώρια παραγωγή, μετά την πολύ χαμηλή επίδοση την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, τα ελληνικά ελαιόλαδα δεν θα καταφέρουν να αγγίξουν τις επιδόσεις των παραδοσιακών αντιπάλων της Ιταλίας και της Ισπανίας, που εκτοξεύουν τις τιμές παραγωγού, προκαλώντας έντονες αναταράξεις στις βιομηχανίες.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) της 21ης Ιουλίου 2015, οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα κυμαίνονται από 3,15 έως 3,20 ευρώ/κιλό στην Κρήτη και 3,30-3,40 ευρώ/κιλό στην Πελοπόννησο.

Στην Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ, από τις αρχές Ιουλίου παρατηρείται συνεχής ανοδική πορεία στις τιμές παραγωγού, η οποία τις έχει οδηγήσει στα 3,60 ευρώ για το (κοινό) παρθένο και στα 3,40 ευρώ για το βιομηχανικό ή Λαμπάντε. Για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οι μέσες τιμές έφτασαν τα 3,80 ευρώ και οι μέγιστες μέχρι και τα 4,30 ευρώ. Εναυσμα στην αυξητική τάση της αγοράς φαίνεται να έδωσε η πώληση μιας μεγάλης ποσότητας, της τάξης των 5.000 τόνων, λαδιού Λαμπάντε, στην Ιταλία, που έγινε στις αρχές του Ιουλίου και συμφωνήθηκε να παραδοθεί τον Σεπτέμβριο με 3,25 ευρώ/κιλό.

Από την άλλη πλευρά, ρόλο στις εξελίξεις -σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα- φαίνεται να έπαιξαν και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και οι φόβοι Ιταλών εμπόρων μήπως οι Ελληνες παραγωγοί κρατήσουν το προϊόν στις δεξαμενές τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, την ίδια περίοδο στην Ιταλία οι τιμές διατηρήθηκαν σταθερές, με μέσο όρο χώρας στα 5,50 ευρώ και μέγιστη τα 5,60 ευρώ, σημαντικά υψηλότερα από την Ελλάδα. Το σκηνικό συνθέτει και η ανοδική πορεία της Τυνησίας, στην οποία οι τιμές παραγωγού βαίνουν αυξανόμενες και στο τέλος Ιουνίου κινούνταν στα 3,48 ευρώ το κιλό, γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση 43% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.


NEWSLETTER