Τρίτη, 04 Αυγούστου 2015 14:25

Η ΠΑΣΥ για το ΠΟΠ Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Αρνητική άποψη για την επέκταση του ελαιόλαδου ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλη τη Μεσσηνία εκφράζει η Γραμματεία Μεσσηνίας της ΠΑΣΥ.

«Ολα αυτά τα τερτίπια είναι για να μας αποπροσανατολίσουν, να μας πουλήσουν ελπίδες και στο τέλος να μας ξεκληρίσουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της και εξηγεί: «Και γι' αυτούς που θα πουν ότι είμαστε αρνητικοί σε όλα, τους απαντάμε: Ναι, είμαστε αρνητικοί σε όλα αυτά που μας ρημάζουν, για να βολεύονται όλοι αυτοί που στην τελική δεν έχουν καμιά σχέση με την παραγωγή. Η παραγωγή για τον αγρότη γίνεται στο χωράφι».

Η ΠΑΣΥ υποστηρίζει πως «το λάδι της Μεσσηνίας και της Ελλάδας ήταν και είναι άριστο, ίσως το καλύτερο παγκοσμίως» - και προσθέτει: «Ολα τα προηγούμενα χρόνια μας έλεγαν ότι θα μας σώσει η τυποποίηση, τώρα λένε θα μας σώσει το ΠΟΠ. Η αλήθεια είναι ότι παρά την αύξηση της τυποποίησης, για τον αγρότη η κατάσταση έγινε πολύ χειρότερη. Η αλήθεια είναι πως και το ελαιόλαδο αποτελεί μια σπουδαία πρώτη ύλη της βιομηχανίας τροφίμων, που την θέλουν σε άριστη κατάσταση (ΠΟΠ) αλλά κυρίως φτηνή! Για να κονομάνε από εμάς τα μονοπώλια».

Επικρίνοντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την τωρινή, η ΠΑΣΥ αναφέρει ότι «οι αγρότες με της πολιτικές εξαθλιώσεις που ακολουθήθηκαν, από τους προηγούμενους και τα νέα μετρά που έφεραν και θα φέρουν οι "πρώτη φορά αριστεροί" του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε άλλη χρονιά. Ηδη χωράφια με ελιές έχουν μείνει χέρσα, τα ΠΟΠ μας μάραναν; Για κάποιους που τόσα χρόνια τρέφονταν από τα προγράμματα και της επιδοτήσεις, χωρίς να παράγουν κανένα έργο προς όφελος τις αγροτιάς. Ισως αυτοί να ωφεληθούν».

Ακόμα, η ΠΑΣΥ εκτιμά ότι »λύσεις που θα ωφελήσουν τον λαό, δεν μπορούν να δοθούν μέσα από το λησταρχείο της Ε.Ε. Λύσεις μπορεί να δώσει η οργάνωση σε συλλόγους μικρομεσαίων αγροτών μέσα από τους οποίους θα αγωνιστούμε: Για να έχουν τιμές τα προϊόντα μας, τέτοιες που να μπορούμε να επιβιώσουν οι οικογένειές μας. Για να βάλουμε φρένο στην πολιτική που μας ξεκληρίζει, αυτή της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, την πολιτική δηλαδή υπέρ του κεφαλαίου. Για να καλλιεργήσουμε το όραμα για άλλη σύγχρονη οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, στα πλαίσια πανεθνικού κεντρικού σχεδίου, που θα παίρνει υπόψη της ανάγκες της παραγωγής (διατροφή, βιομηχανία, εξωτερικό εμπόριο), που θα παίρνει υπόψη της ανάγκες των αγροτών που θα είναι οργανωμένοι σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα έχουν την ουσιαστική στήριξη του κράτους με μηχανήματα, επιστήμονες, υποδομές κτλ.».