Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015 18:53

Ενημερωτική εκδήλωση στη Χώρα: “Από μόνο του το ΠΟΠ δεν θα φέρει καλύτερες μέρες

Γράφτηκε από την

“Το ΠΟΠ Καλαμάτα δεν πρόκειται, από μόνο του, να φέρει καλύτερες μέρες αν οι εμπλεκόμενοι με το μεσσηνιακό ελαιόλαδο δεν καταστρώσουν, από κοινού, ένα σχέδιο αξιόπιστης διαχείρισης και προβολής”.

 

Την πιο πάνω επισήμανση έκανε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πιστοποιημένων Αγροτικών Προϊόντων “Νηλέας”, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη 5 Αυγούστου, στη Χώρα, σε εκδήλωση με θέμα “ΠΟΠ Καλαμάτα, μια μεγάλη ευκαιρία για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο”, την οποία διοργάνωσε ο εν λόγω συνεταιρισμός στο πλαίσιο των “Νεστόρειων”.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας που είναι και η ομάδα ΠΟΠ, καθώς και άλλων μεσσηνιακών συνεταιρισμών, ελαιοτριβείς και ελαιοπαραγωγοί.

Στη σχετική ανακοίνωση προστίθεται ότι στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν περίπου 100 άτομα, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος τόνισε -μεταξύ άλλων- “τη μεγάλη ευκαιρία που έχει η αναγνωρισιμότητα του ονόματος ''Καλαμάτα''” και “ανέπτυξε τη δυναμική του μεσσηνιακού ελαιώνα από άποψη ποσότητας αλλά και ποιότητας”, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε “στις προδιαγραφές του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα, στη βελτίωση που πρέπει να γίνει στο μέλλον, καθώς και στη διαδικασία ένταξης των ενδιαφερομένων στο σύστημα ελέγχου του AGROCERT”.

Από την πλευρά του, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο διευθυντής της ΡόδαξΑγρο ΕΠΕ Γιώργος Μιχαλόπουλος, παρουσίασε μια στατιστική ανάλυση για τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού ελαιολάδου, “η οποία προέκυψε από τη συλλογή των στοιχείων που επεξεργάστηκε η ΡόδαξΑγρο ΕΠΕ προκειμένου, ως σύμβουλος του Α/Σ Μεσσηνίας ''Ενωση'', να απαντήσει στα ερωτήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τις γνωστές ενστάσεις. Αναφερόμενος στον έλεγχο του ΠΟΠ Καλαμάτα από δω και πέρα, τόνισε τις αντικειμενικές δυσκολίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, προκειμένου να στηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου για το συγκεκριμένο ελαιόλαδο”.

Τέλος, ο Γιώργος Κόκκινος, εκ μέρους του “Νηλέα”, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το ΠΟΠ Καλαμάτα δεν πρόκειται από μόνο του να φέρει καλύτερες μέρες αν οι εμπλεκόμενοι με το μεσσηνιακό ελαιόλαδο δεν καταστρώσουν από κοινού ένα σχέδιο αξιόπιστης διαχείρισης και προβολής.

Οσον αφορά τον “Νηλέα”, συνεχίζει η ανακοίνωση, ανέφερε ότι “με την καθοριστική συμβολή και υποστήριξη της ΡόδαξΑγρο ΕΠΕ έχει κλείσει έναν ιστορικό κύκλο και βρίσκεται μπρος σε έναν νέο, αντιλαμβανόμενος πλήρως τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες. Στην έναρξη αυτού του κύκλου, κάλεσε τους ελαιοπαραγωγούς να εμπιστευτούν το ''Νηλέα'', αλλά και κάθε ομάδα παραγωγών, διότι μόνο οι οργανωμένες μορφές γεωργίας μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες πιο αποτελεσματικά, ιδιαίτερα του ΠΟΠ Καλαμάτα”.

 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς και από την πλευρά του Δήμου Πύλου - Νέστορος ο αντιδήμαρχος Λεωνίδας Γαϊτάνης.