Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015 08:42

Ζημιές σε ελιές, σύκα και σταφίδες από το χαλάζι και τη βροχή στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Ζημιές σε ελιές, σύκα και σταφίδες από το χαλάζι και τη βροχή στη Μεσσηνία

Zημιές κυρίως στις ελιές σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας προκαλεί ο κακός καιρός των τελευταίων ημερών, καθώς η δυνατή βροχή που πέφτει κάθε απόγευμα, σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύεται από χαλαζόπτωση. Ζημιές καταγράφονται και σε σταφιδάμπελα, ενώ με τη συνέχιση της κακοκαιρίας φαίνεται να επηρεάζονται και τα πρώιμα κτήματα με τις συκιές.

 

Την εικόνα με τις ζημιές επιβεβαίωσε στην "Ε" ο επόπτης του ΕΛΓΑ στο νομό Μανώλης Ηλιόπουλος, ο οποίος κάθε μέρα επισκέπτεται και διαφορετική περιοχή για αποτύπωση - αυτοψία των ζημιών, μετά από τα μηνύματα που λαμβάνει.

«Κάθε απόγευμα καταγράφεται και μια χαλαζόπτωση», παρατήρησε ο κ. Ηλιόπουλος κι επεσήμανε: «Στο Βλαχόπουλο σημειώθηκε ζημιά στις ελιές και στα σταφιδάμπελα. Η ζημιά έπιασε και άλλες γειτονικές περιοχές. Εικόνα με ζημιά από το χαλάζι βεβαίωσα σήμερα σε Δραΐνα, Κορομηλιά και Παλαιόκαστρο και θα συνεχίσω προς Τρίκορφο και Μαγγανιακό».

Σήμερα ο επόπτης του ΕΛΓΑ θα κάνει αποτύπωση της κατάστασης με ζημιές στις σταφίδες και παρατήρησε πως «δεν είναι μόνο η βροχή που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη σταφίδα, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που σχετίζονται με τη φροντίδα της καλλιέργειας. Δεν είναι τόσο έντονα τα φαινόμενα σαπίσματος από βοτρίτη, σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες».

Ο εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ μας ενημέρωσε ότι έχει αναγγελία ζημιών στους Δήμους Μεσσήνης και Πύλου - Νέστορος, ενώ μας είπε πως έλαβε μήνυμα για ζημιές και από την περιοχή των Γαργαλιάνων.

Βεβαίωσε ότι «παρακολουθούνται οι σταφίδες» κι εξέφρασε φόβο πως «αν συνεχιστεί ο βροχερός καιρός τα απογεύματα, θα έχουμε ζημιές και στα σύκα. Μπορεί να ζημιωθούν τα πρώιμα κτήματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από αναγνώστες της “Ε” ζημιές έχουν προκληθεί και σε λιοπερίβολα στην Πλατανόβρυση Πυλίας. 

 

Γ.Σ.


NEWSLETTER