Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015 20:03

Η ΣΥΚΙΚΗ ενημερώνει τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές

Γράφτηκε από την

Προβλήματα αντιμετωπίζει στη Μεσσηνία η φετινή συκοπαραγωγή λόγω των καλοκαιρινών βροχοπτώσεων, όπως ενημερώνει η Συκική τον ΕΛΓΑ.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην επιστολή της Συκικής προς τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, «οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη της φετινής συκοπαραγωγής» τονίζοντας συγκεκριμένα τα εξής:

«Η παραγωγή αναμενόταν αρκετά υψηλή, τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο. Η διαδικασία του ερινεασμού ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, ενώ και οι καιρικές συνθήκες μέχρι την έναρξη των βροχοπτώσεων (τέλος Ιουλίου) ήταν αρκετά ευνοϊκές. Ομως οι έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν τις συκοπαραγωγικές περιοχές επέδρασαν αρνητικά στην πορεία της παραγωγής και πιο συγκεκριμένα: α) Αρκετά σύκα, κυρίως τα πιο ώριμα, εμφανίζουν, σε μεγάλο βαθμό, σχίσιμο και κατά συνέπεια η υποβάθμιση που υφίστανται να καθιστά αδύνατη τη συγκομιδή τους. Ακόμη, πέρα από το σχίσιμο των καρπών, εμφανίζεται σε έντονο βαθμό και καρπόπτωση. β) Οι βροχοπτώσεις δημιουργούν συνθήκες διαρκούς υψηλής υγρασίας μετά το πέρας τους, γεγονός που επηρεάζει και σε ποιοτικό επίπεδο τα σύκα, των οποίων αναμένεται η ωρίμανση. Να σημειωθεί πως συνθήκες υψηλής, για την εποχή, ατμοσφαιρικής υγρασίας, επικρατούν καθ’ όλο το 24ωρο, εντείνοντας έτσι την ποιοτική υποβάθμιση των υπό ωρίμανση σύκων».